Stránky

9. 5. 2017

David Michie: Pes Jejího Veličenstva a jeho mise // Keby tak vedeli hovoriť!

„Ach, keby tak vedeli hovoriť.“ Toto je tajné želanie všetkých nás, majiteľov domácich miláčikov. Častokrát premýšľame o tom, čo si ten náš Punťo či Harik myslia. Zaujíma ich vôbec niečo iné ako plné bruško, teplý pelech a pravidelné škrabkanie za uchom? Vymenili by nás za iného pánka, alebo je ich láska naozaj taká verná, ako sa vraví? A prečo stále musia jeden druhému ovoňiavať tie zadnice?! :)

Ak by psi vedeli hovoriť, možno by sme sa všetci čudovali, akých mysliteľov to doma máme. A možno, ak by to bolo čo i len trošku možné, by nejeden štvornohý miláčik spísal svoje pamäti a stal by sa bestsellerovým autorom. S podobnou myšlienkou – nechať psíka prehovoriť, sa pohral aj autor David Michie v knihe Pes JejíhoVeličenstva a jeho mise.

Malý Nelson, šťeniatko plemena corgi, sa narodil s vadou krásy. Jedno uško nemá presne také, ako to požadujú prísne štandardy plemena a „milujúci“ množitelia nad ním vynesú ortieľ smrti. Na úbohé šteniatko sa ale usmeje teta Šťastena a milý Nelson putuje priamo do kráľovskej rodiny. Tam je mu dopriata nielen hojná pozornosť od všetkých jej urodzených členov, no dostáva aj cenné životné lekcie od psích seniorov, ktorí s kráľovnou už čo-to prežili. Nelson v rodine monarchu zo začiatku tak správne šteniatkovsky vystrája – mláčky, nočné skuvíňanie a roztrhané šatstvo, to je len pár darčekov, ktorými svoju rodinku v prvých dňoch nadšene obdarováva. Na vtipné príhody je kniha naozaj bohatá, no rozhodne najlepší trapas prišiel s Nelsonovou pubertou. Vtedy sa psík rozhodol, že svoje hormóny utíši na nohe cirkevného hodnostára, ktorý bol práve v kráľovskej rodine na návšteve! Čo nasledovalo potom, si asi viete domyslieť. :)

Vnímanie okolitého sveta Nelsonovými očami je nielen originálny, ale hlavne veľmi láskavý spôsob, akým autor poukazuje na pravé životné hodnoty nás - ľudí. Príbeh nemoralizuje, no nenútene upozorňuje na potrebu rozlišovať dôležité od nepodstatného. Vyzdvihuje výhody pomalšieho – uvedomelejšieho životného tempa, venuje pozornosť problémom mladých ľudí a zamyslí sa aj nad smrťou, ktorá čaká každého z nás.

Veľmi príjemne prekvapil nielen obsah knihy, ale aj samotný rozprávač. Bola to práve ukážka z audioknihy, ktorá ma presvedčila, aby som po titule siahla. Borek Kapitančik vynikajúco strieda hlasy, rozpráva príjemným tempom a celkovo podáva výborný profesionálny výkon.

Vďaka tematike, láskavosti a humoru je tento titul opäť multigeneračnou  perlou, ktorú si môžu vychutať všetci členovia rodiny bez ohľadu na vek, či politickú preferenciu.  Stačí len, keď budete milovníkmi psov a dobrej zábavy. :)

Ďakujem internetovému kníhkupectvu audioteka.sk, že mi knihu venovalo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára