Stránky

26. 8. 2014

Klasika - dielo, ktoré prežilo svoju dobu

"Ako definuješ klasickú literatúru?"

Touto otázkou som ráno prebudila svoju mamu - vyslúžilú učiteľku slovenčiny. V jej polootvorenom pravom oku (ľavé sa ešte oddávalo sladkému REM/rapid eye movement, hlboký spánok)  som zahliadla záblesk zúfalého premýšľania. Evidentne bola zaskočená. Otázka sa zdá byť jednoduchá, jednoznačná odpoveď sa už ale formuluje ťažšie.


Pri troche pátrania som narazila na rôzne črty, ktoré podľa múdrych zdrojov (aka strýko Google) môžu klasickú literatúru vystihovať.

Napríklad...klasické literárne dielo:
1) pojednáva o sociálnom probléme danej doby
2) je nositeľom umeleckej kvality
3) má univerzálny záber, vplýva na čitateľa rovnako bez ohľadu na jeho geografickú a rasovú príslušnoť
4) posolstvo je aplikovateľné v každej dobe

No, múdre zdroje sa určite nemýlia, pre mňa je definícia klasickej literatúry ale omnoho jednoduchšia. Je to dielo, ktoré prežilo nielen svojho autora, ale aj svoju dobu.

Moje prvé zoznámenie s klasikou bolo, ako inak, na škole. Neznášala som povinné čítanie. Mala som odpor ku každej knihe, ktorá mi bola nanútená. Niet divu, veď som bola vo veku vzpurného teenagera! Ale ani neviem, ako sa to stalo a k sedemnástim narodeninám som si želala luxusné vydanie Shakespearových Sonetov. Uuups! No a potom to už išlo somnou z kopca. Starého dobrého Williama som prečítala skoro celého a nejak prirodzene som prešla na ďalších klasikov.

Čo ma ale zaráža je fakt, že si tieto diela už dobre nevybavujem. Musela by som pátrať veľmi dlho v chodbách mojej mozgovne, aby som sa rozpamätala na dej Macbeth !! Hanba mi!

Takže, je čas na re-reading !

No a čo náhoda chcela, zabrdla som na blog veľmi milej novej blogerky, ktorá práve rozbieha projekt "Čítame klasiku" a tak sa k nej veľmi rada pripojím. Jej projekt trvá do 20teho Novembra 2014, ale je možné, že ho predĺži. Ja osobne by som chcela prečítať minimálne jedno klasické dielo za mesiac a to nielen v roku 2014. Je mi ľúto, že z mojej antikvariátnej zbierky, ktorú som mala na vysokej škole, mi zostalo len pár kníh (požičiavať knihy je naozaj nerozumný čin), no ale s tou trochou sa podelím zatiaľ aspoň obrazne..




V našej rodinnej knižnici sa nájde omnoho viac klasikov, ale určite taktiež navštívim aj mestskú knižnicu a odnesiem si na prečítanie diela od Jane Austen, Orwella, Hellera, Dickensa a ďalších.
Myslím, že začiatok jesene a toto daždivé počasie je ako stvorené na veľkú šálku čaju a malý rozhovor s literárnymi velikánmi, čo myslíte? Pridáte sa?




11 komentárov:

  1. Asi som bola jediný teenager v triede, ktorý rád čítal povinné čítanie :D
    Dokonca tú svetovú edíciu kníh 19.storočia, ktorú vydávalo SME som vyhrala v 6tej triede v čitateľskej súťaži. Shame on me, že ju stále nemám celú prečítanú.

    Neviem, určite je to milý projekt, ale... Mne prijde automatické, že si prečítam knihu z 18. a 19. storočia (vivat gutenberg.org), aj keď 20. preferujem viac (utápanie sa v myšlienkových pochodoch a ani nie tak deju - to je moje) a potom niečo nové...

    Shakespeare je fajn, ale je to jediný autor, ktorého prvé dejstvo si musím najprv prečítať nahlas, aby som sa spomalila v čítaní a všetko začalo do seba zapadať :D
    Wilde sa oplatí čítať v originály v angličtine - ten človej vedel majstrocsky narábať so svojím rodným jazykom.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No ja mám problém, že som klasikov prečítala dosť, ale pamätám si ich len matne. Potom prišla záplava skrípt na výške, smernice a rôzne vyhlášky v práci a teraz konečne trocha zpomaľujem a môžem sa sústrediť aj na niečo iné. Ale vychádza toľko nových a pútavých kníh, že mi je nejak zaťažko sa pustiť do klasikov, preto som uvítala ten Ivčin projekt. Na Goodreads mám neustále rozrastajúci sa list kníh na prečítanie, až ma to začína desiť :) Nad Wildom v angličtine pouvažujem, najradšej by som ich dala všetkých v originálnom jazyku, ale neviem, či sa nezamotám. Ale za pokus to stojí, díky moc za tip! Ak sa rada utápaš v dielach založených na myšlienkových pochodoch, skúsila si Kafku? To je autor, ktorého som naozaj nikdy nepochopila, ale od gymnázia som re-reading nikdy neskúsila.

      Odstrániť
    2. Kafku mám rada, ale momentálne som nadšená Hessem :D
      planované knihy na goodreads sú zlo, budem ich musieť prepísať a vymazať celý zoznam, smutné je, že k niektorým sa človek jednoducho nedostane

      staršie diela v angličtine sú trochu namáhavejšie, ale Wilde sa dá v pohode - aj keď máš doma originál, daj prednosť anglickej verzii. Na gutenbergu si môžeš zdarma a legálne stiahnuť ebook, nachádzajú sa tam len knihy, ktorým už vypršali autorské práva, čo je fajn, ak máš rada klasiku :) a človek sa dostane ku knihám, ktoré v minulosti vyšli v malom počte výtlačkom a rôznym zabudnutým, možno aj k tým, ktoré nevydali, ale napísal ich niekto známy

      Odstrániť
    3. Oh, super tip s tym gutenbergom, ďakujem! Mňa dosť mrzí, že na Slovensku nemáme nejaké naozaj krásne, luxusnejšie vydania klasikov. Ja súčasnú beletriu nenakupujem, maximálne občas ako ebook, pretože je to tak 50:50, že sa mi titul bude aj páčiť. Ale klasikov vlastním rada a keď vidím tie nádherné vydania v zahraničí, až mi srdce poskočí. Doteraz to istil antikvariát, ale teraz by som rada vlastniť aj niečo krásne na pohľad. Som to ja ale materialista! No ale vidím to tak, že skúsim originál prelúskať stiahnutím tých diel do Kindla a potom kúpim deluxe verziu z UK.

      No, dúfam, že si nájdeš aj čas zrecenzovať Kafku, možno by si vliala nové svetlo do tej jeho temnej duše a ja by som pochopila jeho rozorvanosť bez toho, aby som si prepálila mozog :)

      Odstrániť
    4. stačí, aby si mala depresiu a Kafku pochopíš :D chcela by som stihnúť Prahu tento rok a kúpiť si jeho diela v Kafkovom dome, doteraz som ich mala len z knižnice (čiže keď bude rereading, tak aj recenz :D).

      Snáď ťa recenzia navnadila na Wilda in English.
      A keď knihy v angličtine, najviac sa oplatí bookdepository ;)

      Odstrániť
    5. Je to jasné, ja som mala depku iba raz, keď som sa náhle prebrala v nemocnici. Ale tam sa Kafka neservíroval :) Recenzie na tvojom blogu ma viac ako navnadili ! :) Nutne potrebujem, aby mal deň aspoň 30 hodín!

      Odstrániť
  2. Skvělý výběr :) Jsem ráda, že jsi se zapojila. Já svůj seznam ještě nesestavila, ale mám zhruba jasno, na která díla se vrhnu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No tohle jsou jen knížky, co jsou doma, ale teď si vzpomenu jen narychlo, že určite chci přečíst ještě něco od ruských autorů. Ale dnes akotát mamka pádí do knihovny, dostala echo, že tam má odložené nové knížky (např. Silo/Howey), tak to bude boj převelikej :)

      Odstrániť
  3. Ešte by to chcelo nejakú slovenskú klasiku - čo tak Tatarka a jeho Navrávačky? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No budem úprimná, slovenským a českým autorom sa zatiaľ vyhýbam. Od Tatarky som skúsila prečítať ukážku, viem, že jeho štylistika a slovný prejav je veľmi oceňovaný, ale zatiaľ ma to nechytilo. Na druhú stranu, 100 stránkovej knihe by som naozaj mala dať šancu, už len preto, že som Slovenka :)

      Odstrániť
    2. Určite daj. Neviem, možno to chce čas, ale netreba zanevrieť.

      Odstrániť