Stránky

31. 5. 2017

Jak se dělá evoluce (kol. autorov) // ... aj o tom, že matka nie je vždy až taká istá!

„Veškerá evoluce probíhá nikoli navzdory záměrům a činům jednotlivců, ale díky nim; "pokrok" je jenom nezamyšlený důsledek řešení lokálních problémů plynoucích z předchozího vývoje. „

Táto záverečná veta knihy Jak se dělá evoluce vynikajúco vystihuje celý odkaz odbornej publikácie.  Druhé vydanie tohto populárneho náučného diela pôsobí už na prvý pohľad vďaka nádhernému grafickému spracovaniu kvalitným dojmom. Vydavatelia Argo/Dokořán si naozaj dali záležať. A pod krásnym obalom sa, našťastie, skrýva ešte lepší obsah.


„Evoluční biologie není fanklub starého pána (myslené Darwin), ale ani rezervace pro myslitele se sklony k úvahám o podstatě Bytí. Evoluční biologie (..) je zcela praktický výzkumný program, kterým se zabývají tisíce rutinních výzkumných pracovníků, dnes obvykle molekulárních biologů, fylogenetiků či behaviorálních ekologů...“

Hlavným cieľom knihy je čitateľovi priblížiť evolučnú biológiu - konkrétne jej hlavný prúd. Autori sa neboja konfontovať rôzne teórie známych vedcov, no ako sami hovoria, nesnažia sa prinášať teórie nové.  

„Buďme ostražití vůči teoriím, které vysvětlují jevy, o nichž není ani obecná shoda, že existují, i vůči teoriím, které nabízejí nové, složité a sexy vysvětlení jevů, které dokážeme uspokojivě (ale ovšem i poněkud nudně) vysvětlit už dávno. Z toho také plyne, že naší ctižádostí bylo neříkat nic opravdu nového.“

Kniha svojou odbornosťou a širokým záberom (ktorý ale nie je na úkor hĺbky rozoberanej problematiky), môže byť využívaná aj ako učebnica či už pre maturantov, ktorí mieria na prírodovedecky zamerané obory, či pre samotných vysokoškolských poslucháčov. Kniha by ale nemala byť prehliadaná ani laikmi, pretože to zasa až taká klasická učebnica nie je. 

Učebnicový text je sústredený do vyznačených boxov a hlavnú časť knihy tvorí pútavé rozprávanie zanietených biológov, sprevádzané bonmotmi, pikoškami a zaujímavosťami. Okrem vtipnosti je na autoroch veľmi sympatická aj ich úprimnosť a ľudskosť. Osobne samozrejme autorov nepoznám, no po prečítaní knihy si ich predstavujem ako skvelú bandu pre vedu zapálených ľudí – ľudí, s ktorými sa môžete hodiny a hodiny rozprávať o svete, a tá debata nikdy nebude nudnou. Rozhodne si pod kolektívom autorov nepredstavujem typických odťažitých (a častokrát nafúkaných) profesorov a dekanov, ktorí by si radšej nechali ruky odťať, než by priznali, že tá ICH veda niečomu nerozumie.

„Proto se nijak neostýcháme přiznat, že něčemu evoluční biologie nerozumí, ba dokonce že něčemu rozumí čím dál hůř.“

Prostredníctvom tematických okruhov (evolúcia, stratégia, fenotyp, genealógia, inovácia, adaptácia, diverzita) sú čitateľovi do hĺbky vysvetlené také zaujímavé veci, ako je napríklad to, prečo práve ten náš čerstvo dozretý šalát v záhradke chutí tým mrchám slimákom najviac. Či prečo žiadny policajt nemôže byť altruista a prečo sú samce šimpanzov omnoho viac „obdarené“ ako ich kamoši odvedľa - gorily. Dozvieme sa, že aj sexuálna nevera má svoju evolúciu a že na tvare penisu záleží. Ujasníme si fakt, že včelia kráľovná nie je vlastne žiadna kráľovná, ale je to obyčajná dojná krava celého úľa. Zamyslíme sa nad tým, prečo majú žirafy taký dlhý krk (naozaj je to všetko iba o potrave?) a vysvetlíme si, ako zlá výživa nášho dedka v jeho ranom detstve môže súvisieť s našou predispozíciou k rôznym chorobám. No a aby tých perličiek nebolo málo, autori otrasú aj neotrasiteľným. Dokážu nám, že matka nemusí byť vždy až taká istá! Pokiaľ vás tieto pikošky zaujali, pozrite sa aj na druhú časť recenzie, kde citujem pár príkladov.

Viac ako 450 stranová kniha si dala ambiciózne ciele – prvým je uspokojiť odbornú verejnosť a tým druhým, snáď ešte náročnejším, je nenudiť verejnosť laickú. Za odborníkov sa vyjadrovať nemôžem, no ako veľký fanúšik prírodných vied môžem čestne prehlásiť, že druhý cieľ bol nielen naplnený, ale výrazne prevýšil všetky moje očakávania.

zdroj
Napriek vysokej odbornosti je dielo veľmi prístupné aj obyčajným smrteľníkom. Samozrejme, predpokladá sa, že po takejto knihe nesiahne nikto, kto na hodinách biológie zaspával nudou. Autori nám – obyčajným nevedcom, priblížili hlavný prúd evolučnej biológie vďaka tomu, že do diela vložili vtipnosť a taký ten sedliacky rozum. Zložité témy sú výborne vysvetlené na príkladoch zo života, text je sprevádzaný množstvom obrázkov a grafov, tvrdenia sú podložené dôkazmi a tam, kde autori len teoretizujú, úprimne to priznajú a nesnažia sa variť z vody.



Takže suma sumárum - Jak se dělá evoluce je výborným dôkazom toho, že aj "ťažká" veda sa dá výborne popularizovať, a to bez ujmy na odbornosti. Kniha je určite také povinné „must have“ v knižnici všetkých fanúšikov biológie, bez ohľadu na to, či z nej majú alebo namajú akademický titul.

Ďakujem internetovému kníhkupectvu knihcentrum.sk, že mi knihu venovalo.


Petra

2 komentáre:

  1. Edice Zip je skvělá celá (což mi připomíná, že bych mohla dopsat článek o jiné knížce z této edice - jen zaměřené na fyziku). A díky za super recenzi, dost jsi mě na knihu nalákala - uvažuji, že se podívám po dalším titulu z této edice a teď budu mít ještě složitější rozhodování. :D No co, nevadí a trocha biologie nikoho nezabije. ^^

    http://jaderna-knihomolka.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak vidím, že sa chystáš na jadrovú fyziku na ČVUT (díky za adresu blogu, som ti ho trošku prešmejdila:), tak to si od teba recenziu na čokoľvek o fyzike určite prečítam :)

      Odstrániť