Stránky

22. 8. 2016

Susan Abulhawa: Modrá mezi nebem a vodou // Brutálna, no plná citu...

Autor: Susan Abulhawa
Názov: Modrá mezi nebem a vodou
Pôvodný názov:  The Blue Between Sky and Water
Počet strán: 312
České vydanie: PLUS (2016)



„Připadáte si jako dítě, které si hraje s lupou a pálí mravence.“ 
– izraelský vojak o útoku na Gazu.


Niektoré tragédie sa jednoducho stanú. Nie je v ľudských silách im zabrániť. A niektoré sú chladnokrvne naplánované a dopredu vykalkulované. A o to katastrofálnejšie majú následky. Devastačné dôsledky vojny nekončia štatistikou padlých hrdinov. Vojna je rakovina. Zhubná nenávisť a túžba po pomste zasiata do sŕdc tých, čo videli umierať svojich blízkych.

„Ukradli naše životy a životy našich synů. Stojíme tu jako krávy připravené na dojení nebo ošukání a ty chceš, aby jim Alláh odpustil? Modli se, aby je všechny sežehl na prach... „

Trošku z histórie...

Židia a Arabi žili na území Palestíny v pokoji a v mieri až do konca druhej svetovej vojny. To, čo pre Európu znamenalo vykúpenie, pre Palestínu znamenalo začiatok pekla. Židia utekajúci z Európy v rokoch 1939-1945, túžiaci založiť si  vlastný nezávislý štát - Izrael, si začali nárokovať palestínske územie. V tomto zámere ich strategicky aj vojensky podporilo OSN, ktoré rozhodlo, že územie Palestíny rozdelí medzi Židov a Palestínčanov. O osudoch vtedy neozbrojených Arabov sa teda rozhodlo „ o nich – bez nich“. Začala brutálna etnická čistka, kedy Židia násilne vyháňali Arabov do exilu, čo rozpútalo dlhotrvajúci vojenský konflikt. To všetko pod „dozorom“ OSN. Pokiaľ sa o Izraelsko-palestínskom konflikte chcete dozvedieť viac, odporúčam link (v angličtine) youtube.

„Lidé sledovali v televizích, jak židovská armáda složená z Poláků, Rakušanů, Nemců, Francouzů, Britů, Italů, Rusů, Ukrajinců, Íránců a dalších napochodovala do Jeruzaléma a zničila tamní nežidovské čtvrti. Byl to otřesný okamžik, jenž rozdelil svět vedví: na ty, co slavili, a ty, co plakali.“

A teraz už k románu...

Susan Abulhawa, autorka románu Modrá mezi nebem a vodou, je potomkom palestínskych utečencov. V románe sa čitateľovi prihovára celým srdcom. Do písania vkladá naliehavosť svojho odkazu - prežitú bolesť predkov, hlboko zakorenenú národnú hrdosť a zdedené arabské tradície. Na pozadí tragédie roku 1946 rozpráva fiktívny príbeh palestínskej rodiny nútenej odísť do exilu do pásma Gazy. Rodina napriek diaľke, času či smrti niektorých jej členov ostáva neustále akoby magicky prepojená. Hrôzy Izraelsko-palestínskeho konfliktu vnímame prostredníctvom ženských postáv. Tie sa odboja síce nezúčastnia, no miera ich zúfalstva a bezmocnosti dokonale odrzkadlí tragickosť daných udalostí.

„Izraelci odjeli. Celkem toho dne zabili čtyři, zranili jedenáct a unesli osm synů a dcer Palestiny. Lidé stáli na březích na nichž se stýkaly tři kontinenty a kde se odpradávna obchodovalo s kořením a kadidlem. Teď tu zbyly jen matky plačící nad strašlivou vznešeností odboje a krví v písku, již brzy smyje příliv. Alláhu akbar! Alláhu akbar! Volaly a pustily se do zmírňování nekonečné úmorné porážky, postaraly se o zraněné, omyly mrtvé před pohřebem, uklidnily děti, odešly domů, proklínaly Židy, uvařily večeři a nakonec dokázaly přečkat noc.“

Abulhawine literárne postavy priam vystupujú z obrazu a dostávajú reálne obrysy. Ich zážitky sú živé a brutálne, ich osudy vás zasiahnu. Autorka je majsterkou vo vyvolávaní pocitov a umožní vám s hrdinami nenávidieť, milovať, smiať sa i plakať. Kniha pôsobí miestami naozaj surovo, no utrpenie tu nie je využité ako nástroj na získanie čitateľovej pozornosti. Tragické skutočnosti sú vybalansované vhodne použitou lyrickosťou a metaforami. Jednej z hlavných postáv autorka dopraje aj veľmi svojský štipľavý humor, čím ťaživú atmosféru aspoň na chvíľu odľahčí. Príbeh je veľmi hutnou, viacvrstvovou rodinnou ságou, ktorej čítanie hlavne zo začiatku vyžaduje plnú pozornosť, inak sa v deji a menách postáv môžete stratiť. Pozoruhodným faktom diela je to, že aj keď je dejovo príbeh veľmi rozvetvený, nemáte v rukách 700 stranovú bichľu. Poviete si, že tam, kde autorka pridala na deji, musela ubrať na vykreslení postáv, no opak je pravdou. Každá z postáv má svoju osobitosť a originalitu. Autorka využila svoj talent na maximum a vytvorila uveriteľný príbeh plný hrdosti, vzdoru, bolesti, zúfalstva a lásky.

Kniha Modrá mezi nebem a vodou síce hovorí o historických udalostiach, no odkaz knihy je veľmi aktuálny. Ak postavíme hospodárske zámery silných politických lídrov nad hodnotu kultúrneho dedičstva ktorejkoľvek krajiny, koledujeme si o vojnu. Nútený exil, migrácia či umelá integrácia akéhokoľvek etnika nikdy nebude tým správnym  riešením pálčivých problémov. Ľudia nie sú figúrky na šachovnici, s ktorými môžete pohybovať sem a tam ako s neživou vecou. Ľudia patria tam, kde sa narodili, kde majú svoje korene a predkov. A je čas, aby to pochopili aj vyspelé národy. 


Petra



6 komentárov:

  1. Netuším, aké pocity by vo mne vyvolala samotná kniha, keď už len čítanie recenzie a úryvkov z knihy, ktoré si si do nej zvolila, na mňa pôsobilo dosť silno. Vyberáš si naozaj veľmi zaujímavé diela, zakaždým keď navštívim Tvoj blog a zbadám novú recenziu, viem, že pôjde o ďalší zaujímavý kúsok. Škoda, že takéto knihy nedostávajú toľko pozornosti, ako ostatné. Alebo len ja nemám šťastie na ne naraziť? Každopádne, naozaj prekrásna recenzia.:) Som Mony veľmi vďačná za to, že ma vďaka svojej rubrike priviedla na Tvoj blog.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Joj ďakujem Veronika za toľkú chválu, akúrát raňajkujem a čítam tvoj komentár, tak myslím, tak si ma skvele naladila do nového dňa :)
      No, asi všetci narážame viac na také tie ľahšie knihy, ktoré fičia - hlavne romanca, krimi a YA je marketingovo asi veľmi vďačný žáner, vidím ju všade :) Ale ani sa nedivím, drvivá väčšina čitateľov chce pri čítaní vypnúť a zabudnúť na každodenný stres. Ja taktiež rada siahnem po oddychovkách, niekedy sa mi ich až priamo žiada, nejaká poriadna vražda mi dokáže vylepšiť náladu :)) Problém takých kníh ale je, že sú zabudnuteľné. Proste prečítaš - zabudneš. Splnia účel, ale nič viac.
      Ja napríklad čítam aj knihy, o ktorých tu moc nepíšem, ako napr.knihy na long listoch Man Booker Prize, či nepreložené knihy, ktoré sa dostali do užších výberov rôznych zaujímavých literárnych cien. To ale viem, že písať o nich je trošku od veci - ale možno ich občas zhrniem aspoň do jedného článku, možno tak niekomu rozšírim obzor :)
      Veľká škoda, že tu moc ľudí nečíta v angličtine, no ale čo už, som rada aspoň za to, že ľudia vôbec niečo čítajú :))
      Ešte raz ďakujem za milé slová :)

      Odstrániť
  2. Recenzia je opäť prekrásna♥ a ten prvý odsek ma dostal, veľmi výstižný a pravdivý. Na túto knihu som sa pozerala hlavne kvôli krásnej obálke, no príbehovo ma desí. Som strašne citlivý človek a asi by som čítanie nezvládla, podľa toho, čo píšeš, no na druhej strane niekedy prekvapím samu seba a zvládnem viac ako si myslím :) Má to však ťažkú tému a smútku je všade až-až, no takéto knihy sú predsa klen potrebné, aby sme sa nad sebou zamysleli. Pravdepodobne po knihe nesiahnem, avšak cítim, že to musí byť naozaj silný a kvalitný príbeh, ktorý si ma možno nakoniec sám nájde...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Mony :) No, máš pravdu, že je to dosť silná kniha, podľa obálky by som to naozaj nečakala (a asi by som si ju podľa nej ani nevybrala, čakala by som niečo omnoho sladšie). Musím povedať, že zatiaľ je to TOP kniha 2016, čo sa beletrie týka, práve preto, že je drsná ale krásna zároveň. Určite by niektoré scény citlivým povahám nemuseli sadnúť a aj ja som musela knihu občas "predýchať", ale práve tým sa stala naozaj zapamätateľnou.
      No, možno ju raz prečítaš, a ak nie, aspoň budeš vedieť, o čom je :))

      Odstrániť
  3. Krásna recenzia. Knihu som prečítala a napriek ťažkej téme, ktorú spracúva ju hodnotím ako krásnu. Je to zrejme tou lyrikou a magickosťou, ktorú autorka vložila do príbehu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne za milé slová a veľmi ma teší, že sa kniha tiež páčila. Je naozaj pozoruhodná, len škoda, že sa o nej viac nehovorí na blogoch.

      Odstrániť