Stránky

4. 3. 2019

Jennifer Ackerman: Genialita ptáků // ...o tom, že aj malý mozog dokáže veľké veci!


Prišiel k tomu ako slepá kura k zrnu,
strká hlavu do piesku ako pštros,
kradne ako straka.... 

Keď príde na operence, väčšina prirovnaní s nimi má mierne pejoratívny či pohŕdavý význam. Prečo vlastne? Prečo panuje všeobecný názor, že vtáky sú menejcenné, ba až hlúpe. Logicky môžeme argumentovať, že vtáky majú v porovnaní s cicavcami očividne menšie mozgy, preto musia byť hlúpejšie. No nezabúdajme, že to, čo považujeme za inteligenciu my, môže byť z pohľadu evolúcie pre vtáky absolútne nepodstatné. A presne túto myšlienku rozvíja kniha Genialita ptáků (Kazda).


Toto dielo je doslova prešpikované faktami, ktoré dokazujú, že na veľkosti až tak nezáleží. Tu je pár príkladov toho, ako môže aj taký "malý vtáčí mozoček" veľmi šikovne fungovať.

  • Straka spozná v zrkadle svoj vlastný obraz, dokáže teda pochopiť "samú seba". Je to schopnosť, ktorá bola doteraz prisudzovaná len ľuďom, ľudoopom, slonom a delfínom - čiže cicavcom s vysoko rozvinutým spoločenským chápaním.
  • V roku 2015 výskumníci zistili, že kuratá priestorovo "mapujú" čísla zľava doprava tak ako ľudia, čo znamená, že s nami zdieľajú ľavopravý orientačný systém. Práve táto kognitívna stratégia stojí za našou schopnosťou vyššej matematiky.
  • Papagáj šedý Alex dokázal pochopiť abstraktný koncept nuly a hláskoval slová ako dieťa.
  • Vrany americké používajú predmety ako zbrane. Voči konkurencii dokážu použiť ostré vetvičky ako kopiju, ktorú držia v zobáku hrotom k nepriateľovi a takto na neho nalietavajú. Dokážu začať vojnu voči človeku. Ak im ten napríklad plieni hniezda, hádžu na neho kamene z veľkej výšky.
  • Vrany novokaledonské sú zatiaľ jediné zvieratá, ktoré si dokázali pracovnú pomôcky aktívne vyrobiť. Vyrobili si hák - predmet, ktorý je považovaný aj v histórii ľudstva za veľký pokrok.

"Vrány černé využívají projíždějících aut k rozlousknutí zvlášť ošemetných ořechů (třeba vlašských), které se nerozbíjí pouhým pádem na zem. To je dobře vidět na videu z jednoho japonského města. Vrána sedí nad přechodem pro chodce. Jakmile naskočí červená, položí na přechod ořech a vrátí se zpět na své místo. Čeká, až se změní barva na semaforu a auta přejedou. Jakmile znovu naskočí červená, sletí dolů, aby si bezpečně vyzvedla svůj ořech. Pokud ho žádné auto nerozbilo, ořech trochu posune."




Kniha sa nás ale nesnaží len ohúriť tým, čo všetko vtáky dokážu. Viac ako na otázku ČI sú vtáky vôbec inteligentné, sa snaží objasniť to, prečo sa inteligencia diametrálne líši v rámci vtáčích druhov. Prečo sú vrany, krkavce či niektoré papagáje doslova prešibané, a iným druhom akoby nebolo "zhora dané".  Genialita ptáků ponúka okrem polemiky nad IQ napríklad aj zaujímavé porovnanie stavby vtáčieho mozgu a mozgu cicavca. Rozoberá tiež spôsoby, akým sa vtáky učia spievať, či spomína vychýrenú monogamiu labutí. Autorka sa ale nesústredí len na výsledky výskumov, no dielo osviežuje aj anekdotami. Mňa asi najviac pobavila tá, v ktorej sa spomína chocholúšik obyčajný. Ten sa naučil napodobňovať hvizd majiteľa ovčiarskych psov tak verne, že ho psy počúvali doslova "na hvizd". Vták sa naučil povely: vpred, rýchlo, stoj, k nohe. Chudákov psov milý vtáčik len tak zo srandy preháňal po celej farme :)

Kniha je celkovo veľmi vyvážená a vychádza z množstva overiteľných zdrojov. Dalo by sa povedať, že je to jedna obrovská kompilácia všetkých zaujímavých výskumov a štúdií, ktoré sa v danej problematike uskutočnili. Je to dielo naozaj informačne hutné a treba k nemu aj tak pristupovať. Pre milovníkov literatúry faktu to bude úžasné čítanie, ktoré sa dá zhltnúť za dva dni. Čitatelia, ktorí po tomto žánri siahnu len príležitostne, môžu byť najskôr informáciami mierne zahltení. Ale ak ponúknu knihe dostatočný čas, tá sa im štedro odmení. Každopádne Genialita ptáků je výborná kniha pre naozajstných milovníkov vtákov, pretože... no pretože je to skoro 300 strán venované práve im :)

Petra

Ďakujem internetovému kníhkupectvu knihcentrum.sk, že mi knihu venovalo.

2 komentáre:

  1. Poslední dobou jsem viděla celkem dost upoutávek na tento titul. No, proč ne, mohla bych si přečíst i něco o přírodě a rozšířit si obzory. Děkuji za ujištění, že to stojí za to.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja vítam každú dobre spracovanú knihu o prírode, stále je ich na československom trhu málo. Určite odporúčam :)

      Odstrániť