Stránky

7. 11. 2014

TAG - 7 smrteľných hriechov knihomoľov



Premýšľam, čo prvé si väčšina ľudí predstaví pri vete: "Bol si označkovaný!"
Predstavíte si seba v pozícii pouličnej lampy, na ktorú čúrajú všetky okoloidúce psy, alebo sa vám vynorí v hlave predstava malého teliatka s vytetovanou značkou na zadku? Hm, nejako sa nedokážem vcítiť ani do jednej z týchto atraktívnych úloh, a tak si "tagovanie" radšej preložím ako "označenie" a značkovanie nechám psom :)

Takže - bola som označená našou Ivccou, vychádzajúcou hviezdou blogerského knižného sveta v tagu "7 smeteľných hriechov knihomoľov".  Ďakujem Ivča a poďme na to :)




Akú najdrahšiu a najlacnejšiu knihu máš doma? 

Najlacnejšia je kniha, ktorú som si uchmatla v jednom hosteli na Novom Zélande z poličky "Free Books". Takže chamtivosť sa prejavila v plnej paráde! Je to Heart and Soul od Maeve Binchy. Knihu som počas cestovania nestihla dočítať, dorazila som ju teda v lietadle a dodnes sa na mňa usmieva z poličky, je to kniha - cestovateľka :)
No a najdrahšia bude určite jedna z mojich odborných kníh, asi encyklopédia Univerzum.


Ktorý autor v tebe vyvoláva zlosť? 

Všetci, ktorí robia z hlavných hrdinov idiotov. Napríklad Gabaldon spravila z emancipovanej ženy sexuálneho poskoka v knihe Outlander a oduševnený Coelho v Cudzoložstve vyzdvihol kvality hlavnej hrdinky tým, že jej vlastne žiadne kvality nepripísal. Och áno, vedela orálne uspokojiť okoloidúceho do dvoch minút.




Ktorú knihu by si hltala zas a znova?

Jediné knihy, po ktorých siahnem viackrát, sú tie odborné. Ale to sa tu asi neráta :) Takže spomeniem knihy, kde uvažujem o re-readigu.
A to by bolo We were liars od E.Lockhart. Dôvod je jednoduchý, tá kniha má iný "feeling", keď už viete, čo sa stalo...  a literárny štýl je nádherný.
No a určite si v budúcnosti ešte raz prečítam Encyklopédiu snehu od Sarah Mian, pretože je to skvost medzi knihami.


Akú knihu si kvôli lenivosti zanedbávala? 

Toto je ľahké. Všetky skriptá!
No dobre, dobre... mám pripravenú klasiku, konkrétne Janičku Eyrovú, a nie a nie ju otvoriť a čítať. A to sa na ňu naozaj teším, pretože gotiku - tú ja rada!
A z posledných čítaných kníh som sa musela dokopať ku Kráľovi Learovi od
Wilka Šejkspírovic. Ale potom som ho zhltla za dve hodiny.


O akej knihe rozprávaš, aby si vyzerala ako inteligentný čitateľ?

Stačí sa na mňa pozrieť a je všetkým jasné, že som rodený intelektuál. Blond farbu vlasov si láskavo nevšímajte :)
No a čím ohúrim? Tak skúsim... Premeny Židovskej Bratislavy od slovenského autora Petra Salnera. Vrelo oporúčam, ale myslím, že som vás teraz skôr unudila k smrti ako ohúrila :)




Čo si najviac vážiš na mužských a ženských postavách?

Na mužoch určite rozhodnosť, triezvy úsudok a nadhľad nad situáciou. Preto som rozhodnutá vydať sa za Marka z knihy Marťan!
A na ženách? Keď vedia, kto sú. Keď sú si vedomé svojich kvalít a nelamentujú nad svojimi nedostatkami. Takým vzorom je postava Minka z knihy The Storyteller (Vypravěčka).


Aké knihy by si si priala ako darček? 

Prosím vás, túto otázku snáď nemyslíte vážne! :)
The list is ENDLESS!

...ale je to dobrý námet na nový článok!





Týmto ďakujem Ivcci za slávnostné nominovanie a povznášam svoj blog do vyššieho levelu, kedy už vari pribudne viac článkov na rôzne témy, a nie len suché recenzie :)

Využívam právo niekoho otagovať a tou šťastnou bude milá Candy z blogu bookmakemehappy.
No a rozlúčim sa s vami pohľadom na všetky spomenuté knihy....




13 komentárov:

  1. Ty fotky k tomu jsou fakt perfektní :D a Ten Tag se mi strašně líbí :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Děkuji a jsem moc ráda, že se zapojíš, budu se těšit na tvůj příspěvek :) České znění otázek najdeš u Ivcci :)

      Odstrániť
    2. To je dobrý. Dokáza jsem si to přeložit na češtinu :)

      Odstrániť
  2. Skvělé odpovědi, většinu knih neznám, ale to vůbec nevadí, aspoň mám nové tipy. Ale máš k tomu naprosto úžasné obrázky! Jsou dokonalé! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Draha takze slovo chtic sa ti nepodarilo prelozit? :-D Janicku Eyrovu urcite precitaj je super ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Počuj, ja som zistila, že ono sa to dá tak isto povedať aj v slovenčine. V nejakej tej zastaralej, tak čo by som sa namáhala s prekladom :)) Ale ty nejako poctivo citas, ze ta volako nevidiet, to dufam, ze potom vybalis aspon zo 5 clankov naraz :))

      Odstrániť
    2. Poctivo citam? Hmmm ani nie skor vyberame posledne veci do bytu, zariadujeme, premiestnujeme, objednavame, upratujeme atd takze na citanie nie je cas :-/ Ale zajtra zabazim - Matko ma pozval na Biblioteku, juchu :-D

      Odstrániť
    3. Aj ja chcem takého Maťka! Nemá ešte dákeho brata? :D Páni, to máš krásne starosti - zariaďovat byt, parádička :) Biblio závidím, to je jasné, už ma trocha štve, že všetko je len v Blave :(

      Odstrániť
  4. Jsem ráda, že jsi se zúčastnila! :) Super odpovědi a hlavně úplně úžasné zpracování článku, ty obrázky jsou nádherné. Tagy na Tvém blogu jen uvítám :) Vždyť víš, jaká jsem zvědavka :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Oh děkuji :) No to víš, to tys nasadila vysokou laťku, tak já se snažím se nějak plížit pomalu za tebou, ale obávám se, že mi unikáš mílovými skoky :)))

      Odstrániť
  5. Strašne pekne si ho urobila! :) Veľmi sa mi u teba zapíčil. A pekné odpovede! :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Joj ďakujem Adrián, si zlatý! Chcela som nominovať aj teba, ale ty si šikovný a predbehol si ma, ty už ho máš hotový :)

      Odstrániť