Stránky

15. 4. 2015

P.G. Wodehouse: Henry a jeho hosté // Suchý (ale dobrý) britský humor!

Autor: P.G. Wodehouse
Názov: Henry a jeho hosté
Pôvodný názov: Company for Henry
Počet strán: 176
České vydanie: Vyšehrad (2015)

Dámy a páni, v literárnom salóniku sa podáva čaj o piatej. Servírovať vám ho bude Sir P.G. Wodehouse, pravý britský gentleman a majster situačných gagov.
Sušienky k čaju si prineste vlastné!


P.G. Wodehouse nám v jednom zo svojich posledných diel ponúka malý príbeh o zdanlivo veľkých finančných problémoch. No čo ubral na počte strán (je ich len 176), pridal na počte postáv. Predstavuje nám rozvetvenú britskú rodinu, ktorej jedna vetva siaha až do Ameriky. Hlavnou postavou je Henry, krachujúci britský šľachtic v dôchodkovom veku, ktorý sa všemožne snaží zbaviť sa svojho chátrajúceho dedičstva - panského domu. Henrymu skrsne nádej na výhodný obchod, keď sa mu ozýva jeho vzdialený príbuzný - bohatý američan Stickney, a spolu s jeho tetou Kelly sa ohlasujú na návštevu.

"Henry Paradene, pán na Ashby Hallu, velkém a nepohodlném panském domě v hrabství Sussex, stál u kuchyňského sporáku a připravoval si ke snídani míchaná vejce. Vypadal přitom jako televizní neurochirurg, plně soustředěný, oči upřené na pánev a rty semknuté do přímky. Chyběla mu už jen sterilní maska a družina instrumentárek."

Epicentrom príbehu je Henryho snaha elegantne a nepozorovane vykorčuľovať z dlhov. No nebol by to Wodehouse, keby na malom komornom priestore nerozohral aj veľa ďalších dejových línií, na ktorých pozadí nám predstaví množstvo malých postáv. Máme tu typického britského sluhu, ktorý chodí ako duch, svojráznu hlučnú americkú tetu Kelly, zúfalo zamilovaného Billyho s výzorom boxera, či bystrého darmožráča Allgyho. Je trocha na škodu, že sa autor so záverom akoby ponáhľal, príbeh by si zaslúžil solídnejšiu bodku.

P.G.Wodehouse
"Teta Kelly byla solidně stavěná dáma původně lepých tvarů, něco přes čtyřicet. Její bývalá krása byla na ní dobře patrná, ale v poslední době dost nepečovala o udržení štíhlé linie. Vypadala jako rozkošnice z Ziegfeldovy revue, která zůstala déle na dešti a následně nabobtnala."

Autor nám vykresľuje hrdinov svojich príbehov cez karikatúru, no robí tak s úprimnou láskou nonšalantného spisovateľa. Každej zo svojich postáv doprial osobitý šarm, vtipné dialógy a pár zaujímavých bonmotov.

"Vy nemáte rád Švédy?"
"Neschvaluji je."
"Proč?"
"Mají takové šišaté hlavy."

Myslím, že spisovateľský talen P.G.Wodehousa je najlepšie predstaviť na malej ukážke. A tak vám na záver ponúknem malý návod na to, ako si má muž vybrať tú správnu manželku a tip, ako ju požiadať o ruku:

"Jsou tací, kdo se domnívají, že láska a volba životního druha má být založena na racionální úvaze. Muž se má oženit, teprve když podrobil situaci důkladné analýze. Nejdříve musí rozhodnout, zda dosáhl věku, kdy je pro něho ženitba přijatelná. Pak si projde seznam děvčat na vdávání, která přicházejí v úvahu, neb mají stejné zájmy, a jednu z nich si zvolí. Po nějaký čas ji pozoruje a zkoumá, aby se ujistil, že jeho volba nebyla ovlivněna slepou vášní, jež by ho zavedla na scestí a dovolila mu ignorovat nějaké skryté nedostatky. Nenalezl-li mezitím nějakou ještě vhodnější, jde za ní a navrhne jí několika pečlivě volenými slovy, aby se stala jeho ženou. Vysvětlí jí, že jeho příjem dostačuje k zajištění potřebného domácího zázemí, jeho mravy jsou bezúhonné, mezilidské vztahy na úrovni a zvyky pravidelné. Pak jdou a podstoupí obřad uzavřetí manželství."




Komu by som knihu odporučila? Odpoveď určite nikoho neprekvapí - všetkým anglofilom.

Prečítam si aj inú knihu od autora? Už som od neho niekoľko poviedok čítala a boli to milé a vtipné chuťovky. Momentálne mám zaostrené na "Až naprší a uschne" - príhoda o prasiatkach :)

Petra


6 komentárov:

  1. Toto vyzerá, že by sa mi mohlo veľmi páčiť. Milujem tento ich suchý humor :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som sa bavila výborne, dávkovala som si pár strán denne, aby som si ten humor náležite vychutnala, tak snáď by sa to zapáčilo aj tebe :)

      Odstrániť
  2. Od Wodehousa som čítala len jednu knihu, ale tiež sa mi páčil jeho humor :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jeho humor je výborný, taký trefný a inteligentný :)

      Odstrániť
  3. Mám ráda romány, seriály či filmy z předválečné Anglie, miluji jejich atmosféru. Ta jejich zdvořilost, roztomilé předsudky a zásady spojené s dodržováním společenské hierarchie a konvencí. Dámy a pánové nosící klobouky a rukavice, hovory o počasí, odpolední popíjení čaje, večerní sklenička jemné lihoviny. A jejich suchý humor

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hovoríš mi z duše, normálne si ma navnadila na prečítanie si nejakej britskej klasiky, len premýšľam, čo je také odľahčené okrem P.G.W. Napadá ma Stella Gibbons a jej Cold Comfort Farm.

      Odstrániť