Stránky

14. 5. 2019

The Crown // Grandiózna sonda do života britskej monarchie

The Crown (Koruna) - to je novodobá forma dokumentu! Spojenie televízneho seriálu (Netflix) a knihy (audioteka) ponúka komplexnú sondu do života britskej monarchie. Táto kombinácia jednoducho funguje. A to bez ohľadu na hĺbku našich znalostí o tejto téme.


Takto blízko sme britskej kráľovskej rodine ešte neboli. The Crown nás sprevádza modernou históriou Veľkej Británie v grandióznom štýle. Nie sme kŕmení len štandardnými informáciami a la "otvorím kroniku a vychrlím dáta". História je v The Crown sprostredkovaná hmatateľne, prostredníctvom hlbokých ľudských osudov.

Prvých 10 kapitol (dielov) sa zameriava na nástup neskúsenej Alžbety na trón a končí pohľadom na už sebavedomú mladú kráľovnú Alžbetu II. Keďže sa dej často retrospektívne vracia do Alžbetinho detstva, máme možnosť spoznať ju aj ako obyčajné dieťa, dcéru, sestru, neskôr manželku a matku.

Pre každého z nás je určite ľahké predstaviť si kráľovnú Alžbetu II. ako "starú dámu" v klobúku, ktorá sa narodila ako ikona svojho národa a hlava cirkvi. Vyžadujeme od nej dokonalé správanie, absolútnu kontrolu nad emóciami a správne rozhodnutia. The Crown nás z pohodlnosti tohto názoru vyvedie skoro okamžite. Komplikovaný a určite nezávideniahodný život monarchie predostrie s "celou parádou".

Už na začiatku audioknihy nám jej autor Robert Lacey pripomína, že populárny TV seriál nie je dokumentom, ale historickou drámou. A ako správna show v snahe potešiť oko diváka, aj tento seriál občas siaha po vyfabulovaných situáciách. Môžeme povedať, že obraz na plátne naplno upúta našu pozornosť, zatiaľ čo dokumentárna kniha vrhne na situáciu svetlo reality. Kniha častokrát seriál doplní aj o veľmi zaujímavé informácie. Objasní dôvod, prečo princ Philip ako dieťa prespával v boxe na banány, či na počesť čoho bol pomenovaný slávny plemený kôň kráľa Juraja VI. (Hyperion). Kniha seriál akoby kopíruje, resp. postupne vysvetľuje každú jeho časť. Preto odporúčam po každom dieli seriálu vypočuť si aj príslušnú časť audioknihy. Samozrejme, audioknihu je možné počúvať bez zhliadnutia filmovej adaptácie, no orientácia v menách môže byť zo začiatku trošku ťažšia. Hlavne pokiaľ ste, ako ja, laik na poli modernej britskej histórie.

Narátor Marek Holý je skúsený audioknižný "harcovník", ktorý vie, že literatúra faktu sa čitateľovi najlepšie prijíma prostredníctvom hlasu, ktorý neruší v koncentrácii sa na informácie. Po dvoch kapitolách, keď som sa už dokonale orientovala v rodostrome monarchie, som rýchlosť čítania zrýchlila na 1,2x. Holého dikcia takto perfektne korelovala s rýchlosťou, akou by som čítala printový výtlačok a jeho hlas ostal stále rovnako príjemný. (Ak s audioknihami začínate, určite odporúčam trošku sa pohrať s rýchlosťou prehrávania vždy po cca hodinke počúvania nahrávky. Aplikácia od audiotéky toto umožňuje veľmi jednoducho.)

The Crown bola pre mňa úžasným audio-vizuálnym zážitkom s pridanou hodnotou.  Dozvedela som sa napríklad o rozdielnosti pováh kráľovnej Alžbety II. a jej sestry Margaréty. Kým Alžbeta vynikajúco prijala osud disciplinovanej britskej ikony, Margaréta bola vspurnou a vášnivou zástankyňou slobodného prejavu.

Tieto dva kontrasty na seba narazia vo chvíli, keď je Alžbeta, už ako kráľovná, postavená pred komplikované rozhodnutie - povoliť alebo zakázať svojej sestre manželstvo s rozvedeným mužom. Spracovanie tejto dilemy je výbornou ukážkou rozdielu medzi seriálom a knihou. Na plátne vidíme scénu, ako Juraj VI. (otec Alžbety a Margaréty),  v deň svojej nechcenej korunovácie žiada svoje malé dcérky, aby mu prisahali, že jedna druhú nikdy nezradia a vždy budú stáť pri sebe. Vidíme dve nevinné deti, ktoré sľubujú vernosť svojej rodine. Prichádza strih a Alžbeta, teraz už kráľovná, sa musí rozhodnúť, či dodrží sľub z detstva, alebo bude nasledovať prísahu, ktorú dala britskej cirkvi pri korunovácii. Táto scéna, ako sa dozvedáme z audioknihy, bola vymyslená a mala len ilustrovať ťažkosť Alžbetinho rozhodovania. Kráľ Juraj VI. nikdy svoje dcéry o takýto sľub nežiadal.

No nielen postavy kráľovskej rodiny robia túto knihu takou zaujímavou. Politické hry, škandalózna abdikácia kráľa Eduarda VIII. (brat Juraja VI.), či ikonický Winston Churchill sú neoddeliteľnou súčasťou deja. Vnímať kedysi najsilnejšieho muža Británie ako na sklonku života stráca zdravý úsudok, je miestami až bolestné. Oceňujem, že aj témy ako londýnska smogová kríza či strava na prídel dostali hlavne v audioknihe svoj priestor.

The Crown je úchvatná výpravná historická dráma, ktorú treba nielen vidieť, ale aj počuť. Malo by nás čakať ešte niekoľko ďalších televíznych sérií a pevne verím, že nám Robert Lacey a audioteka opäť pomôžu oddeliť show od skutočnej histórie.


A na záver ako bonus pridávam fotografie hercov (ľavá strana) vs. skutočné postavy, ktoré stvárňujú. Občas sú to až zarážajúce podoby! (zroj)

Kráľovná Alžbeta II.

Princ Filip, Alžbetin manžel
Princezná Margaréta, Alžbetina sestra

...a ďalší:









2 komentáre:

  1. Já ten seriál miluju, teda mám ho rozkoukaný, nemám teď čas moc koukat. Ale strašně s emi líbí kamera, výprava a právě i to obsazení, neskutečně trefné! :-)
    Knihu jsem nečetla, ale přemýšlím, že jí možná neodolám...:-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že nás je tých fanúšikov tu viac :) Ja som si knihu naozaj užila, neviem, či by ma bavilo čítať jej printovú verziu, ale tam sú zase obrázky. Ale tá audio mi vyhovovala maximálne, každý seriál som si v hlave znovu prehrala a dala doporiadku určite veci :) Tak, už aby sme tu mali ďalšie a ďalšie diely :)

      Odstrániť