Stránky

30. 5. 2015

Môj názor na: Život jedna báseň / Dva polovičné životy / Priateľ do dažďa

Dnes tu mám pre vás môj čisto subjektívny názor (áno, už zámerne nepíšem slovo "minirecenzia") na knihy, ktoré radím do kategórie "ťažká romantika". Tento žáner nie je môj obľúbený, no rada po ňom siahnem ako po rýchlovke medzi (pre mňa) zaujímavejšími literárnymi kúskami. Preto, prosím, berte moje sarkastické názory s rezervou, u mňa je úspech, keď romanticky ladenú knihu vôbec dočítam :)

Colleen Hoover: Život jedna báseň
Život jedna báseň, tak to bola taká tá typická YA COHO (Colleen Hoover). Máme tu jedno mladé pubertálne dievča, jednu veľkú lásku a jednu rodinnú tragédiu. Osvedčený recept na knižnú klobásku, ktorú COHO napchala do básnického črievka, a to doslovne. Dej totiž okorenila celkom peknými básnickými pokusmi.
Mne sa táto novelka čítala veľmi jednoducho, za 3 hodiny som bola na poslednej strane. Citovú ujmu som neutrpela, len som sa trocha nepohodlne hnieždila pri určitých scénach.... (tým, čo to čítali napoviem, že "sprchovacia aférka" nebola podľa môjho vkusu). Myslím, že kniha nikoho neurazí a ak po nej siahnete bez očakávania príbehu ašpirujúceho na literárnu cenu, tak budete spokojní.


Rebecca Stephan: Dva polovičné životy
Toto je romantika servírovaná dospelým čitateľom a ja som od nej očakávala viac. Dej je zasadený do obdobia konca II.svetovej vojny a rozpráva príbeh dvoch ľudí (áno, muža a ženy), ktorí sa spolu ocitnú v protináletovom bunkri. Bunker pri jednom z náletov zavalí sutina (opona spadne), sviečky sa zapália a romanca je na svete. Na môj vkus to bolo prvoplánové, presladené s patetickým koncom, no verím, že drvivá väčšina žien, ktoré rady čítajú romantické príbehy, si príde na svoje a na konci knihy možno aj vyroní slzičku. Originalita deja tkvie totiž v tom, že naši hlavní hrdinovia nie sú single. Každý z nich má svoju rodinu, ktorú nechce opustiť.



Daniel Glattauer: Priateľ do dažďa / Siedma vlna
No a na záver som si nechala perličku, ktorá aj mňa, anti-romantika, pobavila. A to naozaj veľmi! Ide o emailovú komunikáciu medzi dospelými ľudmi, ktorí sa aj ako dospelí správajú. Hlavná hrdinka má síce občas svoje záchvaty puberty, ale kto je nevinný, nech hodí kameňom!

Príbeh sa začína, keď sa ONA snaží zrušiť predplatné časopisu a použije nesprávnu emailovú adresu. ON, majiteľ emailu, jej odpíše a začína sa medzi nimi pomaly rozvíjať pozouhodná rozprava o životných filozofiách, rodinných problémoch, víne, sexe či o starostiach každodenného života.


 Úprimne oceňujem, že nám autor nepodstrkuje instantú lásku v prášku, z ktorej ma vždy rozbolí žlčník, ale ponúka nám niekoľko chodové výborné menu aj s čerešničkou na torte v podobe pokračovania knihy s názvom: Siedma vlna. Toto pokračovanie si vydupali fanúšikovia a som rada, že autor ani druhý diel neodflákol.

Pokiaľ máte chuť na trochu rafinovanejšiu romantiku z pera mužského autora a nevadí vám príbeh písaný formou emailov, určite tieto knihy vyskúšajte!



A na záver otázka: Akú knihu z kategórie "ťažká romantika" by ste mi odporučili vy?


Petra

4 komentáre:

  1. Ja som prečítala "Život jedna báseň" za asi 4 hodiny a vážne sa mi to dobre čítalo. Ale to ja som zase "ťažká romantička" , takže to je zase o inom :D :D Priateľa do dažďa si chcem prečítať už fakt strašne dlho a o tejto knihe dokonca viem, že ju majú v našej knižnici! :D Tieto knihy písané formou emailov a listov mám rada, takže už si ju musím naozaj čím skôr prečítať! :) Inak, podobnou formou je písaná aj kniha S láskou, Rosie, čo je tiež kniha, ktorá sa dá zaradiť do žánru "ťažká romantika" :D Ale to je zase na názore čitateľa ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No hneď sa aj pozri, či tam majú Siedmu vlnu, pretože ti garantujem, že po poslednej vete z Priateľa do dažďa bude tvoje srdce pišťať po pokračovaní :))) S láskou Rosie mám aj ja už zasebou, to sa tiež dalo, bolo to síce predvídateľné, ale vtipné, čož mám rada :)

      Odstrániť
  2. Život jedna báseň mě docela láká :) Právě díky té poezii.. Ale Colleen je prostě občas taková moc přeslazená. S knižní klobáskou jsi mě opravdu pobavila :D Ale máš naprostou pravdu, že podle tohohle receptu "vaří" Colleen pokaždé.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Colleen si treba prečítať, už len keď iba z povinnosti, aby sme vedeli, o čom ostatní točia :) Ale skús aj tú Siedmu vlnu, možno ti to sadne rovnako, ako mne :)

      Odstrániť