Stránky

18. 8. 2019

Isabel Allende: Dům duchů // ...plnokrvný latinsko-americký audiozážitok!

Audiokniha Dům duchů  - autor Isabel Allende   - interpret skupina hercov
Dom duchov som čítala už pred niekoľkými rokmi a toto dielo dodnes kraľuje medzi TOP beletriou, ktorá mi prešla rukami. Preto keď som ju videla v audio-podobe, mierne som zaváhala. Predsa len, riziko toho, že sa vám narátor netrafí do vkusu a vaše ilúzie o dokonalom diele budú fuč, je veľké. Pustila som si teda ukážku. Moje uši zachytili prvé tóny harmoniky a viac mi nebolo treba :) Vedela som, že si toto magické dielo musím vypočuť!

Hutná rodinná sága, zasadená do turbulentnej doby čilskej revolúcie (1973), čitateľovi prinesie príbeh plný kontrastov a latinsko-amerického temperamentu. Allende svoj román začína ako poeticky ladenú temnú rozprávku a končí ho drsným, skoro až faktografickým opisom revolúcie páchnucej brutalitou a násilím.


9f52e360d257e9ffbf918bbe68c4792f
zdroj: https://owusumanuella.wordpress.com/

Prvá polovica knihy je zameraná na komplikovanú rodinnú dynamiku, v druhej časti sa už dejovo posúvame k širším spoločenským problémom. Allende nás prevádza výrezom čilských dejín dosť opisným spôsobom, čo by pri čítaní printovej verzie mohlo na niekoho pôsobiť jednotvárne. No pri počúvaní zamatových hlasov Dany Černej a Vladislava Beneša ani nepostrehnete, že ste sa preniesli dlhou pasážou, ktorá postrádala akýkoľvek dialóg. 
V tomto má audiokniha jednoducho naozaj navrch. Nudné pasáže nečakajte. 


Sila ženskej odhodlanosti a oduševnený boj za slobodu tu tematicky hrajú prím. No k slovu sa dostanú aj triedne rozdiely, sociálna nerovnosť či skostnatený patriarchát. Tento bohatý dejový mix, plný plastických postáv, ponúka skoro dvadsaťhodinovú pastvu pre uši.  

Dům duchů je dnes už považovaný za modernú klasiku magického realizmu. Ten mám ja osobne rada len ak je použitý účelovo, a nie je to bezvýznamné halucinogénne mrhanie slovami. Allende dala do vienka jemnú mágiu len ženským postavám. Lišiacky tak vyzdvihla ich neuveriteľnú vnútornú silu, ktorá ženám pomáha udržiavať rodinu pohromade. Túto črtu naopak postavila do kontrastu s fyzickou silou muža, ktorú páni často nezmyselne využívajú na deštrukciu čohokoľvek naokolo. 

Audiokniha Dům duchů je pre mňa zhmotnením literárneho audiozážitku podľa môjho vkusu. Precítené ale neafektované hlasy skúsených narátorov, snový hudobný podmaz a latinsko-americký magický realizmus je  kombinácia, ktorá na mňa naozaj zafungovala. A verím, že zapôsobí aj na vás :) Ak máte chuť na plnokrvný, farebný a naozaj veľmi kvalitný čilský román, viete, kam siahnuť :)
Petra

1 komentár:

  1. Momentálně čtu román Japonský milenec, v němž se žádný magický realismus nevyskytuje. Ale moc dobře se mi to čte, takže se po dočtení k Domu duchů ráda vrátím. Kdysi se mi to moc líbilo a mám pocit, že jsem snad viděla i film. Ten už mě samozřejmě tolik nenadchl (není se čemu divit), ale přece jen mě ovlivnil v tom, jak si některé postavy z románu budu při čtení představovat. Ještě jsem nedospěla k tomu, že bych pravidelně poslouchala audioknihy, ale v tomto případě bych třeba mohla konečně udělat výjimku :)

    OdpovedaťOdstrániť