Stránky

26. 8. 2016

2x sci-fi // Dark Matter, The Humans

Vraj sme tu už dlho nemali nejaké sci-fi, tak to hneď rýchlo napravím a ponúknem vám naozaj skvelé dva tipy! Je to low sci-fi, takže vhodné aj pre tých, ktorí moc tento žáner nečítajú, no chcú si rozšíriť obzor. 

Bohužiaľ , obe knihy sú v angličtine a o pripravovanom preklade neviem :(


Dark Matter je hitovka tohto leta a musím povedať, že je to naozaj skvelé plážové čítanie, ktoré však nabáda aj k zamysleniu. Hlavný hrdina Jason je obyčajný učiteľ technických vied, ktorý ešte v mladosti sníval o kariére vedca. Zaujímal sa hlavne o paralelné svety a možnosť cestovania v nich. Veľký sen o kariére mu však nevyšiel. Jeho partnerka zistila, že je tehotná a Jason sa rozhodol stať sa zodpovedným otcom a bádanie zavesil na klinec. Pokojný dej naberie na obrátkach, keď Jasona unesie neznámy muž v maske. Jason sa nadrogovaný zobúdza na druhý deň v nemocnici. Všetko sa zdá byť v relatívnom poriadku - až na jednu maličkosť. Jason zisťuje, že sa k nemu všetci správajú nejak divne - všetci ho totiž poznajú ako svetoznámeho bezdetného vedca, ktorý vynašiel možnosť cestovania paralelným svetom. No a Jason si uvedomí, že sa v jednom z tých paralelných svetov práve zobudil. Kto bol jeho únosca a ako sa môže Jason dostať späť do svojho sveta (a či sa mu tam vôbec bude chcieť vrátiť), to vám neprezradím :)

No poviem vám, že toto bola jazda ako sa patrí. Prudké dejový vývrtky a občasnú striekajúcu krv autor vyvážil veľmi hodnotnými zamysleniami sa nad podstatnými životnými otázkami. Autor rozhodne využil potenciál a značne "klišoidný" námet paralelných svetov prerozprával veľmi originálnym spôsobom. To, ako celú tému uchopil, mu umožnilo klásť si široké spektrum otázok o rodine, kariére a zmysle života. No a aj keď je záver knihy trošku predvídateľný, na kvalite čitateľského zážitku to neuberá. Tento kúsok rozhodne vrele odporúčam.


Druhou odporúčanou knihou je titul The Humans (Matt Haig). Hlavnou postavou v nej je milý mimozemšťan s poslaním vyvraždiť pár ľudí na planéte Zem :) Pred pár dňami totiž profesor Andrew Martin vyriešil komplikovaný matematický problém súvisiaci s vesmírom. Mimozemšťania tento objav považujú za veľmi nebezpečný a milého profesora odstránia. Jedného "ufónca" obratom vyšlú na Zem , aby vypátral a zabil všetkých tých, ktorí by mohli o profesorovom riešení niečo vedieť. Pre ľahkú infiltráciu dostane mimozemšťan profesorovu podobu - stane sa z neho profesorov žijúci dvojník. Zaujímavosťou príbehu je, že naši ufónci z celého svojho ufónieho srdca ľudí nenávidia. Majú ich zaškatuľkovaných ako podradný, materialistický a nelogicky zmýšľajúci živel, ktorý nemá ani tušenia o tom, čo to je ľudskosť. Myslím, že všetkým nám je jasné, že počas svojej vraždiacej misie náš milý mimozemšťan sám zistí, ako to vlastne s tou ľudskosťou je. Vyskúša si, aké to je byť človekom, byť súčasťou rodiny, byť starostlivým otcom či milujúcim manželom.
Kniha je naozaj výborné oddychové čítanie, ktoré ale vďaka hodnotným myšlienkam nebude stratou času.

Nalákala som vás aspoň na jednu knihu? Odporučíte mi nejaké sci-fi? 

Petra

4 komentáre:

  1. No tak teda kniha Dark Matter znie neskutočne parádne! Ale veľmi parádne, tak si ma na ňu nalákala, že ani sama nechápem a mám chuť hneď teraz všetko odložiť (vrátane školy, ktorá sa blíži :D),keďže angličtina by vyžadovala asi trošku viac času ako slovenčina a začítať sa do nej. Ja tento žáner zbožňujem, iróniou je, že keď sa zadívam na svoju knihovničku, nenájdem tam ani jednu sci-fi knihu. Filmy majú momentálne plné vedenie, takže by som to asi mala napraviť, že?:D
    The Humans taktiež znie celkom zaujímavo, no keďže som už videla film (myslím, že sa volal: Deň, keď sa zastavila Zem, s Keanu Reeves) s podobným námetom, neláka ma až tak veľmi ako tá prvá.
    Každopádne, tak ako to hovorím zakaždým keď navštívim Tvoj blog, skvelé tipy!:) Ten článok prišiel opäť načas, keďže iba prednedávnom som sa bavila s kamarátkou, ktorá má rada čítanie, no tento žáner ani náhodou a ja som tak tuho premýšľala, ako by som ju naň nalákala alebo čo by som jej mohla odporučiť, aby tomu aspoň dala šancu ....jooj, len škoda tej angličtiny, lebo tú ona obchádza oblúkom.:/ Možno keď sa nejakým zázrakom rozhodnú pre preklad. No ja si ju určite pridávam do Wishlistu.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No tak to som naozaj veľmi rada, že ťa Dark Matter zaujalo. Tá kniha je naozaj , ale naozaj skvelá. Má výborný dej, ktorý som ale ani nechcela naznačova "lebo spoiler" :) Ale naozaj to malo dobre twistíky, myslím, že by sa ti to mohlo páčiť, tak určite vyskúšaj :) A angličtina - no, raz s tým treba začať :)
      O filme som nepočula, určite sa na to ale pozriem, ďakujem za tip! A ďakujem za komplimenty :)))

      Odstrániť
  2. U nás vyjde po slovensky zaciatkom roka 2017 ;) Vydavatelstvo Zeleny kocur

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jeminenky, a ktorá? Dark Matter alebo The Humans? No teším sa už teraz!! Paráda ! :)

      Odstrániť