Stránky

26. 12. 2014

Sarah Lark: Vysnívaná krajina (#1 a #2) // Novozélandské šťastie

Názov: Čas ohnivých kvetov (#1)
Pôvodný názov: Die Zeit der Feuerbluten
Počet strán: 424
Slovenské vydanie: Ikar (2014)
Séria: Vysnívaná krajina (2 diely)

"Dopočuli sa, že je prívrženec sekty, ktorá odmieta akékoľvek násilie, ešte aj spravodlivý boj proti pohanom a neskrotným divochom."


Jedným z mojich najväčších snov bolo navštíviť Nový Zéland. Tento sen sa mi nielenže na jeden rok splnil, ale dostala som možnosť sen prežiť ešte raz a odlietam už o pár mesiacov. Kým ale do pľúc opäť nasajem vlhký oceánsky vzduch, rozhodla som sa na Zéland odcestovať aspoň pomocou knižnej duológie Vysnívaná krajina.
Exotika, domorodé kmene a kolonializmus, to sú piliere týchto dvoch skvelých kníh. Nemecká autorka Sarah Lark sa nám prostredníctvom svojho diela rozhodla opísať ťažkú dobu devätnásteho storočia, dobu osídľovania tohto vzdialeného raja.

V prvej, úvodnej časti nás autorka zoznamuje s niekoľkými nemeckými rodinami, ktoré sa rozhodli kvôli vidine vlastníctva úrodnej pôdy emigrovať na Nový Zéland. Na svojej ceste za vzdialeným snom musia zdolávať niekoľko náročných prekážok, no ako sami po čase zisťujú, najväčšou prekážkou na ceste za úspechom sú si oni sami. Lipnutie na tradíciách a neochota sa prispôsobiť novým podmienkam rezonuje hlavne u mužských protagonistov. Tým vyhovuje tradičné patriarchálne usporiadanie rodiny a nemienia opustiť zaužívané zvyky, v ktorých žena nemá právo rozhodovať o ničom inom, len čo bude v daný deň variť na večeru. Napriek tomu však v knihe Cesta za šťastím majú hlavné slovo ženské hrdinky Cat a Ida.

Ida pochádza z nemeckej prisťahovaleckej rodiny a je obeťou zlých rozhodnutí svojho otca. Celý život bola vychovávaná v silnom kresťanskom prostredí, kde ale viera nebola prejavom lásky, no bola využívaná ako prostriedok zastrašovania. Preto sa Ida zo strachu z Boha rozhodla rešpektovať všetky otcove rozhodnutia. Vydala sa za muža, ktorého jej otec vybral, a v tichosti znášala smutné manželstvo s krutým tyranom. Pretože otec a Boh tak rozhodli.

„Ida bola od bolesti a od strachu už takmer nepríčetná, a urobila to, na čo ako dieťa pri matkinom smrteľnom lôžku nenašla odvahu – prekliala Boha!“

Druhou hlavnou hrdinkou príbehu je Cat, ktorá sa narodila na Novom Zélande slabomyseľnej prostitútke. Cat bola od narodenia bojovníčka, a aj keď nemala formálne vzdelanie, dokázala používať hlavu a obratne vrhala nožom. Podstatnú časť svojej puberty strávila v kmeni domorodcov a skúsenosti, ktoré u nich nadobudla, šikovne využívala na svojich cestách životom.

Prvý diel Čas ohnivých kvetov je zameraný na obdobie dospievania hlavných hrdiniek no a druhý diel Cesta za šťastím je cestou už dospelej Idy a Cat za svojím veľmi vzdialeným snom.

Názov: Cesta za šťastím (#2)
Pôvodný názov: Der Klang des Muschelhorns
Počet strán: 400 
Slovenské vydanie: Ikar (2014)

„Privítali sme vás so všetkými poctami, ako sa patrí. Stali ste sa súčasťou nášho kmeňa. A teraz sa tu zhovárame o peniazoch a akýchsi právach a o porušovaní tradícií. Viem, sú to nové časy. Ale kde sa to skončí?“



Duológia Vysnívaná krajina sa vyznačuje svojou pútavosťou a svižným plynutím deja. Žiadna časť či kapitola v knihách nie je nadbytočná ani nudná. Sarah Larková veľmi výstižne no stručne dokázala opísať krásy Nového Zélandu tak, aby si čitateľ ľahko vytvoril v mysli obrázok vzdialených exotických končín. Pútavo taktiež popísala niektoré zvyklosti domorodých kmeňov Maorov a keďže autorka vychádzala z historických udalostí, čitateľ sa mohol aj čo-to dozvedieť o histórii Nového Zélandu.

Autorka taktiež prináša zaujímavý pohľad na skostnatené zvyky starých nemeckých luteránov, ktorí miestami viac pripomínajú tvrdohlavý dobytok ako nemeckú inteligenciu. Ida, ktorá je obeťou tradicionalizmu, celú situáciu skvele dokresľuje svojím vnútorným bojom a prechodom od slepej viery k vlastnému názoru na to, čo je dobré a čo zlé.
Sarah Lark vo svojich dvoch knihách predstavuje veľký počet vedľajších postáv, a tým celému príbehu vdýchla život a sviežosť. Pomocou týchto postáv dosahuje v druhom diele aj niekoľko dejových zvratov a zápletiek, ktoré pôsobia prirodzene, a nie ako umelé naťahovanie deja. Na škodu však je, že väčšina Larkovej postáv sa nevyvíja a pokiaľ je na začiatku niekto kladný hrdina, tak ním ostane po celú dobu. Občas mi postavy svojím nemenným charakterom a predvídateľnosťou pripomínali hercov z kultového seriálu Beverly Hills.

Napriek tomuto drobnému nedostatku je Vysnívaná krajina svižné čítanie a ak túžite zbaliť kufre a vydať sa aspoň na krátku chvíľu na cestu za exotikou, tak určite ako jeden z najlacnejších variantov odporúčam začítať sa práve do týchto dvoch kníh.



Komu by som knihu odporučila? Dospelým ženám, snívajúcim o dobrodružstve a s túžbou sa čo-to dozvedieť o histórii a tradíciách Nového Zélandu.

Prečítam si aj iné diela od autorky? Sarah Lark napísala veľa kníh o Zélande a bola by som zvedavá, či sa medzi sebou nejak líšia, alebo či to budú kópie tých istých príbehov. Takže zo zvedavosti určite áno. A jej štýl sa naozaj rýchlo číta :)

Odkaz autorke: Bola si niekedy na Zélande?? Nikde sa o tom nemôžem dopátrať.


Petra

12 komentárov:

  1. Krásna recenzia :) Prvý diel som už prečítala a páčil sa mi, na druhý sa v blízkej dobe chystám :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Druhý diel bol rovnako skvelý a nadviazal tam, kde prvý skončil. Dúfam, že sa ti bude páčiť rovnako, budem sa tešit na recenziu :)

      Odstrániť
  2. Ja sa tak teším aj za teba, že ideš znova na Zéland! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ty by si sa mala tešiť hlavne somnou, v lietadle :)) A čakám, že mi prezradíš tú adresu, nech ti môžem poslať aspoň pohľadnicu, keď už knihu nechceš :)))

      Odstrániť
    2. OK, nechcela som tak okato drankať o pohľadnicu, ale júj, teším sa z nej! :)
      ja mám teraz pekné vianočné, nechceš? ;D
      //aktuálne sa kníh musím skôr, ehm, zbaviť... snažím sa zväčšiť si životný priestor vo svojej izbe :D

      Odstrániť
    3. :)) Pošli mi adresu cez Goodreads :)

      No a čo sa týka zbavovania kníh, úplne chápem. Ja si beletriu nenechávam vôbec, iba pár kúskov, väčšinou ide o klasiku. Kupujem si len odborné knihy. Beletriu posúvam ďalej. Preto som veľký fanúšik knižnice a to je aj dôvod, prečo väčšinou píšem pozitívne recenzie. Ak sa mi kniha nepáči, jednoducho jú vrátim do knižnice nedočítanú a nad recenziou sa ani nepozastavujem...

      Odstrániť
  3. Mojou vysnívanou krajinou je Škótsko, bola si tam? Keby bola kniha o Škótsku, hneď by som po nej intenzívnejšie pátrala. Ináč si myslím, že to môže byť skutočne dobré, lebo Ida a Cat sú mi sympatické už len z tvojho rozprávania :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Oh Škótsko, áno, pár krát som tam bola a vrele doporučujem, Je to ako ocitnúť sa jednou nohou v histórii. Nádherná drsná krajina len podčiarkne skvelú atmosféru a ten ich prízvuk.. no paráda, musíš sa tam čo najskôr vybrať! :) A samozrejme, doporučujem túlať sa tam vidiekom :)

      Odstrániť
  4. myslím si, že autorka výborne opísala rozdiel medzi prístupom k ženám v Nemecku (resp. aj v ostatnej Európe) a na Novom Zélande. Kniha sa odohráva tesne v dobe, kedy bolo uzákonené volebné právo žien (čo bolo zhodou okolností práve na Novom Zélande). Každopádne zatiaľ jeden z mojich najobľúbenejších historických románov (totiž kým prečítam follettovo storočie chvíľku to ešte potrvá :) ).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi dobrá poznámka a ďakujem za ňu, určite s tebou súhlasím. Na Folleta som si zatiaľ netrúfla, keď vidím tie bichle, tak vždy radšej siahnem po niečom trošku chudšom :) Vidím, že si si založila blog, tak si rada prečítam na Folleta recenziu od milovníčky historických románov :)

      Odstrániť
    2. ale folletta si musíš prečítať :) ako čitatelia krimi a trillerov musia mať prečítanú Millennium trilogiu od larssona ty musíš folleta (Aj ked nečítaš historické romány, haha :) ) ja som sa tiež bála kvôli hrúbke, že preboha o čom tam píše keď je to také hrubé, lenže ani sa nenazdáš a si v polke knihy :) akurát mám skúšky čiže cez deň čítam všetky možné psychologické knihy a v noci sa dostanem k Love, Rosie (ktorá je naozaj úžasná a chcem vidieť film :( ),, sprosté skúšky :/ ale ďakujem, toho folleta určite niekedy celého prečítam, dúfam že mi to nebude trvať celý život :)

      Odstrániť
    3. Na Love,Rosie sa teším ako malé dieťa, ale mrknem na film, kniha by mi asi nesadla. Ono poztieť na 90minútový sladký (ale údajne veľmi vtipný) film zvládnem a prekvapivo mi tam nevaida ani tie klišoidné scény a dialógy. Ale čítať o tom... no neviem, v angličtine áno, tam mi to tak nevadí.. ale v preklade mi to nejak píli moje čitateľské uši. No a na Folletta si počkám na tvoju recenziu :) Ach skúškové, kde tie časy sú :))

      Odstrániť