Stránky

16. 12. 2018

Craig Russell: Kde se skrývá ďábel // ...alebo literárna pozvánka do pekla!

"Jejich bolest a jejich strach pro mě byli jako exkluzivní víno. Obzvlášť se mi líbilo, když na konci žadonili o život. Když to udělali - a nakonec to udělali všichni -, předstíral jsem, že váhám, a v jejích očích jsem viděl slabounkou jiskřičku poslední, zoufalé naděje. Na okamžik jsem jim ji dopřál, a pak jsem jim ji zase vzal. Právě tohle - to zhasnutí úplně poslední naděje, jsem si vychutnával víc než cokoliv jijného, víc než zhasnutí jejich života. 
Abyste vědel, doktore Kosárku, byla to ta chvíle, kdy cítili přítomnost ďábla a prosili Boha, ať prijde a zachrání je před ním. A já je právě v téhle  chvíli priměl, aby konečně prozřeli - aby pochopili, že Bůh tam byl po celý čas s námi. 
Tehdy si totiž uvědomili, že ďábel je jen Bůh v nočním hávu."

Prečo ľudia konajú ohavné činy? Prečo vraždia, znásilňujú a týrajú druhých? Čo ich k tomu vedie? Žeby pomýlená DNA či narušená psychika? Kde sa skrývajú korene zla? Tieto otázky mnohých fascinujú. Psychiater Kosárek v historickom trileri Kde se skrývá ďábel sa na ne snaží nájsť odpoveď.

Mladý Kosárek prichádza tesne pred vypuknutím II.svetovej vojny na Orlí hrad v Československu. Jeho zámer nie je štúdium architektúry, ale bádanie v zákutiach zvrátených ľudských duší. Z hradu je totiž vybudovaná psychiatrická liečebňa pre tých najnebezpečnejších väzňov a Kosárek chce prostredníctvom nich potvrdiť svoju teóriu o podstate ľudského zla. Na hrade má možnosť testovať svoje domnienky na šiestich psychatrických pacientoch, na takzvanej Diablovej šestke. Kosárek jedného väzňa po druhom podrobuje narkosyntetickým sedeniam. Pomocou psychotropných látok ich udržuje na hranici medzi vedomím a spánkom. Touto nútenou hypnózou sa snaží prísť na podstatu toho, čo ich prinútilo vraždiť.

"Některé činy jsou tak příšerné a zlé, že mysl se s nimi mohla vypořádat jen ve třetí osobě."

Časti, v ktorých sa nám podarí spolu s psychiatrom Kosárkom preniknúť do hláv členov Diablovej šestky boli strhujúce. V hlave mi ešte teraz rezonujú príbehy niektorých vrahov - napríklad Vegetariánky či Zberateľa skla. Už len ich prezývky dávajú obrovský priestor na fantáziu. Čo myslíte, akým spôsobom mohli nechať umierať svoje obete? Zaručene najlepší bol ale prípad Vojtěcha Skálu, najobávanejšieho člena Diablovej šestky. Na čítanie jeho príbehu si vyberte ničím nerušenú chvíľku - jeho rozprávanie sa naozaj nedá prestať čítať. Tu prezradím len málinko - Skála vyrastal v jezuitskom kláštore... aj vám už pracuje fantázia na plné obrátky? :)


Kosárek ale nie je jedinou postavou, ktorá sa snaží prísť na podstatu zla. Vyšetrovateľ Smolák má plné ruky práce s pátraním po vrahoch, ktorí ešte nesedia za mrežami. V okolí Orlieho hradu sa totiž začali diať vraždy nevídanej brutality. A stopy vedú, ako inak, k Diablovej šestke.

Musím vzdať hold autorovej fantázii, hlavne čo sa týka spôsobov, akými nechal svoje obete umierať. Každému členovi Diablovej šestky umožnil byť výnimočným vrahom. Kniha si nezakrýva oči pred násilím a umožňuje nám detailne prežiť ľudské utrpenie. Napriek tomu som nemala pocit, že čítam lacný horor či kópiu severských detektívok. Bohaté využitie slovanskej mytológie, tajomná atmosféra hradu a opis politického napätia panujúceho v Československu pred II.svetovou vojnou, to všetko dalo základ pre vynikajúci historický triler.

Hneď od začiatku mi bolo jasné, že táto rozohratá partia sa môže uberať len dvomi smermi - buď sa autor pokúsi objasniť diabolské činy psychiatrických pacientov pomocou pôsobenia paranormálnych slovanských mýtov, alebo budú mať všetky vraždy logické vysvetlenie. Moja pragmatická nátura si priala, aby sme sa držali reality, no poviem pravdu - po prečítaní asi tretiny knihy mi už bolo úplne jedno, kam ma autor povedie. Jeho slová som bola ochotná sledovať až do poslednej strany, aj keby to znamenalo cestu do samého pekla :)

Petra
Ďakujem internetovému obchodu knihcentrum.sk, že mi knihu venovalo. 

2 komentáre:

  1. Strašne ma tato kniha láka.Psychiatria a vrahovia to je moje :D aj keď to divne znie.Obdivujem autora že ako cudzinec sa dal na túto cestu a napísal príbeh.Ak mal nejakých československých predkov tak sa ospravedlňujem,nevedela som o to. Kniha vyzerá zaujímavo a vďaka teba i ju musím čo najskôr zohnať.Inak ta obálka sa tiež vydarila :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Simi, dobrá poznámka o autorových koreňoch - úprimne, vôbec som po tom nepátrala, kniha pôsobila veľmmi autentickým dojmom, takže presne ako hovoríš, klobúk dolu. Inak, už na Irenkinom FB na Knihánkove som si všimla, že by si knihu chcela čítať, tak ak ti nebude vadiť, že ju ešte po mne bude teraz čítať mamka, tak potom ti knihu veľmi rada venujem, len mi hoď na FB do správ svoju adresu :) Myslím (verím), že ti kniha sadne, bola fakt dobrá! :)

      Odstrániť