Stránky

25. 5. 2015

Jerome K. Jerome: O psech, zlodějích, strážníkovi a jiná vyprávění

Autor: Jerome Klapka Jerome
Názov: O psech, zlodějích, strážníkovi a jiná vyprávění
Pôvodný názov: Novel Notes, Idle Ideas
Počet strán: 208
Slovenské vydanie: Vyšehrad (2015)


"Nikdy jsem neviděl psa s promyšleněji krvelačnejším výrazem -
 psa, který by byl více zatvrzen vůči všem vznešeným a civilizovaným citům."


Jerome K. Jerome je známy britský spisovateľ, preslávený hlavne dielom Traja muži v člne. Priznávam, že aj keď sa na Mužov v člne chystám už nejaký ten piatok, od Jeromeho som ešte nič nečítala. A tak keď sa naskytla príležitosť zoznámiť sa s jeho tvorbou prostredníctvom krátkeho výberu poviedok, neváhala som a po knihe som s veľkou chuťou siahla.

Vydavateľstvo Vyšehrad sa rozhodlo svojim čitateľom ponúknuť výber z anglických originálov Novel Notes a Idle Ideas. Výber ponúka svižný mix kratších humorných príbehov. Prvá polovica knihy obsahuje naväzujúce poviedky o skupine anglických gentlemanov, ktorí sa rozhodli spolu napísať knihu. Páni na svojich pravidelných literárnych seansách diskutujú o tom, aká zápletka by bola tou najvhodnejšou, aký hlavný hrdina tým najatraktívnejším a aký záver knihy by bol pre čitateľa tým najšokujúcejším. Každý z mužov ponúka niekoľko vtipných historiek, ktoré by podľa neho boli úžasným námetom na zaručený bestseller. Čitateľ teda dostáva zmes rôznych vtipných anekdot či satirických minipríbehov zo života ľudí aj zvierat.

Jedným z mojich najobľúbenejších je rozprávanie o Tomovi, starej mačke, ktorá poúča inú mačku o nástrahách osudu a životných úskaliach. Tu je malá ukážka Tomových múdrostí:

"Mé drahé dítě, drzost ti otevře každé dveře, jako bys říkal ´Sézame, otevři se.´ Usilovně pracující kočka umře hlady, chytrou kočku skopnou ze schodů, protože jí budou mít za blázna, a kočku, která je cnostná, utopí jako nejakou couru. Jenom kočka, která má drzost, spí na sametových polštářích a jí šlehačku a koňský salám."

Druhá časť knihy nám ponúka päť nezávislých poviedok, v ktorých sa autor zamýšľa napríklad nad tým, prečo nenávidí cudzincov a či spisovatelia toho nepíšu priveľa. Z poslednej poviedky s názvom Věční a věrní pochádza aj táto pozoruhodná myšlienka o vojne:

"Proti válce lze uvést spoustu argumentů. Já nehodlám tvrdit, že válka nepřináší zlo, ale nemůže být pochyb, že pro nejvznešenější výtvor Přírody - formování člověka - byla vynikající dílnou. Učila muže odvaze. Cvičila je v pohotovosti a odhodlání, v síle myšlení a paže. Z jejich drsných lekcí bylo možné nabýt odolnosti v utrpění, chladnokrevnosti v nebezpečí, optimismu v těžkých časech. Rytířskost, Úcta a Věrnost jsou všechno nádherné děti ošklivé války. Avšak největší dar, který lidem dala, je houževnatost."

Jerome K. Jerome

Jerome K. Jerome je typický britský autor a pokiaľ máte radi milý a výstižný humor bez príkras, tento spisovateľ vás nesklame. Jerome ponúka humor na pozadí každodenných starostí a pri čítaní knihy si určite skvelo oddýchnete a zrelaxujete. Sám Jerome o svojom diele hovorí (voľný preklad):

"V dnešnej dobe sa od knihy očákava, že bude povznášať, poúčať, či ukáže ten správny smer. Táto kniha by nepovzniesla ani kravu. Nemá žiadny praktický význam. No môžete po nej siahnuť, ak už budete unavení z čítania titulov zo zoznamu ´100 svetových klasík´ a zažiada sa vám na krátky čas si odpočinúť."

Dávam Jeromemu za pravdu a dúfam, že aj vám čítanie jeho príbehov vyčaruje úsmev na tvári tak, ako mne :)

Petra


2 komentáre:

  1. Nemám v obľube poviedkové zbierky, ale na Three Men in a Boat sa toto leto chystám :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja tiež nie som zvyknutá čítať poviedky, teda už sa ani nepamätám, kedy som nejakú čítala naposledy (to mi pripomína, že mi jedna blogerka sľubila poslať tú svoju...ehmehm...), ale myslím, že to budem praktizovať častejšie. Prekladala som tým Steinbecka a bolo to super rozptýlenie od hutnejšieho textu. A muži v člne sú jasní, hádam sa k nim dostanem skôr, ako na dôchodku :D

      Odstrániť