Stránky

31. 5. 2015

Môj názor na: Dreams of Gods and Monsters / Winner´s curse / A court of Thorns and Roses

Autor: Laini Taylor
Názov: Dreams of Gods and Monsters ( #3)
Goodreads
Séria: Dcéra dymu a kostí (3 diely)

Toto je záverečný diel dobre známej trilógie Dcéra dymu a kostí. Prvé dve časti (krátka recenzia tu)  som zlupla ako malinu v slovenčine. No a keďže sa tretí diel prekladať nebude, potrápila som sa s ním v angličtine. Napriek tomu som si záver trilógie užila, autorka v ňom dokázala navodiť krásne ponurú, až smutnú atmosféru.

Dej tejto časti bol svižný, no nevyhovovalo mi, že sme príliš často skákali od postavy k postave. Kapitoly boli krátke a každá bola venovaná niekomu inému a to na mňa pôsobilo rušivo, nemohla som sa ponoriť do príbehu. Autorka nám taktiež predstavila príliš veľa nových postáv (čo by som od záveru trilógie nečakala) a moje milované chiméry ostali trošku zabudnuté. Ja osobne som ale s celkovým záverom trilógie spokojná a myslím, že autorka uspokojila rovnako tých, čo túžili po romantickom konci ako aj tých, ktorí ocenia viac reálnejší záver tejto skvelej série.


Autor: Marie Rutkoski
Názov: Winner´s curse (#1)
Goodreads
Séria: The Winner´s Trilohy (3 diely)

Nie je mi moc jasné, prečo je táto kniha zaradená medzi fantasy žáner, ale budiš. Pohybujeme sa totiž v svete, ktorý sa ničím nelíši od toho nášho - historického. Úplne pokojne by sme mohli povedať, že je dej zasadený v Ríme či v Egypte v čase otroctva. No myslím, že autorka zámerne volila "fantasy" svet, aby mladého čitateľa nemusela nudiť historickými faktami či dobovými reáliami. Tak či tak, magický svet tu nečakajte.

Dej knihy je značne pútavý, aj keď v skrátenej verzii ide o prerozprávanie Rómea a Júlie. Hlavná hrdinka si na otrokárskom trhu kúpi mladého otroka. Ďalej už nemusím nič prezrádzať, všetko je jasné. Áno, na scénu príde romantická zápletka. No jedným dychom musím dodať, že ak čakáte ružové okuliare a cukrovú vatu, tak vás ukľudním, to tu moc nehrozí. Zápletka sa totiž netočí len okolo romance, ale rozoberá aj politiku vládnucej a zotročenej krajiny, stratégiu boja a ctí heslo "V láske a vojne je dovolené všetko". Ak máte chuť na trošku "reálnejšiu fantasy", niečo originálne a neokukané, skúste toto. Ja sériu mienim dokončiť, je to výborná rozprávka na dobrú noc.


Autor: Sarah J. Maas
Názov:  A court of Thorns and Roses ( #1)
Goodreads
Séria: A court of Thorns and Roses (3 diely)

No, čo povedať na ťažko "vyhajpovanú" knihu, ktorú každý miluje, len ja som lietadlo? Viem, že veľa z vás ju chce čítať a rozhodne po nej siahnite, som presvedčená, že väčšine dievčať sa bude kniha naozaj páčiť. Sarah J. Maas sa snažila naskočiť na dnes tak populárnu vlnu rozprávkového retellingu a ponúkla nám Krásku a zviera s jemným erotickým podtónom. (Ach tie dozvuky Fifty Shades...)

Kniha ma bavila presne po tú časť, kedy sa naša hrdinka dostala do zeme hrozného netvora. A tu sa pera chytila Colleen Hoover (aspoň ja som mala ten pociť) a začala sa na mňa chŕliť romantika takým prúdom, že som len valila oči. Bohužiaľ, pre mňa čajový odvar Krásky a Zvieraťa.. v tomto prípade tam jednoducho chýbal ten Netvor. Miesto neho som dostala malého, sladkého a romantického  kocúrika s lesklým kožúškom a tupými pazúrikmi. Mňau....

Osobne budem pokračovanie tejto série sledovať už len prostredníctvom vašich recenzií, ktoré budú pre mňa rozhodne zaujímavejšie, ako samotný príbeh :)

Petra










4 komentáre:

  1. Nepáčilo sa ti ACoTaR? :O:O Ja som to zhltla dosť rýchlo a aj sa mi to veľmi páčilo. Vlastne zatiaľ som od tejto autorky nečítala nič, čo by sa mi nepáčilo. Fakt sa mi pozdáva, ako píše. A mne tam tá romantika vôbec neprekážala. Druhá polovica sa mi zdala dosť akčná. Hlavne koniec.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No človeče, mne ti naozaj viac sadol Winner´s curse. Mna na Acotar naozaj odradila ten hlavný hrdina, bol príliš sladký na to, že to mal byť netvor. Celé mi to prišlo viac ako paranormálna romanca, než ako fantasy. Ale ako vravím, je mi jasné, že 99% ľuďom sa to bude páčiť, napísané je to skvele.

      Odstrániť
  2. Potom ti dám vedieť, či druhý diel ACoTaR bude pokračovať v tomto retellingu, alebo sa načrtne iný - veď v tom prípade by si sa znova mohla pustiť do čítania :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak tam bude zas taký cukríček, tak si radšej prečítam severskú krimi :)) Ale nie, asi som bola voláka presladená, keď som to čítala. Ale uznávam, jej štýl je skvelý a píše dobre, takže uvidím, aké budú ohlasy na ďalšie casti.

      Odstrániť