Stránky

8. 8. 2017

Jacky Fleming: Potíže se ženami // K čomu je vlastne taká žena?

Priatelia, urobme si taký malý test. Skúste vymenovať päť veľkých mysliteľov či vedcov. Máte na to 5 sekúnd. ŠTART!

4... 3... ah, už ste skončili? Bolo to jednoduché, však? Čo sa vám rýchlo vybavilo v mysli? Možno Einstein, Aristoteles, Jobs či Tesla? A napadlo vám aspoň jedno ženské meno? Nie? 

Tak dobre, testík si zopakujeme. Opäť máte päť sekúnd na päť ženských mien z oblasti vedy, umenia či filozofie. Štart! 4... 3... 2... no tak, to zvládnete... !


A presne o tomto je kniha Potíže se ženami. Veľmi vtipná a jemne feministicky ladená grafická novelka o tom, ako história ustavične a veľmi dôsledne prehliada veľké ženské mozgy. Objavy nežného pohlavia akoby si nezasluhovali náležitú pozornosť. Autorka Jacky Flemingová hneď na začiatku knihy vysvetľuje, že jedným z pôvodcov tohto nemilého „fenoménu“ je možno aj sám veľký génius Darwin. On totiž svojím vyjadrením hypotézy, že ženy majú menšie hlavy, menší mozog, a preto sa inteligenciou nikdy nemôžu rovnať mužom, k emancipácii žien práve nepomohol J


Potíže se ženami zachytáva genderovú nerovnosť pomocou vtipných komentárov a ironizuje predsudky doby, v ktorej boli ženy odsúdené sedieť doma, vyšívať a hlavne – nemyslieť. Autorka s dôvtipom komentuje nedostatky, ktoré nežnému pohlaviu bránili v ceste za úspechom. 

Tu je pár žiarivých príkladov:
  • Žena sa nikdy nestane samostatnou a nesmie chodiť von po zotmení, pretože má slabý zrak!
  • Žena nikdy nemôže byť umelcom, pretože jej ruky sú príliš slabé!
  • Žena nikdy nemôže byť ani géniom, pretože na to jednoducho nemá tvar. A nemá ani to základné, čo robí génia géniom – ten správny účes!
  • Ak by sa aj náhodou žena snažila svoj mozog použiť, vystavuje sa tým riziku, že jej narastie brada a potom sa už nikdy nevydá!



No a prečo vlastne príroda stvorila niečo také podradné, nepotrebné a neschopné, ako je žena? To nám autorka tiež vysvetlí:

Žena je zrodená k tomu, aby obdivovala mužov!




Potíže se ženami je malá kniha o veľkých ženách, akými boli napríklad Marie Curie-Sklodowská, kráľovná Viktória, Emmy Noetherová či Jane Austenová. Je to originálny darček pre všetky inteligentné stvorenia. Knižôčka, ktorá poteší oko, pohladí dušu a pošteklí bránicu. A na dôvažok ešte pridá aj pár dôvodov na zamyslenie. Napríklad o tom, ako si ženy navzájom pomáhajú z popolnice dejín. Myšlienka, ktorá stojí nielen za pozornosť, ale aj za rozvíjanie jej posolstva. Čo presne je tou popolnicou dejín myslené, to už sa dozviete v knihe :)


 Ďakujem internetovému kníhkupectvu KNIHCENTRUM.SK, že mi knihu venovalo.
Petra

4 komentáre:

  1. Ja ťa tak obdivujem!♥^.^♥ Zakaždým prídeš s tipmi na čítanie, ktoré len tak nenájdeš zrecenzované a k tomu sú tvoje recenzie stručné, k veci, skvelo napísané a dokonalo spracované :) Milujem ich!♥♥♥ Vážne :D Páni, a teraz si ma tak touto recenziou navnadila na túto publikáciu, zážitok ju čítať...vďaka tebe mám teraz super tip na vianočný darček pre sestru (alebo pre seba :D). Ďakujem ti zaň a prajem ti nádherný deň...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D Jooooj, Mony, ďakujem ďakujem, toľko slov chvály si ani nezaslúžim ! Ale som rada, že recenzia potešila a zaujala. Určite je to super vianočný darček pre všetky žienky, tak snáď kniha poteší :)

      Odstrániť
  2. Dakujem za recenziu :)Pobavila som sa, hadam knizku dostanem od Jeziska!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D Ja pevne verím, že Ježiško bude túto knihu hojne nadeľovať, je to taký super univerzálny darček :)

      Odstrániť