Stránky

19. 8. 2016

Recenzák - kniha zadarmo? Alebo malé piatkové zamyslenie sa nad pohybovou sústavou knižného blogera :)

Tento blogový príspevok vznikol za účelom pobaviť. Inšpiráciu k nemu som dostala po prečítaní si niekoľkých diskusií na tému recenzných výtlačkov.  Článkom nechcem poučovať či zbytočne moralizovať :) 

Dopredu upozorňujem, že ide o subjektívny názor obohatený veľmi sarkastickými poznámkami vlastnej výroby :)
                          ----------------
Založili ste si knižný blog a uvažujete o nadviazaní spolupráce či už s vydavateľstvom, alebo kníhkupcom? Túžite dostávať knihy zadarmo? Ticho závidíte blogerom, ktorí mesačne obdržia štyri či päť recenzákov? Tak mi dovoľte, aby som vám o recenzákoch taktiež niečo pošepkala do uška :)



1) Recenzák = kniha zadarmo !!! Jupíííí :)

Áno aj nie. Za knihu neplatíte, neplatíte ani poštovné. No pokiaľ patríte medzi priemerne zaneprázdnených ľudí a svoj čas dokážete náležite oceniť, je vám jasné, že recenzák zadarmo určite nie je. Je to investícia vášho času. A čas, to sú peniaze.


2) Pri výbere kníh na recenziu sa riadim obálkou. Zásadne! A hlavne, nech je to úplná novinka a nech je to niečo, čo je momentálne strašne ale strašne IN!

Áno, na recenziu si môžete vybrať horúce novinky a knihy, ktoré sú momentálne v kurze. Dnes je "in" erotická literatúra, takže hor´ sa do toho :) Že to nie je vaša šálka kávy? Tým pádom musíte opäť investovať nejaký ten čas a pozrieť sa ponúkaným recenzákom na zúbok. Najvhodnejšie je prečítať si pár recenzií na Goodreads. Samozrejme, tie sú tam v angličtine, veď chcete recenzovať horúcu novinku, nie niečo, čo už okomentovalo x Slovákov. Odporúčam prečítať si niekoľko pozitívnych ale aj negatívnych recenzií. Získate tak komplexnejší obrázok o tom, čo vám chce vydavateľ či kníhkupec "hodiť na krk".

3) Recenziu zbúcham za päť minút!

Oooj, prrrr, koník vraný, neutekaj tak rýchlo :)  Áno, máme tu prípady blogerov, ktorí chrlia recenzie do dvadsiatich štyroch hodín od momentu, kedy sa im ruka knihy dotkla. Ak máte chrbtovú kosť dostatočne ohybnú, môžete to skúsiť aj touto cestou :) Copy-paste anotácia, názor obšľahnutý z iných blogov, k tomu tri vety typu "kniha ma bavila, hlavná hrdinka bola super, hodnotenie 85%,  dovi-dopo". Prečo nie, je to vaša vizitka.

Ak však trpíte chorobou zvanou "zaodvedenúprácucítimzodpovednosť" (strašná choroba, sama ňou trpím už niekoľko rokov) a čitateľov svojho blogu si náležite ceníte, tak vám recenzia zaberie podstatne dlhší čas. Svoje slová si po sebe niekoľkokrát prečítate, štylisticky upravíte a skontrolujete gramatické chyby. (Pre mňa to robí moja mamina, slovenčinárka vo výslužbe, týmto jej vzdávam hold.) :) 

4) Ten recenzák je poriadna kravina, to nedočítam, ani keby ma na škripec naťahovali!

Bohužiaľ, aj to sa môže stať, hlavne ak podceníte bod 2 tohto článku. V takomto prípade však nemôžete hrať mŕtveho chrobáka a čakať, že snáď vydavateľstvo zabudne, komu knihu poslalo. Je potrebné aktívne kontaktovať vydavateľa/kníhkupca a o probléme informovať. Na základe vzájomnej dohody potom postupujete ďalej...

5) Za mesiac stihnem zrecenzovať aspoň osem kníh, hneď zahorúca ich strelím na knižnom bazáre po 10 eur ... to máme mesačne... pááni, možno stihnem zrecenzovať aj viac!

Ehm..., veď vy sa z toho sna rýchlo prebudíte :)

Tak ako, stále si myslíte, že recenzák je až tak zadarmo? 


Na záver už snáď len pridám pár blogov, ktorých recenzie si vždy veľmi rada prečítam :)







Samozrejme, skvelých knižných blogov mám v hľadáčiku viac (možno raz motyka  vystrelí a ja o nich napíšem samostatný článok), ale toto sú dámy, ktoré sledujem už tak dlho, že mám pocit, že ich poznám osobne. 

Snáď vás článok pobavil a ja sa vrhám do víru piatkovej zábavy - čiže hrubé ponožky, čaj a kniha :))

Petra





20 komentárov:

  1. Lepšie by som to nenapísala, naozaj si veľmi výstižne vystihla problém veľkého množstva knižných "blogerov".. Výnimočne ma pobavil 10. bod, dobrý biznis! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :)) Ďakujem Zuzka, som rada, že článok pobavil. A áno, z knižných blogerov budú za chvíľku milionári :)

      Odstrániť
  2. Takýchto článkov som čítala už niekoľko, ale Peti, ty si to vystihla najlepšie. Ja sama som mala možnosť spolupracovať s jedným vydavateľstvom, ale aj to mi stačilo, aby som vedela, že to nie je nič pre mňa. Osudovým sa mi stal najmä prvý a tretí bod. :D Hold... toho času fakt nie je veľa a keď si chcem na recenzii ešte dať záležať... No nakoniec som dopadla až tak, že nemám času recenzovať ani prečítané knihy kúpené z vlastného vreckového a môj blog zíva prázdnotou už polroka. :D No čo? Našla som si aj iné činnosti a knihy už u mňa nie sú v popredí tak ako to bolo kedysi. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Leni :) Určite je dobré každú spoluprácu veľmi dobre zvážiť. Ja si v spolupráci s knihcentrum.sk vyslovene "rochním", keďže je to kníhkupec, ponúkajú širší záber kníh. Mňa veľmi baví vyberať si knihy zo zoznamu titulov na recenzovanie. Vždy si prejdem zoznam , urobím užší výber a potom čítam recenzie na Goodreads a tipujem, čo by mi sadlo najviac :) Aj samotné recenzie ma bavia písať, tak nejak premýšľam, komu by tá daná kniha mohla sadnúť najviac a snažím sa zaujať hlavne toho daného čitateľa. Ale recenzáky beriem ako takú čerešničku na torte celého blogovania, je to príjemné spetrenie každodenného života. Ale taktiež milujem návštevy knižnice a vždy si donesiem kopec kníh, ktoré síce prečítam, ale ktorých rozpísané recenzie na mňa smutne pozerajú a nie a nie ich dokončiť - jednoducho ten deň má len 24 hodín.

      Je škoda, že na blog už nemáš čas, ale je skvelé, že si aktívna aspoň ako súčasť komunity prostredníctvom komentovania článkov na iných blogoch, to sa veľmi cení :) A možno, keď nám udrú jesenné lejaky a plúšte, tak sa k blogu pri dlhých večeroch zas vrátiš :)

      Odstrániť
  3. Péťo krásně jsi to vystihla, docela jsem se i pobavila :) A tou chorobou trpím taky, proto blog zeje prázdnotou :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No Basterínko, ja som sa k tebe práve pred pár dňami pozerala a vravela som si, kam si zmizla! Vrááááť sa :)

      Odstrániť
  4. Tento článok ani nemohol mať lepšie načasovanie - dnes mi totižto prišli moje prvé 'recenzáky' v živote.:D:) Podarilo sa Ti vystihnúť asi všetko, čoho sa obávam, no dúfam, že nikdy do takejto kategórie tzv. blogerov patriť nebudem.:)
    P.S.: Buď som taká hlúpa a naivná alebo neviem čím iným by to mohlo byť, ale v živote by mi ani len nenapadlo predať knihu, ktorú dostanem ako recenzný výtlačok, hneď po dočítaní niekde na bazáre. Čože?:D Neverím, že toto niekto naozaj robí.To je teda ozaj biznis.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No teda Veronika, gratulujem k spolupráci :) Dúfam, že knihy, ktoré si si na recenzie vybrala, ti naozaj sadnú! Čo sa týka predaja kníh, osobne proti tomu nič nemám, pokiaľ bloger nebloguje za účelom predaja recenzákov, ale to myslím, že by každého veľmi rýchlo omrzelo :) Ja napríklad knihy - beletriu, nenakupujem vôbec, všetko čo čítam, je z knižnice. Recenzáky rada požičiavam, darujem ich, občas predám a za poštovné zas pošlem iný recenzák inému blogerovi zdarma, pokiaľ viem, že ho kniha zaujala v recenzii. Teraz som videla v našej knižnici výzvu, aby čitatelia darovali nejaké novšie knihy knižnici, takže časť recenzákov poputuje určite aj tam :) Čo si kupujem a nechávam sú iba odborné knihy, u ktorých viem, že sa k nim budem vracať. Takže moja knihovnička je plná rôznych encyklopédií, cestopisov, atlasov a kníh súvisiacich s mojou prácou. Knihy na minime držím z rôznych dôvodov a jedným je aj pomerne časté sťahovanie, to si potom človek naozaj dobre rozmyslí, čo si nechá a čo nie :) Každopádne je ale pre mňa každý jeden recenzák zdroj veľkej radosti, pretože ho čítam nielen ja, ale aj mamina a tá miluje vôňu nových kníh. Tak som rada, že to blogovanie prináša tak nejak radosť do celej rodiny a prajem ti, nech to máš tiež tak podobne :)

      Odstrániť
  5. Perfektne si to vystihla a dobre som sa na článku pobavila :D Ja tak nejak dúfam, že tá éra blogerov, ktorí chabrali všetky možné recenzáky už pominula... alebo som len naivná a na blogosfére netrávim toľko času? :D
    Rozhodne si ale pamätám tie časy, kedy to bolo in a ľudia sa predbiehali, kto mal viac recenzákov a na blogu nemali nič iné len recenzie na recenzáky. A poznám pár blogerov, ktorí si vypýtali knihu a potom písali recenziu po pár kapitolách, lebo ich to nebavilo. :D
    Ja som sa sama na vlastnej koži presvedčila, že menej je viac, pretože keď blogera na stole čaká 5 recenzákov a jemu sa do nich nechce, ale vie, že musí a blogovanie sa stáva robotou, vtedy mizne všetka zábava. Nehovoriac o tom, že ten človek nemá čas na knihy, ktoré fakt chce čítať a na iné hobby. Dúfam, že takých blogerov je už čím ďalej, tým menej :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, som rada že článok pobavil :) No, ja nestíham sledovať nových blogerov, no občas si všimnem nejakú diskusiu a minule sa práve strhla debata u susedov Čechov o recenzákoch a podobne.. presne ako hovoríš, menej je vždy viac, ja určite potrebujem aj tú slobodu výberu a rozhodnutia, že knihu nedočítam. Z knižnice si včšinou s mamkou berieme toho dosť, ale prečítame tak 2/3, pretože nie je možné, aby nás všetko zaujalo. Preto si dávam naozaj veľký pozor, čo si na recenziu vezmem. Ale veď to sama veľmi dobre poznáš :) Ale keď príde domov raz do mesiaca balíček s čerstvučkou novučičkou knižkou, to je hneď kopec radosti :)

      Odstrániť
  6. Ó, kreatívna Mony ^.^...to sa tak dobre číta, že sa z toho červenám a neviem, čo k tomu napísať, tak sa najprv radšej vyjadrím k článku...
    Je to tak, recenzné výtlačky nie sú zadarmo. Chce to čas na čítanie, na prípravu recenzie a dolaďovanie detailov. Mňa osobne to veľmi baví, no je pravda, že kvôli tomu nestíham čítať knihy, ktoré som mala v pláne, no na tej druhej, knihy, ktoré mi na recenziu prišli som si chcela tak či tak prečítať :D Spolupracujem s dvoma vydavateľstvami, takže tam na výber nie je z čoho, lebo ti pošlú to, čo vydali. No sú to vydavateľstvá, ktorých knihy sa mi vždy páčili, takže spolupráca s nimi je splnený knihomoľsko - blogový sen ^.^ Ale nesmiem zabudnúť na internetové kníhkupectvo. Spolupráca i prístup z ich strany je na jedničku, no tiež sa mi stalo, že mi knihy nesadli a čítať bolo utrpenie, ale sama som si ju vybrala, takže čo som si navarila, tak som to musela i zjesť :D
    A tiež trpím tou chorobou zodpovednosti. Predsa len ti pošlú knihu a napísať ju za päť minút a ani sa s ňou nepohrať ma vážne desí a nepríde mi to voči nim fér (a o to horšie, keď sa kniha nepáči, čo sa mi vždy stane, keď mi príde prvý recenzný výtlačok z novej spolupráce a potom mi je to ľúto, keďže nejde o mňa, ale o nich...veď z toho žijú, ale je to risk, ktorý tu zakaždým vznikne). Mne niekedy recenzie trvajú aj mesiac -_- Záleží to od toho, či ma pani Múza navštívi alebo si dáva na čas a mám často strach, že nič nenapíšem. No zatiaľ si na mňa vždy našla čas presne ako aj moja sestra. Recenzie i články dávam opravovať jej a to je o tri roky mladšia, no ja a slovenčina sme odveký nepriateľa ešte za mladých čias, no musím povedať, že sa už celkom ten náš vzťah zlepšil :D
    Ha, ten posledný bod je super :D Aj ja som chcela predávať recenzáky, však to robí veľa blogerov, no keď som svoj prvý recenzný výtlačok ponúkla v bazári, čosi mi nesedelo. Cítila som sa chamtivo a nebolo to jednoducho fér, takže som ponuku zmenila len čisto na výmenu. Takže žiaden predaj, len výmena či darovanie (k tomu darovaniu si ma inak inšpirovala ty, keď si mi vtedy namiesto jednej poslala až dve knihy! Neverila som, že takí ľudia sú, no predsa a si mi v tom vzorom ;))
    Tak a nakoniec sme sa predsa len dostali k tej kreatívnej Mony. Ďakujem ti krásne za taký nádherný prívlastok a veľmi si ho vážim a nesmierne ma teší, že tie moje recenzie (aj keď nie až tak moje, keďže sestra má na nich podiel a bez nej by boli katastrofálne) sa ti páčia...a ako som písala v článku Na návšteve u...tie tvoje ja osobne milujem! Takže veľa kreativity a chuti do čítania nech pribúdajú ďalšie takéto skvelé články i recenzie...maj sa krásne♥
    P.S.: Som sa zas rozpísala, no keď píšem, tak som až príliš ukecaná a aj tak som nevyjadrila všetko, čo som chcela....to by sme tu boli do rána :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :) Mony, chválu si zaslúžiš , o tom žiadna :) Čo sa týka spolupráce, ja mám výhodu, že knihcentrum.sk mi pošle dosť široký zoznam od vydavateľstiev, ktoré majú na recenzáky "nazmluvnené" a ja si niečo môžem a nemusím vybrať. To isté platí aj u audioteka.sk a onehotbook.cz , ktoré ma na spoluprácu tiež oslovili. Keď ma u nich niečo zaujme natoľko, že bez toho nemôžem byť, tak sa spýtam, či majú záujem o recenziu :) Ale tiež tam veľmi dôkladne vyberám, či mi sadne nielen obsah, ale aj audio prevedenie, takže tam som vyslovene veľmi prieberčivá :) Čo sa týka písania recenzií, niektoré napíšem skoro okamžite a potom už len dolaďujem. U niektorých si dávam načas, pretože neviem, ako knihu správne "uchopiť" tak, aby som vyjadrila svoje myšlienky a nerozpísala sa na tri strany :) Dosť mi pomáha si niekde na papierik písať (behom čítania), čo ma na knihe zaujalo, potom sa mi pri písaní veľmi dobre odráža.
      No a ďakujem za všetky komplimenty, každému to dobre padne, keď ho pochvália a som rada, že tento náš mini knižný blogosvet je tak pekne pozitívne naladený :) Čo sa článkov týka, mám rozpísaných asi ďalších päť, tak snáď za daždivých jesenných dní ich aj dopíšem :))
      Užívaj čítanie a nech ti recenzie idú od ruky.. či od pera.. či od klávesnice :)

      Odstrániť
  7. Cítim sa veľmi poctenô, ty môj verný čitateľ (hoci som taký úbohý bloger, až nie som :D).

    Ha, recenzné výtlačky sa tuším na blogoch riešia odnepamäti :D Nemám s tým skúsenosť, ale príde mi, že v poslednej dobe naozaj zaujímavé tipy dostávam od sviatočných-vlažných čitateľov alebo ľudí, ktorí sú úplne mimo tejto blogosféry. Resp. na blogoch, ktoré nemajú za hlavnú tému knihy.

    Nemám nič proti, ak ich niekto následne predáva - čas, ktorý venuje prečítaniu a napísaniu recenzie nevyváži finančnú hodnotu tej knihy, na brigáde by zarobili viac, ale zase robia niečo, čo ich baví a čo by robili aj tak... Čiže takých ľudí vlastne považujem za šikovných :D
    Jediné, čo ma stále zaráža je fakt, že niekedy nepochopím niektoré spolupráce. Blogy, ktoré majú dve mesiace a už si fičia čisto na recenzákoch, ach jaj...
    A celkovo (paradoxne) mi príde vtipné, že väčšinu knižných blogov čítajú hlavne (95%?) iní knižní blogeri, takže... :D Jednoducho je to vtipné, keďže tituly sa opakujú.
    Ale obdivujem všetkých, ktorí recenzné výtlačky stíhajú čítať a napíšu kvalitné recenzie/postrehy. Navyše takto prijdeš ku knihám, ktoré by ťa možno vôbec nezaujali a predsa prekvapia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Človeče, zaujímavé, mne zas príde, že tipom od ľudí, ktorí sú sviatočnými čitateľmi, bude vždy len nejaká hitovka, málo kto siahne po niečom inom. Ale možno sa nepohybujem v tej správnej komunite.
      Určite sa zdá, že recenzie čítajú len knižní blogeri, no povedala by som, že oni komentujú pod článkom. Napríklad ja pekne vidím omnoho väčšiu návštevnosť článku, keď ho knihcentrum.sk alebo vydavateľ nazdieľa aj u seba, čiže prídu neblogeri, čo kuknú a odídu, komenty títo ľudia nezanechajú.
      Ja, čo sa týka blogov vyhľadávam práve také, čo robia aj - aj. Aj novinkové pecky (som rada, keď mi ich niekto predžviaka a povie názor), ale aj prachom zapadnúté veci o ktorých by som sa inak nedozvedela. A hlavne, nech má ten človek záber v žánroch, alebo ak sa teda niekto rozhodne špecializovať sa len na krimi, tak ale nech má poriadne načítané a naozaj vie odporučiť dobrú knihu.
      Čo mi ale príde naozaj vtipné, je sledovať, ako sa niektorá vyhajpovaná novinka prijíma u blogerov... keď vydavateľ povie, že toto je pecka najpeckovanejšia a spieva o nej pol roka dopredu, tak prvých 10 recenzií bude slniečkových. Potom sa nájde tá prvá lastovička, ktorá v recenzii zmieni jedno-dve negatíva a spusí sa lavína názor, akoby taký ventil, že ono to vlastne naozaj nie je až také dobré. Je zábavné to sledovať hlavne na zahraničných booktuboch, kde je to merítko naozaj väčši oproti SK , CZ komunite :))

      Odstrániť
    2. Pravda (to o tom komentovaní a zhliadnutiach) - vidím to v čase maturít a začiatkom školského roka, že Antigona z povinného čítania je neustále vyhľadávaná :D

      Nemám rada slniečkové recenzie, som po nich vždy z knihy sklamaná :/.
      Ale najviac mi asi vadí, že veľa blogov má podobný obsah, podobný knižný záber. Potešila by som sa napríklad blogu, kde by som si prečítala o knihách o umení alebo si predstav blog o biografiách!

      Odstrániť
    3. No máš pravdu, že ja napríklad niektoré knihy sem ani nedávam, pretože tak nejak predpokladám, že by nikoho moc nezaujali - ako napríklad životopis o Lincolnovi, či non-ficton o psychológii. Ale tak mi teraz napadá, ak by ťa zaujala napríklad Vivienne Westwood (recenzia odomňa je tu: http://www.knihcentrum.sk/za-oponou-modneho-navrharstva ), tak tú mám doma a rada posuniem, ak by si mala záujem :) Ja som to zhltla na dve posedenia.

      Odstrániť
  8. Dobre naladený knižný rojko? :))♥ To sa dobre číta, Peti :) ;) :D Vďaka za chválu, aj keď neviem, či je zaslúžená :)
    Ja ešte so žiadnym vydavateľstvom spoluprácu uzavretú nemám, a to je presne z toho dôvodu, že trpím trošičku chorobou "zaodvedenúprácucítimzodpovednosť", čiže by to bol na mňa istý tlak a bojím sa, aby som nedopadla tak, ako si to opísala v tých 5 bodoch! :D Ale mala by som sa už pozbierať a skúsiť to, tak uvidíme.
    Súhlasím s tým, že je dosť veľa takých blogerov, ktorí sa nimi riadia, ale ja akosi natrafím vždy len na tých skvelých a ich články vždy majú hlavu, pätu a vlastný názor, ktorý má skutočne viac ako tri vety ;)
    Inak, vždy obdivujem, ako dokážeš povedať všetko podstatné v takom malom počte slov, a hovorím si, že ešte mám na čom pracovať! ;) :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Samozrejme , že chvála je zaslúžená, ja takými vecami neplytvám :))

    Určite vyskúšaj osloviť pár vydavateľstiev alebo internetových predajcov. Ja osobne odporúčam viac tie internetové domy, pretože ponuka od nich bude širšia a môžeš lepšie striedať žáner. Neboj sa toho, prinajhoršom ťa takéto recenzovanie nebude baviť a ty od spolupráce odstúpiš, ale bude to dobrá skúsenosť :)
    Aj keď neviem, ču teraz toho nebudeš mať až nad hlavu, keď ideš na tú výšku. Vidíš, ani neviem, kam to vlastne nastupuješ? Blava alebo Praha?? :))

    OdpovedaťOdstrániť
  10. A proto se hlásím o recenzáky jen v konkurzech na konkrétní knihu, která mě musí zaujmout. Nebudu číst kde co, jen abych měla recenzák zadarmo. Taky musí kniha zapadat tématicky do mého blogu. Marketing dělá hodně a spousta lidí jsou jak ovce a čtou všechno, co někdo někde pochválil. Bloger by si měl umět zachovat tvář ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No ja vidím, že občas niekde prebehne konkurz na knihy, väčšinou som to ale zaznamenala len v ČR. Nápad konkurzov je určite skvelá vec, to by sa aj mne páčilo. So zachovaním tváre úplne súhlasím, ja sa snažím napríklad čítať naozaj z každého žánru niečo, ale keď príde na výber recenzákov, tak to naozaj idem len na istotu. Reklama - nereklama, viem, čo sa páči mne a basta :)

      Odstrániť