Stránky

14. 12. 2014

Kristina Ohlsson: Oběti ráje // Elegantný teror

Autor: Kristina Ohlsson
Názov: Oběti ráje
Pôvodný názov: Paradisoffer
Počet strán: 405
České vydanie: Kniha Zlín (2014)

"Do something. Oblíbený americký výraz, který se používá, když někdo umře, když má mládež nadváhu, když zdraží benzín. Vždy se ozvou hlasy požadující nápravu. Něco se musí udělat. Cokoliv. A za jakoukoliv cenu. Akceschopnost Američanů je neuvěřitelná. Na rozdíl od Švédska, kde je téměř nulová."

Lietate často? A nemyslím tým myšlienkami v oblakoch.

Ja nie, ale keď už nasadnem do toho pekelného stroja, ide väčšinou o riadne dlhý zaoceánsky let. Taký dlhý, že sa vždy naskytne aspoň jedna príležitosť, kedy si spomeniem na nešťastnú udalosť z 11. septembra 2001.

Naposledy ma na palube letu do Ameriky nepríjemne zaskočil štipľavý smrad spálených káblov. Súdiac podľa tvárí mojich spolucestujúcich, mali rovnaké stiesnené pocity ako ja. Musím priznať, že to bol zážitok značne nepríjemný, no našťastie sme vporiadku doleteli do cieľa.

Jeden z takýchto zaoceánskych letov si vzala na mušku aj švédska spisovateľka Kristina Ohlsson.
No let, ktorý opísala vo svojej knihe, nebol ani zďaleka taký pokojný.

Už samotná obálka prezrádza, o čo ide. Áno, hádate správne, ide sa o únos lietadla s teroristickým motívom. Ak sa vám ale teraz  v mysli vybavia tváre vystrašených cestujúcich, hysterické matky, jačiace deti a zamaskovaní únoscovia, ktorí nejakým zázrakom prepašovali na palubu lietadla zbraň, nemusíte sa báť. Táto kniha nie je klišé ani otrepané prerozprávanie leteckých nešťastí.

Kniha je veľmi elegantnou detektívkou s náznakom thrilleru s politickým pozadím. Autorka, ktorá má dlhoročné skúsenosti v oblasti politológie a kriminalistiky, sa rozhodla celý príbeh podať z toho "pokojnejšieho" uhla. Zo zeme. Prostredníctvom tímu vyšetrovateľov pomaly rozplietame klbko navzájom zdanlivo nesúvisiacich informácií:

1) Vo Švédsku niekto oznámi, že na rôznych miestach v rôznych časoch vybuchnú štyri bomby.
2) Nemecká vláda obdrží výhražný email, že bude unesené lietadlo do Ameriky a na palube lietadla bude umiestnená bomba.
3) Lietadlo so 400 pasažiermi, ktoré práve opustilo Švédsko, hlási problémy.
4) Švédska vláda chce zamietnuť žiadosť o azyl moslimskému občanovi a chce ho poslať do jeho rodného Alžírska.
5) Američania držia v tajnosti informácie, ktoré by mohli vniesť do prípadu svetlo, no poškodili by USA.
6) Unesenému švédskemu lietadlu dochádza palivo...

Už tušíte, kto je únosca?

Základnou devízou tohto kriminálneho románu je fakt, že nie je prvoplánový, aj keď sa takým na prvý pohľad môže zdať. V tíme detektívov sú vyrovnané mužské a ženské sily, nikto nehrá druhé husle. Autorka nám dovoľuje medzi riadkami nahliadnuť do ich zaujímavého súkromia, no neodvádza pozornosť od hlavnej dejovej línie. Taktiež pútavo popisuje postoj americkej vlády voči bezpečnosti svojich občanov a ich zásadu "nevyjednávame s teroristami". Na určité rozhodnutia, ktoré vláda v krízových situáciách prijíma, je treba mať naozaj silný žalúdok, nervy zo železa a v niektých prípadoch aj vyoperovanú chrbtovú kosť.

"Odkud se bere ten hněv? Jak je možné, že lidé pocházející například z Levanty jsou připraveni páchat teroristické činy v Evropě? Je to proto, že v Afghánistánu bojují evropští vojáci? A kdyby člověk takové vysvětlení přijal, jak může sám před sebou obhájit, že je v pořádku odpálit se na ulici plné civilistů, kteří do Afghánistánu nikdy ani nevkročili a na tamější působení evropských vojáků pravděpodobně ani nemají názor?"

Kristina Ohlsson na 400 stranách rozohrala naozaj dobre zostavený príbeh, ktorý akoby nesie nevypovedanú otázku: "Kam až sme ochotní zájsť v boji proti terorizmu?"  Aj keď rozuzlenie som tak trocha vytušila, určité skutočnosti v poslednej kapitole ma prekvapili! Ako sa hovorí, to najlepšie si nechala                                                                                       autorka na záver.

Zhodnotenie: 

Komu by som knihu odporučila? Všetkým, ktorí radi siahnu po detektívke z rafinovaného ženského pera. Taktiež čitateľom, ktorí majú radi napätie, no netúžia po ťažkých psycho thrilleroch či zvrátenej brutalite. Viem si predstaviť, že ak by sa Agatha Christie rozhodla písať jednu zo svojich skvelých detektívok o únose lietadla, napísala by knihu v podobnom štýle.

Siahnem po inom diele autorky? Určite by som si rada prečítala jej Andělé strážní. Vraždy a nemá spisovateľka detských kníh? To znie zaujímavo.

Odkaz pre autorku: Milá Kristina, všimla si si, že všetky tvoje knihy  vydané v ČR majú jednoznačne najlepšie obálky?

Petra






6 komentárov:

  1. Kniha vypadá opravdu super, myslím, že by se mi mohla líbit, takže díky za tip :) A skvělá recenze, podle mě se hodně zlepšuješ :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Oh děkuji, od tebe to potěší 2x tolik, jelikož mám tvé recenze moc ráda. Kniha bylo opravdu skvělá, posouvám jí mojí mamce a tý se určitě bude líbit taky :)

      Odstrániť
  2. Pěkná recenze! :) No upřímně, tohle by asi nebyla kniha pro mě, vůbec mě to neláká i když je ten námět celkem originální. Přijde mi, že o terorismu se moc nepíše nebo alespoň já si nevybavuji žádné dílo, které by bylo o tomto sociálně patologickém jevu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Děkuji! :) No určitě to není pro každého, ale milovník detektivek si přijde na své :) A bohužel, téma se v dnešních časech a s událostma v Americe stává opět aktuální.. což je smutné, ale nic s tím nenaděláme :(

      Odstrániť
  3. Opět se Ti povedlo mě pořádně nažhavit! Napínavé knihy, kdy si hryžu nehty mám ráda a podle Tvé recenze Oběti ráje tak na mě působí.
    Moc se mi líbí, jak si hraješ s jazykem, Tvoje recenze se mi vždycky skvěle čtou a jsou doporučeníhodné, děkuji :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Oh ďakujem, toto beriem ako trojnásobný kompliment, keďže viem, že slovenský jazyk môže robiť trošku problém a číta sa ťažšie, keď je človek zvyknutý možno ho iba počuť občas z TV. Som naozaj rada, že čechoslováci sa ešte stále spolu dorozumejú a dúfam, že to navždy tak aj ostane :)) Ďakujem!

      Odstrániť