Stránky

1. 7. 2019

Matthew Walker: Proč spíme // ...vaše povinné čítanie!

Keď som niekomu v okolí spomenula knihu Proč spíme a jej dôležitosť, ľudia sa na mňa pozerali divne. Veď prečo by mal niekto čítať o niečom tak preceňovanom, ako je spánok. A platí predsa staré nepísané pravidlo - vyspíme sa v hrobe!

Dobre, takže bez zbytočných okolkov si zhrňme pár prejavov nedostatku spánku (ešte poznámka - za nedostatok spánku sa považuje čokoľvek pod pravidelných 7 hodín sladkej hibernácie!):
zvýšené riziko rakoviny, Alzheimera, infarktu a zápalových ochorení. Znížená funkcia imunitného systému, pamäti, rozhodovacích schopností a... nudím vás? No, aj keď zoznam nie je ani zďaleka kompletný, súhlasím, poďme na niečo optimistickejšie.

Proč spíme je FANTASTICKÁ kniha. Je depresívna, ale je naozaj famózna. A ako audiokniha funguje výborne! Narátor Borek Kapitančík opäť raz dokázal, že je skvelou voľbou pre žáner pop-science. Mňa jeho hlas očaril už v knihe  Faktomluva a aj kvôli nemu som s absolútnou dôverou siahla aj po Proč spíme. Oplatilo sa!

Čo sa týka štruktúry samotnej knihy, v prvej časti (ktorá môže byť pre netrpezlivého poslucháča trošku kostrbatejšia), nám autor pripraví pôdu pre lepšie vstrebanie samotného jadra knihy. Úvodné kapitoly sú o REM a nREM spánku, o tom, ako spia zvieratá, či o faktoroch, ktoré spánok ovplyvňujú. Druhá časť knihy je už skoro ako thriller  - dozvieme sa o rôznych dôsledkoch nedostatku spánku. A poviem vám, taká spánková deprivácia, to je naozaj riadny horor! Tretia časť je o našich snoch, no a záverečné kapitoly nás dorazia úplne - tie sú o tom, ako nám spoločnosť a spoločenský systém vlastne poriadne spať ani neumožnia.

Počas 14-tich hodín trvania knihy sa dozviete naozaj obrovské množstvo informácii s WOW efektom.

Napríklad:
- prečo by sme mali nechať tínedžera spať pokojne aj doobeda, no večer ho do postele naháňať nemusíme
- ktorý živočích spí "na pol mozgu"
- prečo je odopieranie spánku považované za jednu z najnehumánnejších foriem týrania
- ako sa vo sne vysporiadavame s traumami
- prečo je zbytočné chodiť na očkovanie proti chrípke, ak sme noc predtým skoro nespali
- či doženieme spánkový deficit víkendovým dospávaním
- ako dlho nechá prebdetá noc stopu na mozgu
- či pomáhajú večerné filtre na monitoroch k zdravšiemu spánku
- či je dobré si dať po obede šlofíka
- a čo pohár vínka k večeri, bude sa nám po ňom lepšie spať?
- prečo je niekto z nás nočná sova a iný je ranný vták - a súvisí to nejako s evolúciou?
- ako sa zvýši pravdepodobnosť, že sa priznáme ku kriminálnemu činu, ak nám bude odopretý spánok na jednu noc?
- či ovplyvňuje spánok kreativitu
- či už niekto na nedostatok spánku aj umrel
- a ako dlho vlastne bez spánku prežijeme?

Na jednu zásadnú otázku ale odpoveď v knihe nehľadajte. Otázka znie: Prečo spíme? Prečo pani Evolúcia dopustila, aby sme každý deň na niekoľko hodín upadali do stavu hibernácie, v ktorom sme nepoužiteľní a navyše aj takí zraniteľní?

viditeľný efekt spánkovej deprivácie
Matthew Walker nenašiel jednoznačnú odpoveď na túto zdanlivo jednoduchú otázku ani po dvadsiatich rokoch vyčerpávajúceho výskumu. No zistil, že bez spánku neprežijeme. A nielen to. Bez pravidelného a kvalitného spánku si dobrovoľne skracujeme život a zvyšujeme riziko všakovakých naozaj odstrašujúcich chorôb.

Ale nebojte sa, autor pridal praktickú kapitolku o spánkovej hygiene. Tá je plná jednoduchých rád, ako si aj v tejto vystresovanej dobe skvalitniť spánok a tým aj náš život.

No a na záver už len bilancovanie -
nedostatok kvalitného spánku výrazne ohrozuje naše zdravie. Toto je presne ten druh nepríjemnej informácie, ktorú podprahovo vnímame, no v zhľadom na svet, v ktorom žijeme, ju úspešne ignorujeme. A presne toto je dôvod, prečo by sme si knihu Proč spíme mali prečítať naozaj všetci. Pretože všetci si prečítanie tejto knihy sami sebe dlhujeme.


Petra

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára