Stránky

14. 1. 2017

Islám bez závoje / Totalitarismus a politické náboženství


Robert Spencer je v literárnych kruhoch známy kritik islamu a pokiaľ neradi čítate kriticky a jednostranne zamerané knihy, nestrácajte ňou čas. No ak sa dokážete povzniesť nad autorovou subjektivitou, kniha vám ponúkne veľa zaujímavých faktov o tomto radikálnom náboženstve.

Spencer stručne približuje históriou islamu a poukazuje na niektoré rozdiely medzi Koránom a Bibliou. Informuje o postavení ženy v moslimskej kultúre, poukáže na tradície ženiť sa s dievčatami pred dovŕšením ich puberty. Zaujímavo porovná aj krvavosť križiackych vojen so súčasnými popravami kresťanov v rámci džihádu. Veľkým plusom Islámu bez závoje je rozsiahly zdroj použitých referencií, ktoré môžu slúžiť ako inšpirácia k ďalšiemu štúdiu.

Čo je asi najzaujímavejšie na celom diele je zamyslenie sa nad jadrom hrozby islamu. Autor vyjadruje presvedčenie, že nebezpečenstvo nepramení z náboženstva ako takého, no ukrýva sa v absencii ustanovenej duchovnej autority (akou je napríklad pre kresťanov pápež). Autority, ktorá by dokázala viesť celú komunitu veriacich jedným smerom. Tento nedostatok potom vedie k triešteniu moslimských národov  a dáva možnosť vzniku radikálne zmýšľajúcich skupín. Ktorýkoľvek len trošku charizmatický moslim si dokáže okolo seba vytvoriť skupinku nasledovníkov a v rámci Koránu ich potom môže ľahko vyzvať k splneniu si povinnosti, ktorou môže byť napríklad samovražedná smrť.

Pre mňa bola kniha veľmi zaujímavým čítaním a určite by som ju odporučila tým, ktorým nejde ani tak o hlboké rozšírenie si znalostí v danej problematike, no radi sa dozvedia osobné názory človeka, ktorý toto náboženstvo študuje. Otázkou je, či spoločnosť potrebuje knihu ako Islám bez závoje , ale to už nechám na vaše vlastné zváženie. (V závere článku nájdete veľa citácií z knihy.)


No a pokiaľ vás tematika politického náboženstva zaujíma do väčšej hĺbky, odporúčam knihu Totalitarizmus a politické náboženství (A. James Gregor).

Úvodné oboznámenie sa s Hegelovcami a teóriou Marxa a Engelsa bolo pre mňa síce nezáživné, no len čo sme sa posunuli k praktickému využitiu týchto teórií v praxi, moja pozornosť opäť naskočila. Autor aj neodbornej verejnosti dokázal stručne priblížiť proces, akým sa marxizmus v histórii aplikoval. Dozvedela som sa, ako vznikali myšlienky ruského boľševizmu, talianskeho fašizmu a nemeckého nacionalizmu. To všetko bolo okorenené o zaujímavé informácie z histórie Číny, Kambodže, Afriky či Francúzska. Čím viac som sa do knihy ponárala, tým viac ma téma fascinovala. Spôsob, akým Lenin, Stalin či Mao postavili marxizmus na hlavu a vytvorili akési prekrútené politické náboženstvo, ktorým vymyli mozgy masám ľudí, je naozaj pozoruhodný. Absurdnosťou ostáva, že títo tyrani priznali, že obsiahle diela Marxa a Engelsa vlastne ani nikdy celé nečítali. Pokiaľ chcete trošku viac pochopiť počiatky totalitarizmu, no nechcete sa prehrýzávať hrubými bichľami, túto knihu naozaj vrele odporúčam.

-----------------------------------------
Citáty z knihy Islám bez závoje

O postavení ženy:
31.května 1994 byla Kifája Husajn, šestnáctiletá jordánská dívka, přivázána svým dvaatřicetiletým bratrem k židli. Dal jí napít vody a řekl jí, aby odříkala islámskou modlitbu. Potom jí podřezal hrdlo. Hned poté vyběhl na ulici, mával zakrváceným nožem a křičel: ´Zabil jsem svoji sestru, anbych očistil svou čest.´ Jaký zločin Kifája spáchala? Byla znásilněna druhým bratrem, jednadvacetiletým mužem. Její soudce a porota? Její vlastní strýcové, kteří presvědčili staršího bratra o tom, že Kifája způsobila rodinné cti velkou hanbu na to, aby mohla déle žít."

"V zákonech šarí´y neexistuje žádné jasné vymezení zločinu znásilnění.  Islámské zákony o důkazech stanoví, že svědectví oběti nemá žádnou váhu, neboť jde o ženu. Znásilnění může být dokázáno pouze svědectvím čtyř očitých mužských vědků, který byli u činu samotného."

Pri napodobňovaní proroka si mnoho moslimov berie za manželky dievčatá - deti, ktoré ešte nedosiahli ani pubertu. Nechávajú sa inšpirovať vetou proroka, ktorý rodičom svojich dcér radí: 
"Přičiňte se, aby vaše dcery neviděly svou první krev ve vašem domě."

O zvyku ženiť sa s detskými nevestami autor ďalej hovorí:
"Tento zvyk přetrvává až do dnešních dnů, ačkoliv dívky jsou při brzkém pohlavním styku a porodu často bolestivě poraněny. Jeden příklad z mnoha pochází od trápícího se muslima, který napsal na webovou stránku s fatwami a ptal se, zda by se mohl legitimně oženit s dívkou, přestože touží po její matce. ´Toužebně jsem se díval na prsa své tchýně a myslel na to, že její dcera bude mít taky taková, až vyroste.´"  Skutečnost , že si má vzít dítě, netrápí ani jeho, ani imána, s nímž se radí.

O povinnosti moslima nasledovať vodcu:
"Tenkrát, jedné noci, můj manžel přišel domů a řekl mi, že padišáh vzkázal, abychom zabili všechny křesťany v naší vesnici, a že tedy musíme zabít naše sousedy. Velmi jsem se rozhněvala a řekla mu, že mě nezajímá, kdo dává takové příkazy a že se mýlí. Ti sousedé na nás byli vždy laskaví, a kdyby se odvázil je zabít, tak by nám to Alláh oplatil. Zkoušela jsem všechno, co jsem mohla, abych ho zastavila, ale on je zabil - zabil je vlastní rukou." Osmánske Turecko, koniec devatnásteho storočia.

O odmene pre samovražedného útočníka, ktorého smrť spôsobila smrť kresťanov:
Podle Koránu se má "sebeobětník na co těšit: "A kdo opustí dům svůj a vystěhuje se k Bohu a Jeho poslu a zastihne jej přitom smrt, toho odměnit připadá Bohu" (súra 4:100).


Na lehátkách, jež zlatem vypleteny jsou, 
jeden proti druhému odpočívat budou
obcházet mezi nimi budou chlapci mládí věčného
s čišemi, konvicemi a poháry nápoje čirého,
z něhož je hlava nerozbolí ani jím vyčerpáni nebudou,
a s ovocem, které si volně vyberou,
a s masem ptačím podle přání svých.
Tam, budou i dívky velkých očí černých,
jež srovnat lze s perlami střeženými,
odměnou za to, co vykonali na zemi. (súra 56:15-24)

V škole na území USA prevádzkovanej Hamásom jedenásťročný chlapec číta pred triedou svoj referát:
"Udělám ze svého těla bombu, která rozmetá maso sionistů, synů prasat a opic... roztrhám jejich těla na malé kousíčky a způsobím jim víc bolesti, než kdy poznali." Jeho spolužáci na odpověď křičeli: "Alláh akbar (Bůh je velký) a jeho učitel zvolal: "Ať ti panny poskytnou potěšení."


Petra

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára