Stránky

21. 12. 2019

Každý klame // ...dáta ako ich nepoznáme!


Čo myslíte, kto vás pozná najlepšie? Vy sami? Vaši priatelia, partner či vaši rodičia? Ak si myslíte, že najlepšie vás pozná vám dobre známa osoba z mäsa a kostí, ste na omyle. Pri predpoklade, že sme tu všetci priemerní užívatelia internetu, je odpoveď na túto otázku jasná. Najlepšie vás pozná Google!

Ako je to možné? Jednoducho. Každý totiž klame. Klameme šéfovi, priateľom aj partnerom. A klameme dokonca aj sami sebe. Svoju úprimnú a pravdivú stránku si nechávama pre intímne chvíľky s internetovým algoritmom. Jemu sa zdôveríme so svojimi najhlbšími obavami, chlípnymi túžbami či morbídnymi obsesiami. Google nás pozná ako nikto iný. Ak neveríte, prečítajte si Každý klame!

Autor Seth Stephens-Davidowitz, bývalý dátový analytik v spoločnosti Google, ponúka skvelo zostavenú kompiláciu dát (tzv. BIG DATA) získaných z internetového vyhľadávača. Tie dopĺňa výstižnou interpretáciou a trefnými bonmotmi. Základnou myšlienkou diela je poukázať na to, že človek nerobí to, čo hovorí, že robí. Aspoň nie vždy. A to sa odzrkadľuje aj na skreslených štatistikách a výsledkoch rôznych dotazníkov, ankiet a prieskumov. Pretože - buďme k sebe úprimní -, keď vás zastaví mladý brigádnik niekde pred supermarketom s otázkou: "...a ešte sa vás opýtam, v akej z nasledujúcich kategórií sa pohybuje váš čistý príjem domácnosti." , nie každý sa mu prizná, že vlastne žije z ruky do úst. A takto je to vlastne so všetkým.

Žiarivým príkladom toho, ako sa navzájom klameme, sú sociálne siete - výkladná skriňa šťastia, úspechu a radosti. Najčastejšie slová, ktoré napríklad na Twitteri či Instagrame používajú manželky vo vzťahu k manželovi sú: najlepší, môj najlepší kamarát, úžasný, najúžasnejší, zlatý. Ale čo ženy píšu do vyhľadávača, keď sú mimo sociálnych sietí? V spojení so svojou polovičkou používajú slová ako: gay, kretén, úžasný, otravný, zlomyseľný. To neznie ako ideálny vzťah, čo myslíte?

Kniha Každý klame prostredníctvom dát a analýzy toho, čo vlastne užívatelia Googlu, Facebooku či Netflixu vyhľadávajú a na aké otázky sa pýtajú, ukazuje naše pravé ja. Táto kniha je výborná, univerzálna, šokujúca, dynamická, zábavná a hlavne - je to kniha doslova nabitá faktami, ktoré vás nielen pobavia, ale hlavne nastavia zrkadlo celej spoločnosti.

Napriek tomu, že sa autor sústreďuje hlavne na americké obyvateľstvo, svoju pointu ukazuje na univerzálnych témach - ekonomika, rasizmus, sex, vzťahy, zdravie či politika. Myslím, že toto je naozaj jedna z tých kníh, o ktorej tu môžem spievať ódy, no aj tak nedokážem zachytiť jej úžasnú pestrosť, preto prikladám aspoň niekoľko citácií, ktoré vás, verím, nalákajú na ďalšie čítanie!

"Google data naznačujú aj dôvod, kvôli ktorému sa ľudia tak často vyhýbajú sexu: veľké obavy, ktoré sú často nemiestne. Začneme s obavami mužov. Nie je novinkou, že mnohí z nich majú obavy z ich mužského obdarenia. Stupeň týchto obáv je však naozaj vážny. Muži kladú Googlu oveľa viac otázok o ich sexuálnom orgáne ako o ktorejkoľvek inej časti ich tela: viac než o pľúcach, pečeni, nohách, ušiach, nose, hrdle a mozgu dohromady. Muži vyhľadávajú oveľa viac informácií o tom, ako si zväčšiť penis, než o tom, ako by si mali naladiť gitaru, usmažiť omeletu alebo vymeniť pneumatiku. Najväčšou starosťou týkajúcou sa steroidov nie je to, či môžu poškodiť zdravie, ale či môžu zmenšiť veľkosť penisu."

"Vo svete Facebooku sa zdá, že každý mladý dospelý je v sobotu večer na super párty. V reálnom svete je väčšina z nich osamote doma a pozerajú na Netflixe jednu časť šou za druhou. Vo svete Facebooku priateľka zverejní 26 šťastných fotiek z jej úniku zo všedných dní so svojím priateľom. V reálnom svete hneď po tom, ako zverejní tieto fotky, na Googli vyhľadá : môj priateľ so mnou nechce mať sex."

"Zamyslite sa nad vašou vlastnou skúsenosťou s Googlom. Tipujem, že ste už zopárkrát naťukali do vyhľadávacieho riadku veci odhaľujúce správanie alebo myšlienky, ktoré by ste si váhali pripustiť v slušnej spoločnosti. Naozaj existujú ohromujúce dôkazy o tom, že väčšina Američanov hovorí Googlu veľmi osobné veci. Američania napríklad vyhľadávajú porno oveľa častejšie, ako počasie. "

Vydavateľstvo: Albatrosmedia (Lindeni)
Rok vydania: 2019
Počet strán: 272
Preklad: Katarína Russouw

Petra

2 komentáre:

  1. Wow toto znie ako super kniha! Hlavne v dnešnej dobe, kedy je IG na vrchole sietí a sme obklopení fotkami zo života iných ľudí a porovnávame sa a hodnotíme to, ako vyzeráme, ako žijeme svoj život a hodnotíme svoj úspech na základe lajkov. Určite po nej siahnem, vďaka za tip. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že kniha zaujala :) Veru, dnešná doba je naozaj taká "insta". Ešte vrelo odporúčam aj knihu HELLO WORLD od Hannah Fry. Vynikajúci kúsok.

      Odstrániť