Stránky

5. 12. 2018

Amor Towles: Gentleman v Moskvě //... elegancia s príchuťou satiry




Prívlastkom tejto audioknihy je elegancia a nostalgia. 
Jej oporným stĺpom je satira, irónia a láskavý humor. 
Srdcom príbehu je ľudskosť a humanizmus. 
A dobre ukrytým jadrom je nastavené zrkadlo pokrivenej spoločnosti. 

Myslím, že táto kombinácia v elegantnom podaní pána Bareša má potenciál zaujať aj náročného poslucháča. Poďme si povedať, o čom to vlastne celé je.

Mladý gróf Alexander Rostov (náš gentleman v Moskve) je predstaviteľom šľachty, ktorá sa po ruskej revolúcii stala triednym nepriateľom, na ktorého treba bez milosti poľovať. Sympatický Rostov mal z pekla šťastie a za svoju kontrarevolučnú báseň nepoputoval do gulagov, ale len do luxusného vyhnanstva. Bol odsúdený na nútený pobyt v slávnom hoteli Metropol. Opustiť jeho brány mohol len raz, a to s guľkou v hlave. 

Rostov, podľa vzoru svojej aristokratickej babičky, znášal celú situáciu s nadhľadom a gráciou. Svoju brisknú inteligenciu a predvídavosť preukázal napríklad v tom, ako šikovne sa o seba dokázal postarať aj bez kontaktu s vonkajším svetom. S umom starého lišiaka prekabátil svoju "ochranku" a z malej nehostinnej izby, ktorá mu bola pridelená, si za krátku chvíľku vybudoval príjemné útočisko hodné gentlemana. Svojím šarmom a neokázalou nonšalantnosťou si získal nielen hotelový personál, no nadviazal priateľstvá aj s významnými hosťami, ktorí hotel pravidelne navštevovali. Rostovov úprimný charakter a inteligentné narážky na politickú situáciu očarili srdcia nejedného čitateľa - to moje mu patrilo už po hodinke počúvania audionahrávky. 
Kenneth Branagh ako protagonista Rostova v pripravovanej televíznej adaptácii
Autor Amor Towles vytvoril naozaj komplexnú postavu gentlemana. Viem si predstaviť, že narátor audioknihy Igor Bareš musel mať napríklad obavu z toho, aby Rostovovi svojím výkonom neubral na tom, čo Towles tak krvopotne vytvoril - veľkú osobnosť. Našťastie pán Bareš nešiel cestou: "Ukážem vám, ako výborne pracujem s hlasom", no vybral si veľmi gentlemanskú cestu - svoje ego akoby nechal v pozadí a prostredníctvom svojich hlasiviek nechal prehovoriť Rostova presne tak, ako by (podľa mňa) aristokrat naozaj aj rozprával - pomaly, s gráciou a eleganciou. Čo ale naozaj vystupovalo do popredia, bol zvukový sprievod. Každá zvuková vsuvka trafila klinec rovno na hlavičku. Tóny piána, ruské melódie či dokonca stará nahrávka ruskej hymny, to všetko dokreslilo už aj tak úžasnú atmosféru tohto magického príbehu. Za seba môžem povedať, že aj keď si hudbu v audioknihách veľmi nevšímam, tentokrát hudobný podmaz vyšperkoval knihu k dokonalosti. 



Na toto dielo som už počula množstvo ohlasov. Od tých nie veľmi nadšených až po chorálne trojhlasné ovácie. A úplne rozumiem názorom oboch strán. Gentleman v Moskvě je veľmi špecifická kniha, ktorá si zaslúži ten správny čas, a - povedzme, to správne naladenie sa na vlnu. Počúvať knihu v strese s koncentráciou na pol plynu je čistým plytvaním vášho času. No ak ste ochotní nechať sa viesť veľmi príjemným hlasom pána Bareša a na vnímanie jeho slov si vyhradíte čas, verím, že hlavný protagonista Alexander Rostov sa stane na skoro 19 hodín vaším najbližším priateľom,s ktorým sa vám bude ťažko lúčiť. 

Petra

Recenznú knihu poskytlo vydavateľstvo OneHotBook prostredníctvom portálu Audiolibrix.

4 komentáre:

  1. Tuto knihu mám momentálně rozečtenou a ačkoliv ji letos asi nestihnu dočíst, tak se zařadí mezi 10 nejlepších knih roku 2018. Vůbec jsem nevěděla, do čeho jdu. Narazila jsem na ni náhodou, tak jsem se do ní ze zvědavosti začetla a chytla mě hned od samého začátku. Takže nejen že bude v Top 10, ale patrně se umístí na prvním místě v kategorii Objev roku :)
    Hrabě Rostov je fantastický muž. Líbí se mi jeho jemný humor, filozofie, chování. Oceňuji to, co spoustě čtenářů vadí - že se v románu opomíjí hrůzy, které v té době v Rusku probíhaly. Pokud o nich chtějí číst, ať si přečtou nějakou literaturu faktu, já osobně jsem byla ráda, že se nic z toho do křehkého příběhu nedostalo (teda doufám, že nedostalo - ještě jsem to nedočetla) Přiznávám, že hlas Igora Bareše se mi k tomuto románu nehodí. Raději bych ho slyšela načtený Jiřím Dvořákem nebo Martinem Myšičkou, ale tak nevadí :)
    Proč tady vlastně ještě pořád sedím a neběžím si číst?!?! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :) Tak to sa cítim naozaj poctene, že si knihu na pár minút odložila, aby si napísala svoje dojmy z knihy... a musím súhlasiť, že som si tiež užila absenciu všetkých tých hrôz okolo dopadov ruskej revolúcie a krutého režimu.
      Idem mrknúť k tebe, či už si postla TOP10, nech sa mi krásne rozšíri môj nekončiaci TBR zoznam :)

      Odstrániť
  2. TOP 10 jsem nezveřejnila, ale mohla bych se nad tím opravdu seriozně zamyslet a napsat ho aspoň sem k Tobě na blog :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No šup sem s tým! Videla som tvoj príspevok z Goodreads, máš tam zaujímavé kúsky a hlavne to vyzerá, že si minulý rok prečítala naozaj veľa, tak budem určite rada, keď pošepkáš nejaký ten TOP zoznamčok :)

      Odstrániť