Stránky

9. 6. 2022

Cara Hunter: Celá pravda // Keď nie sú veci také, akými sa zdajú byť

Piata časť populárnej detektívnej série z pera Cary Hanter má názov CELÁ PRAVDA. A táto kniha sa azda lepšie ani volať nemôže! Dve jednoduché slová zachytili námet aj pointu knižnej novinky fantasticky. 

Celá pravda rieši dva nezávislé prípady, ktoré sa odvíjajú od jedného motívu – a tým sú rôzne podoby pravdy. Aj dnes, v dobe vysoko sofistikovanej forenznej vedy, môže byť pravda ľahko prekrútená. Stačí málo a z obete je vrah a z policajta podozrivý. Presne to sa stalo postavám v našich príbehoch. V prvom z nich vystupuje zaujímavá dvojica – ambiciózna vysokoškolská profesorka a jej študent. Jeden z nich je obeťou sexuálneho zneužitia. Stačí už len prísť na to, ktorý z nich to je. 

No a v druhej dejovej línii sa do klamstiev zamotáva samotný vyšetrovateľ Adam Fawley. Adama doháňa smutná minulosť jeho vlastnej manželky, ktorá bola sama raz obeťou zneužitia... alebo nie? Oceňujem, že české vydavateľstvo HOST bolo pri písaní anotácie skúpe na slovo a neobralo nás ani o jeden dejový zvrat. Tejto prednosti sa budem držať aj ja a k deju prezradím len toľko, že autorka svoju vysoko nastavenú latku kvality nepodliezla ani piatou knihou. 

K úplnému vychutnaniu diela odporúčam zoznámiť sa s vyšetrovateľským tímom prostredníctvom predchádzajúcich kníh. Pri moderných detektívnych sériách síce neplatí, že ich musíte čítať chronologicky, no ak tak urobíte, bude vám dopriata pridaná hodnota v podobe pochopenia niektorých dialógov hlavných postáv. Ak ste predchádzajúce časti čítali už dávnejšie, autorka vám hneď v úvode osvieži pamäť stručným sumárom vyšetrovateľského tímu.

Celá pravda je kvalitná detektívka bez prvkov zbytočného násilia. Jej prvá polovica je akoby rozbehová, no tempo druhej časti sa každou stranou exponenciálne zvyšuje. Autorka pri zostavovaní príbehov stavila na inteligenciu nielen literárnych postáv, ale aj vlastných čitateľov. Skvele kombinuje klasickú kriminálku s modernými prvkami. V tejto časti napríklad dej osviežuje mediálny fenomén – podcast. Okrem poriadne zamotaného príbehu ponúka aj zaujímavý uhol pohľadu na nestarnúci spoločenský problém – ľudskú predpojatosť. „Obyčajná“ kriminálka tak dostáva nový rozmer.


Ďakujem kníhkupectvu knihcentrum.sk , že mi knihu darovalo. 


Petra

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára