Stránky

9. 4. 2016

Február a Marec - kam ste sa podeli?


-- KNIŽNE --

Prečítať za dva mesiace sedem kníh, to nie je žiadna výhra. Tak aspoň nech mi ku cti služi, že okrem beletrie som prečítala aj dosť odborných kníh do práce, tým vás ale otravovať nejdem :)

Mesiac Február som začala veľmi príjemnou "coming of age" knihou Tajný život včiel o mladej slečne vyrastajúcej v Južnej Karolíne v období rasovej segregácie. Kniha je útla a čítala sa veľmi dobre a je ako stvorená pre fanúšikov slávnej The Help od K.Szockett.

Od knihy Pravidlo pěti a pětadvaceti metrů (recenzia) som čakala veľa a veľa som aj dostala. Príbeh mariňákov z obdobia americko-iráckej vojny na Blízkom východe mi ostane dlho v pamäti. Hlavne postava mladého Iračana Kateba. Nezabudnem na teba, Kateb!

Hidden Bodies (už preložená aj do češtiny) od Caroline Kepnes bola "must read" po tom, čo som tu spievala ódy na YOU. Opäť som zvolila audioformu (v angličtine), pretože verím, že toto je kniha stvorená pre audionahrávku. Pokračovanie slávnej YOU ma nesklamalo a napriek tomu, že sa príbeh uberal trošku zvláštnejším smerom, bola som spokojná. Čítanie mi doprialo aj pár momentov a´la otvorené ústa a sánka dole :) S odstupom času sa mi spôsob, aým autorka uchopila pokračovanie príbehu psychicky chorého Joa, páči viac a viac.

Tajemství posledního nacisty (recenzia) bola skvelá konšpiračná zábava, ľahké oddychové čítanie poprepletané veľmi zaujímavými faktami o Hitlerovi. Typický americký koniec, ale aj pár mŕtvych bolo, tak som spokojná :)

The Book of Strange New Things od Fabera bolo, bohužiaľ, sklamanie, ale viac som o tom vravela už tu. 

Prekvapením mesiaca sa pre mňa stala poľská autorka Oľga Tokarczuk. Jej kniha Dom vo dne, dom v noci je absolútna pecka! Perla. Kniha je kolekciou krátkych príbehov mladej ženy, ktorá sa prisťahovala na dedinu a spoznala tam rôzne miestne postavičky. Tokarczuk sa vyjadruje veľmi zamatovo, poeticky, no to, čo opisuje, má od lietania na snovom obláčiku veľmi ďaleko. Spôsob, akým predostrela myšlienkové pochody a pocity muža snažiaceho sa obesiť je famózne. Na Slovensku jej momentálne vyšla kniha Pravek a iné časy. Dúfam, že sa mi čoskoro dostane do rúk.

No a záver Marca patril veľmi príjemnej knihe Kdo pohne osudem (recenzia) Je to viktoriánsky príbeh inšpirovaný Janou Eyrovou a až ma prekvapilo, ako veľmi sa mi páčil. Momentálne knihu číta mamina a tiež si veľmi pochvaľuje (a rovnako ako ja pozerala na obálku trošku nedôverčivo) :) Ak máte tip na podobné príbehy (len žiadna romantika, prosím!), tak sem s nimi. Jar priamo volá po ľahkom ale dobrom čtive :)

-- FILMOVO --

Tak s filmami som sa taktiež nepretrhla a za dva mesiace som nevidela ani jeden. Ale za jeden víkend som zhltla seriál UnReal. Vysoko návyková psycho dráma, odporúčam všetkými desiatimi. Odohráva sa v prostredí natáčania reality show The Bachelor (pamätáte sa na Honzíka a jeho "Příjmeš moji růži?" ?) Hlavná hrdinka je rodená manipulátorka, ktorá si zo svojej psychickej choroby spravila business. Naozaj veľmi dobré, skúste na to mrknúť!


Koľko kníh sa za posledné mesiace podarilo prečítať vám? 
Petra

2 komentáre:

  1. Ten seriál vypadá fakt mega dobře! Díky za tip :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Joj tak to som rada, že zaujalo, ja už netrpezlivo čakám na druhú sériu, má byť toto leto, jupííí :)))

      Odstrániť