Stránky

3. 4. 2016

Jane Stubbs: Kdo pohne osudem - Příběh Jany Eyrové v jiném světle

Autor: Jane Stubbs
Ćeský názov: Kdo pohne osudem
Pôvodný názov: Thornfield Hall
Počet strán: 293
České vydanie: Alpress (2016)


"Snažila jsem se, seč to šlo, abych napravila některé nespravedlnosti v životě jiných lidí. Plánovala jsem, tahala za nitky a vymýšlela spiknutí..."


Od edície Klokan (Alpress) mi utkvela v hlave kniha Cesta k vykoupení , ktorá rozhodne klamala telom a pod nie veľmi atraktívnou obálkou skrývala naozaj výborný príbeh. Alpress si teda získal moju dôveru a ja som siahla po ďalšej "klokanovskej" knihe. Tentokrát šlo o historickú novelu, ktorú by ste podľa obálky mohli zaradiť do kategórie "jednoduchá sladká romanca ", no bol by to omyl. Ťažným koňom tohto historického príbehu je skvelo vykreslené silné priateľstvo medzi inteligentnými ženskými postavami. Level romantiky = nula.

Kniha Kdo pohne osudem je inšpirovaná slávnou literárnou klasikou, románom Jana Eyrová, no nie je o Jane. Kniha je životným príbehom Alice Fairfaxovej, gazdinej na Thornfield Hall (panstvo rodiny Rochesterových). Alica začala pracovať na panstve ešte pred príchodom slečny Jany a bola pri tom, keď sa zo zahraničia vrátil mladý pán Edward v spoločnosti šialenej dámy. Pokiaľ sa na novodobé prerozprávania klasických diel pozeráte s dešpektom, tu môžete byť pokojní. Autorka síce základnú dejovú líniu príbehu Jany Eyrovej nijako nemení, no zamieriava sa na životy služobníctva slúžiaceho na Rochesterovom panstve. Na mušku si berie aj osud záhadnej pomätenej ženy, žijúcej v utajení na treťom poschodí. Čitateľovi je tak na klasické dielo Charlotty Bronteovej ponúknutý úplne nový a svieži uhol pohľadu.

Jane Stubbs má príjemný štýl písania a napriek tomu, že príbeh je prevažne Aliciným monológom, číta sa veľmi svižne. Osobne som nenašla ani jeden nudný moment či prehnané tlačenie na pílu v snahe napodobniť, či nebodaj kopírovať Bronteovej štýl. Autorka na malom priestore vytvorila veľmi farebné a rýdze charaktery a aj tá najmenšia vedľajšia postava vám prirastie k srdcu. Hlavná hrdinka Alica je typ inteligentnej a rafinovanej ženy, ktorá bez zaváhania dokáže jemne a nenápadne ťahať za nitky osudu ostatných ľudí. Je to rodený manipulátor, líška prefíkaná, no srdce má zo zlata a čitateľa rozhodne nenudí. Čo viac si od hlavnej hrdinky priať.

Kdo pohne osudem nie je síce prevratné literárne dielo, no je to veľmi príjemná historická novela s autentickou atmosférou. Písaná je ľahkým  perom a ponúka zaujímavú dejovú líniu. Spolu so skvelo vykreslenými postavami vytvára kombináciu, ktorá zaručuje výborné čítanie pre dámy obľubujúce viktoránske romány. Kniha ako stvorená pre nastávajúce jarné dni.


Petra




2 komentáre:

  1. Já bych si jí někdy vážně ráda přečetla! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Basteríno, vrele odporúčam, mňa kniha naozaj príjemne prekvapila. Chce to nejaký fajný drink, vyvaliť sa na záhradu a vychutnať si super príbeh :)

      Odstrániť