Stránky

20. 5. 2015

Stephanie Barron: Jane Austenová a muž v kněžském rouchu // Svieži závan histórie

Autor: Stephanie Barron
Názov: Jane Austenová a muž v kněžském rouchu
Pôvodný názov: Jane and the Man of the Cloth
Počet strán: 384
České vydanie: Moba (2015)


"Muži vládnou zbraněmi, které mohou způsobit smrtelné zranení. Dáma může bojovat jen svými slovy."


Stephanie Barron je všetko, len nie to, čo by som si predstavila pod pojmom "autorka historických románov". Neviem totiž ako vy, ale ja si ako typickú spisovateľku niečoho, čo zaváňa dejinami, predstavím ženu, ktorá zážitky prežíva prostredníctvom svojich literárnych postáv a sama vedie trošku nudný život.

V prípade Stephanie Barron sa táto predstava s realitou naozaj minula. Stephanie sa snažila získať doktorát z histórie na slávnej Stanfordskej univerzite, no jej dizertačná práca nebola schválená a ona skončila "len" s magisterským titulom. A čo urobí taký sklamaný, neúspešný ašpirant na doktorantúru? Prihlási sa do služieb CIA! A zábava môže začať :)

Po rok trvajúcich peripetiách, výsluchoch a lustrácie zo strany FBI bola Stephanie naozaj prijatá do radov CIA ako spravodajský analytik. Pracovala na antiteroristických projektoch, Bushovej kauze a za jeden z nezabudnuteľných zážitkov svojej kariéry označila.... a teraz pozor... noc strávenú v kasíne v Bratislave !!! Celkom zaujímavý život, čo poviete?


Kniha Jane a muž v kňažskom rúchu je veľmi milé čítanie, ktoré poteší všetky milovníčky Jane Austen. Ako už názov napovedá, hlavnou hrdinkou je samotná známa britská spisovateľka. Jane Austen sa v úvode príbehu ocitá  so svojou sestrou a rodičmi v nemilej situácii. Ich prenajatý kočiar sa na ceste do prímorského mesta Lyme prevráti a jej sestra utrpí vážne zranenie. Celá rodina je nútená požiadať o pomoc majiteľa neďalekej usadlosti, pána Sidmoutha. Ten ich prijíma veľmi nevrlo, akoby mu Austenovci skrížili nejaké dôležité plány. Austenovci nakoniec šťastne dorazia do Lyme, no namiesto milého mestečka na nich hneď na predmestí čaká obesenec! Obyvatelia Lyme sú presvedčení, že za smrťou tohto nešťastníka stojí tajomstvami opradený pán Sidmouth. Avšak v našej Jane hlodá podozrenie, že tu predsa len niečo nesedí...

Kniha ponúka veľmi milý a príjemne staromódne-vtipný príbeh, ktorý svojou viktoriánskou atmosférou, jemnou romantikou a bystrou hlavnou protagonistkou určite neurobí hanbu Austenovej románu. Prvá polovica príbehu je pomalšia, romantickejšia a štýlom pripomína Pýchu a predsudok. Druhá polovica je zas nabitá riešením záhad a tam akoby na nás dýchla atmosféra gotického Opátstva Northanger.

Autorka na pozadie zdanlivo romantického románu vplietla okrem pašerákov, vrahov a špiónov aj historické fakty z doby života Jane Austen. Urobila tak prostredníctvom číselných vysvetliviek a celkovo sa jej podarilo rafinovane prepašovať do knihy až 74 historických faktov! Ako príklad uvádzam rozhovor medzi Jane a jej švagrinou Elizou.

Jane Austen
"Ty sis nechala ostříhat vlasy, Elizo!" zvolala jsem neurčitě a s jistou zvědavostí. Její nádherné tmavé vlasy byly docela krátké po celém obvodu a vytvářeli bohatou změť kudrlinek.
"Docela a´la mode, co říkáš? ...nebo spíše bych měla říct a´la guillotine (13), protože v Londýně se tomu jinak neřekne. Když jsem ten ďábelský stroj už jednou přelstila, nevadí mi vystavovat svůj krásný krk na obdiv."

(13): Elizin první manžel, francouzský hrabě Jean Capot de Feullide, byl v roce 1794 popraven na gilotině. Eliza si ponechala svůj titul Comtesse de Feullide dokonce i po sňatku s Henrym Austenem, což nebývalo zvykem. Líbil se jí aristokratický nádech tohoto titulu.


Komu by som knihu odporučila? Pokiaľ sú vám diela Jane Austen srdcu blízke a chcete si opäť pripomenúť dobu, v ktorej žila, tento román je pre vás ako stvorený. No ak nedokážete oceniť pomalé rozuzľovanie príbehu a nenadchýňa vás predstava cestovania do minulosti, siahnite radšej po niečom inom.

Prečítam si iné dielo od autorky? Stephanie napísala už 11 častí v sérii krimi príbehov, kde je Jane Austen hlavnou hrdinkou. Podľa hodnotenia na Goodreads táto séria zreje ako víno a čo nová kniha, to lepšie hodnotenie, takže pevne verím, že sa vydavateľstvo rozhodne v prekladoch pokračovať a ja budem mať opäť možnosť sa na chvíľu stratiť v dávnych časoch viktoriánskeho Anglicka.

Petra


4 komentáre:

  1. Tak toto vyzerá veľmi dobre! Neviem síce, či týmito knihami disponuje naša knižnica, no každopádne by som si ich rada prečítala, lebo J. Austen je J. Austen ♥ :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Andrejka, po knižniciach hľadať nemusíš... ak sa nebojíš, že som sériový vrah a dôveruješ mi dať mi tvoju poštovú zasielaciu adresu, napíš mi ju na kniznytip@gmail.com a čakaj balíček :)

      Odstrániť
    2. Hmm..akurát čítam Beštiu od D. Dána, takže to s tým vrahom bolo trefné :D :D Ale, to by si bola nehorázne milá, až sa mi veriť nechce ♥

      Odstrániť
    3. "Beštia" je moja prezývka a "Nehoráznosť" moje druhé JA :D Dúfam, že sa ti kniha bude páčiť, je to naozaj také milé čítanie :)

      Odstrániť