Stránky

29. 8. 2014

Patrick Rothfuss: Meno vetra // Fantasy stojaca nohami na zemi

Prvý diel trilóge (Príbeh Kráľovraha) Meno vetra je pútavý životný príbeh človeka. Nič viac, ale ani nič menej.

Oficiálnu anotáciu nájdete dolu v závere tohto blogpostu.
Tých niekoľko z vás, ktorí čítali moju recenziu na Cizinku (Gabaldon) vedia, že nepíšem objektívne recenzie. Ja sa dokonca o objektivitu ani nesnažím. A nebude tomu ani teraz tak...

Meno vetra.. Ach Bože, ÁNO! V tejto knihe som dostala presne to, čo mi Gabaldon vo svojej Cudzinke tak upierala. Dostala som krásny príbeh, ktorý bol vyrozprávaný tak majstrovsky, že som sa cítila ako malé dieťa, ktoré bez dychu, s otvorenými ústami, počúva tú najpútavejšiu rozprávku.
Autor ma svojou neviditeľnou rukou vtiahol do deja a ja som bok po boku prežívala dobrodružstvá spolu s hlavným hrdinom menom Kvothe. Žobrala som ním o jedlo, putovala som naprieč krajinou, učila som sa základy mágie a utŕžila som nespočet rán v pouličných bitkách. Spolu sme padli na kolená, spolu sme bojovali s vlastnou žiarlivosťou a neskrotnou pýchou. Naše srdcia nám rozorval smútok, boli sme zradení a oklamaní, pocítili sme ostrý šíp prvej lásky aj horkú chuť vlastného hnevu. Bok po boku sme dospeli, spolu.

"Zrejme najvýznamnejšou schopnosťou našich myslí je schopnosť vysporiadať sa s bolesťou. Klasické myslenie hovorí o štyroch dverách mysle, ktorými podľa potreby prechádzame. Prvé sú dvere spánku, druhé sú dvere zabúdania, tretie sú dvere šialenstva a štvrté dvere sú dvere smrti."

Pokiaľ ste ako ja ešte fantasy literatúrou nepobozkaní, ale chcete skúsiť, ako chutia pery hlavných hrdinov, ktorí zabíjajú drakov, tak Kvothe je to pravé orechové. Tento príbeh je viac reálny, ako fantazijný.
Kvothe nie je ani zďaleka nevycválaný puberťák, ktorý jedno ráno zistí, že má nadprirodzenú schopnosť zabíjať upírov. Nie. Kvothe je na začiatku príbehu malý chlapec, ktorého jediná výnimočnosť spočíva v jeho lačnosti po vedomostiach. Ako mladý sa dostáva na univerzitu, no táto cesta za vzdelaním nie je vydláždená hrdinskými skutkami, no je posypaná ostrými klincami, ktoré sa zapichnú do nôh a spôsobia hnisavé rany. Kvothe nie je hrdina, ktorý sa štverá na piedestál slávy a všetky situácie nerieši tak, že by ste mu dali metál za mravnosť a chrabrosť. Vôbec nie!  Je to obyčajný človek, s ktorým sa dokážete hravo stotožniť.

"Bol som tak hlboko ponorený do hudby, že by som vám nedokázal povedať, kde skončila melódia a kde začínala moja krv."

Mňa uchvátil hlavne fakt, že sám Patrick Rothfuss začal študovať chemické inžinierstvo a svoje vedomosti nenápadne prepašoval do svojho príbehu. Mágia, s ktorou sa tu stretávame, je vyskladaná z poznatkov o chémii, biológii a psychológii. Ja som vyštudovaná chemická inžinierka a tak vám nemusím vravieť, že pri čítaní som krochkala blahom ako malá sviňka, ktorú niekto škrabká za ľavým uchom. Ale nebojte sa, autor vám celú chémiu podá tak, že si ani nevšimnete, že ste sa naučili niečo o absorbcii či katalýze.

"Vymenuj deväť základných logických chýb",vyštekol.
"Zjednodušovanie, zovšeobecňovanie, cyklická argumentácia, redukovanie, analógia, nesprávna príčinná súvislosť, sémantizmus, bezvýznamnosť...."
"Aké sú tri najdôležitejšie zásady chemika?"
"Označuj jasne. Meraj dvakrát. Jedz niekde inde"

Patrick Rothfuss
Rothfussovi trvalo 7 rokov, kým príbeh Kráľovraha dokončil a ďalších 7 rokov trvalo editovanie. Posledná časť (tretia) má vyjsť v lete 2016, pretože sa ešte stále pracuje na editovaní. Rothfuss je veľmi skromný chlap a vraví, že ako obrovský fanúšik fantasy literatúry chcel skúsiť napísať príbeh, ktorý by si on sám chcel prečítať. Patrick, keby si nemal takú nepeknú bradu, tak by som ti dala obrovskú pusu!!

Info: 
Počet strán: 639
Originálny názov: The name of the wind

                                 Moje hodnotenie:5/5
Oficiálna anotácia:
Kvothe vyrastá v spoločnosti kočovných umelcov. Šťastné detstvo ukončí nepochopiteľná vražda jeho rodičov a všetkých, ktorých mal rád. Túžbu pomstiť smrť blízkych potláča potreba vyrovnávať sa s nástrahami bežného života. 

15 komentárov:

  1. Strach múdreho muža je ešte lepšia by som povedala :) Ale je pravda, že Patrick píše ako pán. Ideš hneď aj na dvojku či až neskôr?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dovjka na mňa hľadí z poličky, ale mamka priniesla z knižnice Silo a musíme to čo najrýchlejšie vrátiť, tak prefrčím Silo a potom okamžite zas k milovanému Patrickovi. Len ma hnevá, že na trojku budem musieť čakať.. no čo už.

      Odstrániť
  2. skvelá recenzia, ja už túžobne čakám na tretí diel ale ten je nedohľadne aj v originály. Meno vetra je jednou za najlepších kníh, ktorú som čítala :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mám pocit, že tretí diel dám hneď v angličtine, lebo čakať na preklad by znamenalo ohrýzť si nechty nielen na rukách ale aj nohách.

      Odstrániť
    2. ja asi tiez, lebo to čakanie je hrozne

      Odstrániť
  3. Ahoj, obraciam sa na teba s prosbou :) chcela by som na svojom blogu obnovit rubriku neprehliadnite!, kde som spovedala blogerov, či uz skúsenejších alebo začínajúcich. Bola by som rada, ak by si prijala moju ponuku na rozhovor, nevedela som kde inde ti napísat, tak preto ti píšem tu. Prosím ozvi sa mi na mail secretworld.of.deepsoul@gmail.com. Dakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahojky, ďakujem veľmi pekne za milé slová,potešilo :) Pokiaľ si mala rubriku "Neprehliadnite" o blogeroch, tak to by som bolo super, keby si ju obnovila. Ja som v blogerskom svete totálny nováčik a dosť ťažko sa mi hľadajú slovenský blogeri, takže pecka! Idem ti napísať mailík a cítim sa poctená a prekvapená, že som blogom zaujala :)

      Odstrániť
    2. v rubrike som spovedala blogerov :) ja tiez nemám uplný prehlad o blogeroch, ale teraz som natrafila na dost nových blogov a chcem, aby sa o nich dozvedelo čo najviac ludí :)

      Odstrániť
  4. O knize slyším vůbec poprvé, ale líbí se mi ta její temná obálka, ze které mi není úplně jasné, co si mám o knize myslet :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, vystihlas to :) Ono je vlastne i težké popsat, o čem ta kniha je.. ale je skvělá !! :)) Představ si Pána prstenú , uber na příšerách, vojnách a magii.. hm, to jsem ti asi moc nepomohla, viď? :D

      Odstrániť
  5. Ja už roky dávam paprčky preč od tejto knihy - jednoducho, dokým to nebude dopísané, tak na to (snáď) ani nepozriem :D
    Inak, z fantasy odporúčam Howl's Moving Castel a aj Sabriel ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na Sabriel som už kukala, vyzerá zaujímavo. O tom pohyblivom zámku som nikdy nepočula, ale pozerám, že je to vlastne rozprávka a ja milujem dobré rozprávky, tak to dávam na čítací zoznam, díky moc za tip !

      Odstrániť
  6. Knihu som čítala už dosť dávno a viem, že sa mi veľmi páčila, len potom dlho nebolo pokračovanie a akosi som zabudla, čo tam bolo :D Dokopy som si zapamätala asi len meno hlavného hrdinu a názov knihy, takže do dvojky som sa nepúšťala. Myslím si, že je to skvelá séria, naozaj výnimočná, ale pokračovanie sa asi v najbližšej dobe neprečítam, lebo je veľa kníh, ktoré chcem prečítať oveľa viac (btw aj We were liars, len vďaka tebe :D). No dúfam, že na dvojku napíšeš recenziu, aspoň si ju prečítam a trochu sa pobavím :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Majka , ďakujem :) Určite mi daj vedieť, ak budeš We were liars čítať, moc ľudí na Slovensku ju nečítalo. Aj ja zápasím s obrovským zoznamom super kníh na prečítanie a neviem si vybrať. Ale dosť kníh ma bohužiaľ nezaujme natoľko, aby som ich aj dočítala... holt niekedy je obálka a reklama okolo lepšia, ako samotná kniha.

      Odstrániť
  7. Viem že to sem moc nepatrí ale veľmi by som si ju chcela prečítať ale neviem ju zohnať. Nenašla by sa u niekoho prosím. Ďakujem za každú radu.

    OdpovedaťOdstrániť