Stránky

6. 8. 2016

Olga Tokarczuk: Pravek a iné časy // ..slovanská duša zachytená v próze

Olga Tokarczuk si ma získala už svojou knihou Dom vo dne, dom v noci a tak som po novele Pravek a iné časy siahala s veľkou dôverou a plná očakávaní. Autorka ma nesklamala a určite je právom považovaná za súčasný skvost poľskej literatúry.

Pravek a iné časy je príbeh zasadený do fiktívnej poľskej dediny Pravek, ktorá je akoby izolovaná od okolitého sveta. Ľudia v nej žijú v pomyselnej bubline a sú pohltení do vlastných drobných problémov. Všetko sa razom mení, keď na Pravek doľahne realita v podobe II. svetovej vojny. Mení sa dedina a s ňou aj jej obyvatelia.


Tokarcuk na vykreslenie postáv často využíva mýty a prastaré legendy. Ponúka ansábel veľmi originálnych drobných postavičiek, ktoré sa napriek svojim charakterovým vadám čitateľovi vryjú pod kožu. Tokarczuk skvele lavíruje medzi realitou a magickým realizmom, pomocou ktorého vytvára veľmi zvláštnu a ťaživú atmosféru. Štýl, s akým skĺbi brutalitu s poetičnosťou dokáže vyraziť dych. Najpozoruhodnejším je ale fakt, že sa autorke podarilo v diele odzrkadliť pravú slovanskú dušu. A na to už treba naozaj talent.

Novela naráža na mnohé ťažšie témy a autorka sa častokrát púšťa do hlbších filozofických úvah o živote a Bohu, no robí tak veľmi neotrelou formou a nemusíte sa báť nudných pasáží. No aj keď ide o útlu dvesto stranovú knihu, nie je to rýchle čítanie. Myšlienky v tejto knihe si zaslúžia váš čas a plnú pozornosť. Tokarczuk je spisovateľka, ktorú môžem bez obáv odporučiť všetkým, ktorí bažia po literárnej kvalite a hlbokých myšlienkach odetých do nádhernej poetickej prózy. Ale dosť bolo mojich slov, nechajme prehovoriť samotnú autorku:

"Ľudia si myslia, že žijú intenzívnejšie než zvieratá, než rastliny, ba intenzívnejšie než veci. Zvieratá tušia, že žijú intenzívnejšie než rastliny a veci. Rastliny snívajú o tom, že žijú intenzívnejšie než veci. A veci trvajú - a to trvanie je viac život než čokoľvek iné."

"Boh je v každom procese. Boh pulzuje v premenách. Raz je, inokedy je ho menej, ale občas nejestvuje vôbec. Boh sa totiž prejavuje dokonca i v tom, že neexistuje."

"Boh znepokojoval Klásku aj telesne. Bol prítomný v jej prsiach, ktoré sa zrazu zázračne naplnili mliekom. Keď sa o tom dozvedeli ľudia, prichádzali tajne za Kláskou, podsúvali pod bradavky choré časti tela a ona im na ne striekala biely pramienok. Mlieko vyliečilo zapálené oči mladému Krásnemu, bradavice na rukách Franka Serafína, Florentínkin vred, lišaj židovskému dieťaťu z Ješkotlov. Všetci vyliečení potom počas vojny zahynuli. Práve takto sa prejavuje Boh."

Petra

9 komentárov:

  1. Tak to sa teším, tiež prichádzam na chuť poľským autorom viac a viac. Dúfam, že sa Tokarczuk bude páčiť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak tie myšlienky ma fakt zaujali! Ešte som žiadneho poľského autora nevyskúšala, ale tuším, že toto bude dobrá voľba! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No super, to by som bola naozaj zvedavá, čo by si na to povedala :) Je to určite ťazšie čítanie, ale o to krajšie :)

      Odstrániť
  3. ooo, o tomto románu jsem vůbec neslyšela, píšu si na seznam, Tokarczuk mám moc ráda!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Skúsila som pohľadať na tvojom blogu, ale nepodarilo sa mi tam Tokarczuk nájsť, čo si od nej čítala? Je naozaj výborná! :)

      Odstrániť
    2. Pár knih jsem četla ještě v době, kdy jsem blog nepsala. Moc se mi líbily povídky Hra na spoustu bubínků, mám pocit, že žádný její další literární počin se mi nelíbil jako toto. Pak jsem ještě četla Běguny - to nebyla žádná sranda, nečetlo se to lehce, ale literární zážitek to byl. A super byl i Denní dům, noční dům.
      Obecně píše skvěle, jen já osobně mívám občas problém se do příběhu začíst a užít si její jazyk navzdory tomu, že se mi příběh nelíbí - to je případ Anna In v hrobech světa - s tímto dílem jsme se úplně minuly - vůbec jsem to nepochopila a při čtení se dost natrápila (to bylo ještě v dobách, kdy jsem knihy neodkládala :D )

      Odstrániť
    3. Hra na spoustu bubinku - o tom som nepocula zas ja :) Davam na zoznam. Postupne snad precitam vsetky jej knihy, ma naozaj skvely styl, velmi neotrely. Na Annu si tiez urcite posvietim :))

      Odstrániť
  4. To znie zaujímavo, nič poľského som ešte asi čítala. Mimochodom nechceš sa pridať sem: http://www.cbdb.cz/spoluprace-pro-blogery , je potom ľahšie vidieť novinky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj a ďakujem za návštevu :) O cbdb.cz popremýšľam , ďakujem za tip.

      Odstrániť