Stránky

2. 11. 2016

Dan Hampton: Hunter Killers // ... čo sa vlastne stalo vo Vietname?

Autor: Dan Hampton
Názov: Hunter Killers
Pôvodný názov:  The Hunter Killers
Počet strán: 448
České vydanie: CPress


Vojna bola, je a vždy bude tragickou udalosťou pre všetky zúčastnené strany. No vojna vo Vietname bola o to tragickejšia, že sa stala výkladnou skriňou absurdných rozhodnutí amerických úradníkov a predmetom kalkulovania vtedajšieho populistického amerického prezidenta. Dan Hampton v knihe Hunter Killers poukazuje na  zarážajúci amaterizmus a ignoranciu vlády Spojených štátov a popisuje absurdné podmienky, v akých nútili svoju armádu bojovať.


 „Proč mladí američtí muži bojovali a často umírali v jednom z říčních údolí tak daleko od domova? Krátká odpověď zní, že jim to nařídili a že armáda byla vydaná na milost zvoleným státním úředníkům.“

Autor otvára svoju faktami nadupanú knihu stručným objasnením situácie roku 1965 v Indočíne. Pokiaľ, tak ako ja, v znalostiach o histórii Vietnamu plávate, nezúfajte, autor myslel aj na nás. V závere knihy nájdete Prílohu C., v ktorom sú načrtnuté základné historické udalosti vedúce ku konfliktu vo Vietname.

Názov knihy Hunter Killers vychádza z pomenovania vojakov typu „lovec-zabijak“. Zjednodušene povedané, Hunter Killers boli americkí kamikadze, stíhací letci, ktorí dúfali, že prežijú. Prečo kamikadze? Dovoľte mi trošku širšie objasnenie. Americká armáda sa pri leteckých útokoch na Severný Vietnam po prvýkrát stretla s ostreľovacím raketovým systémom SA-2. Tento systém slúžil na zameranie a zostrelenie lietadiel raketami zem-vzduch. Použitie novej technológie nechalo Američanov na istý čas úplne paralizovaných. Do toho sa primiešali ešte aj absurdné politické rozhodnutia a vojsko napriek celkovej prevahe nemalo šancu na rýchle víťazstvo. Pomazané hlavy Bieleho domu totiž rozhodli, že sa s Vietnamom bude viesť len obmedzený konflikt. To znamenalo včasné nahlásenie území, ktoré budú Američania ostreľovať. Akoby toho nebolo dosť, k obmedzeniam vláda pridala aj siahodlhý zoznam objektov, ktoré sa bombardovať z morálnych dôvodov nebudú. Samozrejme, Vietnamci pozbierali rozum do hrsti, rozmiestnili svoje SA-2 k oblastiam so zákazom bombardovania, a potom už len čakali, kedy korisť preletí okolo.   

SA-2 zem-vzduch
Keďže nebolo známych veľa povolených spôsobov ako SA-2 odstrániť, boli nasadení Hunter Killers  -  tí mali svojimi stíhačkami vyprovokovať Vietnamcov k odpáleniu rakety zem-vzduch. Tak by sa podarilo presne zamerať dobre maskovanú odpaľovaciu stanicu a následne ju zničiť. Teoreticky to znie dobre, no v skutočnosti šlo skoro o samovražedné akcie.

„To, že člověk umí létat s proudovým letounem, neznamená, že dokáže pilotovat proudovou stíhačku. Schopnost rozhodnout se ve zlomku vteřiny, agresivita, letecké souboje a sklony ke kontrolovanému násilí jsou jen několika povahovými rysy, jimiž se stíhací pilot odlišuje od ostatních druhů letců.“

Je dosť ťažké v pár odstavcoch obsiahnuť štyristo strán veľmi hutnej literatúry faktu. Hampton svoju prácu opiera o vlastné skúsenosti z boja a ponúka aj detailné technické informácie o vojenskej technike. Brilantne predostiera historické fakty podporené zaujímavými štatistikami. Ako perličku napríklad uvediem, že Ameriku vyšla táto vojna 6x drahšie ako Severný Vietnam. V priebehu troch rokov 1965-1968 USA zvrhli 864 000 ton bômb (čo je väčšia tonáž, ako bola použitá vo vojne v Kórei) a uskutočnili 306 183 bojových vzletov. Výsledok? Mobilizácia Severovietnamcov a ich nárast národného povedomia.

„Jak prokázala 2. světová válka, nálety strategickými bombardéry mají na kolektivní morálku (zasiahnutej strany) povzbuzující účinky.“

Pre mňa ako laika v danej téme bola kniha naozaj úžasným prekvapením. Jej gro totiž neboli len osudy samotných Hunter Killers, no podstatou knihy bolo hlavne detailné zachytenie vojny vo Vietname. Jej prešľapy, strategické omyly a tragické politické rozhodnutia. Autor čitateľovi ponúka prepracovanú geopolitickú históriu Vietnamu, osobné zážitky letcov stíhačiek a ťažkých bombardérov, štatistické údaje o použitých zbraniach či padlých vojakoch. Popisuje medzinárodné napätie medzi Čínou a Ruskom, vysvetľuje strategické postavenie Laosu a Kambodže a v neposlednom rade sa venuje aj ohromujúcej schopnosti Severného Vietnamu bojovať s omnoho silnejším protivníkom. Ale hlavne, konečne mi niekto zaujímavo vysvetlil, prečo táto vojna vlastne začala a z akého dôvodu trvala tak neuveriteľne dlho. Dan Hampton odviedol naozaj majstrovskú prácu, ktorou určite zaujme odbornú aj laickú verejnosť.

„Možná nejvýznamnější strategickou chybou však byla neschopnost rozpoznat či připustit, že konflikt v jihovýchodní Asii je občanskou válkou. (...) Poznat nepřítele a jeho motivaci je zásadní věcí pro boj ve válce, kterou máte před sebou, ne že válku donutíte, aby se přizpůsobila vašim vlastním obavám týkajícím se globálního komunismu nebo teoriím o dominovém efektu.“

Petra

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára