Stránky

28. 2. 2016

Iain King: Tajemství posledního nacisty // Špionážna zábava

Autor: Iain King
Názov: Tajemství posledního nacisty
Pôvodný názov: Secrets of the Last Nazi
Počet strán: 456
České vydanie: Jota (2016)

Ako najlepšie odpálite špionážny triler? Tak, že hneď na prvých stránkach knihy zavriete do jednej miestnosti Američana, Nemca a Rusa a necháte ich dusiť sa vo vlastnej šťave. Presne tak začal svoje dielo britský autor Iain King a čitateľovi ponúkol viac ako štyristo strán skvelej zábavy.

Ak si pod pojmom "špionáž" predstavujete veľmi seriózny literárny kúsok plný politických intríg a sofistikovaných klamstiev, tak v tomto prípade šliapnete vedľa. Kniha Tajemství posledního nacisty je, povedala by som, veľmi zaujímavo ponúknutá konšpiračná teória o fungovaní sveta. Prostredníctvom hlavných hrdinov (tajných agentov) - svojráznej Rusky, nepredvídateľného Američana, inteligentného Brita, rezervovanej Nemky a galantného Francúza spoločne odkrývame tajomstvo posledného žijúceho nacistu. Tajomstvo, ktoré by pomohlo nielen objasniť utajovanú históriu, ale ktorého odhalenie by mohlo nezvratne ovplyvniť budúcnosť každého z nás.

Že ste už niekoľko podobných kníh čítali? Áno, táto téma bola spracovaná už veľakrát a samotný titul je prirovnávaný k slávnemu Da Vinciho kódu. Mne osobne viac kniha pripomínala dobrodružné diela od Jamesa Rollinsa, v ktorých hrdinovia občas zastávajú úlohu legendárnych nepriestreľných agentov z Bondoviek. Našťastie, v tomto príbehu nie sú všetci nesmrteľní.

Tajemství posledního nacisty vyniká ľahkosťou, s akou  je dielo napísané. Napriek tomu, že sa zoznamujeme s množstvom postáv, mená hrdinov sa nepletú, čo považujem za taký malý zázrak. Rovnako tak sa pri čítaní dozvedáme aj veľa zaujímavých faktov zo života Hitlera a jeho "verných". Zábavné je sledovať, ako autor svojich hlavných hrdinov - vyšetrujúcich agentov, zaškatuľkoval podľa ich národnostnej príslušnosti a dal im vlastnosti typické pre ich krajiny. Iskrí to hlavne medzi arogantným Američanom a paranoidnou Ruskou, proste klasika, ktorá nikdy neomrzí. Samozrejme, tie najlepšie vlastnosti pripadli Britovi, keďže autor je sám občanom Veľkej Británie. Osobne mu to ale vôbec nemám za zlé.

Pokiaľ máte radi zmes histórie a dobrodružstva a hľadáte výbornú oddychovku, na ktorú sa budete tešiť po náročnom dni v práci, určite Tajemství posledního nacisty neprehliadnite. Ak dokážete knihy s podobnou tematikou čítať s nadhľadom a zasmejete sa nad vtipmi typu: "Stretne sa Američan, Brit a Rus...", čaká vás skvelá zábava.

Petra


2 komentáre:

  1. Milujem tvoje recenzia a táto bola vážne skvelá! :D Kniha ma na prvý pohľad veľmi nezaujala, keďže osobne dávam priestor iným príbehom, no hľadám darček pre dedka na 70-ku, veľmi rád číta krimi a knihy s témou druhej svetovej vojny, a tak som sa musela pustiť do tvojej recenzie. A vďaka tebe mám konečne prvú knihu na zozname, ktorú mu možno kúpime :D Ešte mám mesiac na hľadanie, no táto vyzerá vážne dobre a myslím, žeby sa mu páčila a ak ju náhodou teda kúpime, tak si ju určite prečítam aj ja, pretože si ma na ňu nalákala :D Niekedy nezaškodí si prečítať aj niečo z iného súdku...:))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :)) Ďakujem Mony! Myslím, že kniha je určite vhodná ako darček pre pánske osadenstvo. Na FB máš odomňa odkaz, s dedkom dačo poriešime :))

      Odstrániť