Stránky

12. 3. 2019

Pavla Hanáčková: Kam sa stratili zvieratká // Leňoch na bodkovanom šerblíčku :)

Duo Hanáčková - Dao je dnes už známa autorská dvojica. Dámy majú za sebou veľa nádherne ilustrovaných detských titulov. Ako hlavný námet si zvolili okolitú bohatú faunu. Prostredníctvom milých ilustrácií a vtipných textov sa snažia detskému obecenstvu priblížiť život rôznych zvierat. Pútavo vysvetlia, ako sa zvieratá prispôsobujú prostrediu, aké podivuhodné priateľstvá môžu medzi sebou nadviazať, alebo ako vychovávajú svoje mláďatká.

Kniha Kam sa stratili zvieratká sa zameriava na taktiky zvierat kamuflovať sa vo svojom prirodzenom prostredí. Na pevných dvojstránkach si na nás počká ukrytá polárna líška, sova či leňoch. Ilustrácie Linh Dao sú, povedala by som, detsky dokonalé. Kombinácia oblých tvarov, veľkej tváre a očí je deťom proporčne blízka. Vďaka príjemným tlmeným pastelovým farbám sú obrázky pastvou pre oči čitateľov bez rozdielu veku. Poteší určite aj fakt, že zvieratá majú autentické farby a fialovej kravičky sa v dielach autoriek báť nemusíme. 

Schopnosť zvierat maskovať sa v prírode a dôvody, prečo tak robia, je deťom vysvetlená pomocou pohyblivých obrázkov (pre konkrétnu predstavu odporúčam video nižšie). No a milým prekvapením je aj posledná dvojstránka. Ide o ilustráciu mesta, v ktorom je dobre ukrytých dvadsať rôznych zvieratiek. Ich hľadanie bude pre drobcov skvelou zábavou na záver. 


Aj keď je kniha určená pre deti od troch rokov, s pomocou rodičov to môže byť výborný interaktívny titul aj pre menších "okukávačov" obrázkov. Vtipné texty a občasná personifikácia zvieratiek bude zasa príjemným potešením pre ich čítajúcich dospelákov. Veď koho by už len nepobavil leňoch na bodkovanom šerblíčku, ako si ležérne číta noviny? Toaletný papier pekne pri ňom a číhajúci leopard rovno za jeho ... hmmm, ako by som to... za jeho vystrčenou zadnicou :D 
Mňa to rozhodne pobavilo!


Petra

 Ďakujem internetovému kníhkupectvu knihcentrum.sk , že mi knihu venovalo. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára