Stránky

9. 12. 2019

Soren Sveistrup: Gaštanko: // ...skvelé nordic noir!


Pojem "severská krimi" je synonymom temných trilerov. Jej autori neuhýbajú pred krutosťou a explicitným opisom násilia. Gaštanko je svojou temnotou typický severan. Autor nám ponúka štedrú náruč násilných scén, no robí to vecne. Zámerom totiž nie je šokovať, ale upozorniť na smutný problém našej spoločnosti - na nedostatočný štátny systém ochrany tých najbezbrannejších - našich detí. A o to desivejšiu atmosféru kniha navodí .

Prológ tohto vysoko hodnoteného trileru je zasadený do minulosti a je ako vystrihnutý z masakru motorovou pílou. No namiesto píly tu okolo seba šviháme sekerou. Latka brutality je nastavená vysoko a čitateľovi je jasné, že toto nie je kniha pre slabé žalúdky. Po opustení počiatočnej, doslova vyvražďovacej scény sa prenášame do prítomnosti. Spolu s vyšetrovateľmi Thulinovou  a Hessom stojíme pred ťažkou úlohou. Musíme vypátrať sériového vraha, ktorý má zvláštnu záľubu v gaštanových panáčikoch.

Ostanem pri svojom tradičnom hodnotení krimi trilerov a z dejovej línie toho viac neprezradím. Poviem len, že máme tú česť s prepracovaným vyšetrovaním a výraznými, jednoznačne definovanými hrdinami, ktorí sú vďaka svojím mnohým nedostatkom vykreslení naozaj uveriteľne. Mne osobne utkvela v pamäti pozoruhodná minoritná postava, ktorú sme navštívili v psychiatrickej liečebni. Tá scéna bola par excellence!

Okrem jednej scény, ktorá pripomína americký akčný film, sa pohybujeme v medziach typického "nordic noir". Čisté dejové línie, priamočiarosť odkazu a desivá príčina páchaných zločinov je vynikajúco spracovaná. Až zarážajúco skvelo, keďže ide o autorov debut.

Gaštanko je skvelý titul pre milovníkov tohto žánru.  Pokojne ho môžete kúpiť aj naslepo ako darček pre fanúšikov severskej literatúry. Som si viac ako istá, že s touto knihou budú spokojní.

----------------------
Vydavateľstvo: Lindeni (Albatrosmedia.sk)
Rok vydania: 2019
Počet strán: 461
Preklad: Adrián Takáč
----------------------

Petra


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára