Stránky

20. 4. 2015

Esther a Jerry Hicks: Peníze a zákon přitažlivosti // Všetko je otázka perspektívy

Autor: Esther a Jerry Hicks
Názov: Peníze a zákon přitažlivosti
Pôvodný názov: Money and Law of Attraction
Počet kariet: 60
České vydanie: Synergie


Čo keby sme si dnes miesto anotácie dali na úvod taký malí kvíz?



Otázka č. 1)
Čo vidíte na obrázku ako prvé?

  A) Čiernu bodku
  B) Biele pozadie

Otázka č.2)
Čo ste ako malé dieťa počuli od svojich rodičov častejšie:
  A) Neutekaj, spadneš!
  B) Keď chceš bežať rýchlo, drž lakte pri tele a mierne sa predkloň, pomôže ti to.


Drvivá väčšina z nás patrí v oboch odpovediach do skupiny B. Pri prvej otázke je odpoveď jasná, ide viac-menej o automatickú a logickú odpoveď. Všetci vidíme čiernu bodku, pretože pozadie nevnímame ako objekt.

Druhá otázka poukazuje na celkové prostredie, v ktorom sa celý život pohybujeme. Z krajín EU sú to hlavne post-komunistické krajiny, kde je výchova detí založená na systéme príkazov a zákazov s negatívnym podtónom: "Nerob to! Prestaň! Nezlosti! Neskáč! Nekrič!"

No a keď sa z dieťaťa stane mladý pubertiak a srdce mu zapiští po najnovšom smartphone či inej drahej hračke, vlna negatívnych emócií pokračuje. Odvšadiaľ sa hrnúť vety: "Čo si myslíš, že kradnem? Kde mám na to asi vziať?" A v drvivej väčšine prípadov nasleduje ako ospravedlnenie horšej finančnej situácie otrepaná rodičovská prednáška o morálke: "Peniaze kazia charakter... Za peniaze si šťastie nekúpiš.. Peniaze sú špinavé!"

A teraz je čas na poslednú otázku nášho kvízu: Čo si myslíte, aký postoj k peniazom má finančne úspešný človek?

No, už asi viete, kde tým všetkým mierim :)

"Někteří lidé říkají, že bychom vůbec neměli chtít peníze, protože touha po penezích je materialistická a nikoliv duchovní. My bychom vám však rádi připoměli, že žijete ve velmi materiálním světě, kde se duch zhmotnil. Nemůžete se oddělit od své duchovní stránky, a zatímco jste zde v tomto těle, nemůžete se oddělit od své fyzické či materiální stránky."

Esther Hicks je slovenskému čitateľovi pomerne neznáma, no motivačný film Tajomstvo videlo mnoho ľudí. Aj keď je mi filozofia skrytá za Tajomstvom sympatická, tak celá tá hollywoodska prezentácia podaná známymi motivačnými rečníkmi akými sú Bob Proctor či Joe Vitale, mi prišla prehnaná, americky patetická a príliš nekonkrétna. Neverím, že môj život sa zmení na prechádzku ružovou záhradou len preto, že si budem každý deň desať minút predstavovať, že je zo mňa multimilionárka.

No v čo verím, je sila zmeny perspektívy. Na jednu vec sa vždy môm pozrieť z rôznych uhlov (viď. príklad s čiernou bodkou). A verím, že ak sa budem viac zameriavať na tú pozitívnejšiu perspektívu, môj život získa na kvalite. A presne to je to, k čomu Esther nabáda. K zmene rokmi zakoreného uhla pohľadu.

Peniaze a zákon príťažlivosti je teória postavená na zmene vášho vzťahu k peniazom. Esther verí, že ak ostanete zavretí v komnate naučených vzorcov správania sa a tvrdení, ktoré ste počúvali ako deti,  a budete naozaj veriť, že byť bohatý je nemorálne a peniaze sú špinavé, tento postoj vás bude obmedzovať, a vy tak len veľmi ťažko dosiahnete finančnú slobodu, po akej túžite. Preto pre vás pripravila šesťdesiat nádherne ilustrovaných a kvalitne spracovaných kariet, z ktorých každá nesie jednu pozitívnu myšlienku nielen o peniazoch, ale aj celkovo o živote.


Karty fungujú skvele ako doplnok k rovnomennej knihe. Môžete ich čítať rad radom alebo náhodne vybrať z balíčka jednu kartu každý deň a na chvíľočku sa zamyslieť nad jej obsahom. Krátka, pozitívna myšlienka trvajúca 17 sekúnd je to, čo sa autorka snaží pomocou kariet dosiahnuť. Podľa psychologických výskumov totiž trvá 17 sekúnd, aby jedna pozitívna (či negatívna) myšlienka vyvolala ďalšiu, rovnako citovo zafarbenú emóciu. A tá ďalšiu a ďalšiu.. A vy tak krok po kroku, každý deň, budete pomaly meniť svoj vzťah k peniazom a stanete sa otvorenejší finančnému úspechu.

Pokiaľ vás Esther a jej spôsob uvažovania zaujal, no nikdy ste sa so Zákonom príťažlivosti nestretli, odporúčam začať s knihou Požádej a je ti dáno, ktorá sa zameriava na základy tohto spôsobu myslenia. K tejto knihe existujú rovnako krásne karty.


A na záver sa rozlúčim s mojim najobľúbenejším Estheriným heslom:
"Čím lepšie, tým lepšie!" 

Petra






5 komentárov:

  1. Pracujem v ezoterickom knihkupectve takže som o pani Hicksovej už čo ťo počula. Túto knihu som však nečítala. Rada sa na ňu v budúcnosti pozriem. Momentálne je na mojom blogu súťaž, budem rada ak sa zapojíš http://the-book-lady1.blogspot.sk/2015/04/vyhlasenie-historicky-prvej-sutaze-na.html

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za komentár aj odkaz na blog.Do súťaží sa moc nezapájam, ale vybrala si veľmi zaujímavú knihu, takže tentokrát neodolám :)

      Odstrániť
  2. áno, poznám túto pani, vďaka rozsiahlej kategórii "ezoterika", ktorá vôbec nebola mojou obľúbenou, keď som v nej musela zákazníkom hľadať doreen virtue a pod. Ja som nečítala ani Secret, ani tomu knihy od nej podobné. Nie som ten typ, ktorý sa snaží nachádzať nejaké odpovede v týchto knihách, ale poznám ľudí, ktorí dokázali na základe pár strán zmeniť svoj život o 180 stupňov :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kategóriu "ezoterika" tiež obchádzam oblúkom, ale Esther je miláčik. Milujem jej workshopy na youtube, kde dá na každú otázku odpoveď práve z toho iného uhla pohľadu. No a osobne som sa k nej dostala prostredníctvom kolegu, ktorý je veľmi finančne veľmi úspešný (myslím tým naozaj výnimočne úspešný) a vypracoval sa sám z nuly, takže som bola zvedavá, čo ho posúvalo ďalej...

      Odstrániť
    2. ahá, tak to je zaujímavé,, ešte nakoniec si to prečítam pre istotu aj ja, ;) hehe

      Odstrániť