Stránky

21. 11. 2014

Neil Gaiman: Záhrobná kniha // Keď rozprávka začína vraždou..

Prvá kniha od slávneho Gaimana, ktorú som prečítala od začiatku do konca behom pár hodín!

Záhrobná kniha je jedna z Gaimanových najslávnejších, je určená pre deti a začína veľmi nepoeticky - vraždou. A to hneď trojnásobnou. Kde sa podeli časy Popolušiek a chrabrých princov?
Aj keď je Gaimanova rozprávka veľmi netypická, tak si ponecháva hlavnú črtu rozprávkového príbehu a to boj dobra so zlom. Zlo tu predstavuje vrah Jack a dobro je zastúpené v duchoch, ktorí "žijú" na prastarom cintoríne.

Zloduch Jack hneď na prvej strane zavraždí manželský pár, ich malú dcérku a chystá sa popraviť aj posledného člena nešťastnej rodiny, malého chlapca. No ten mu ušiel a skryl sa na neďaleký cintorín. No, slovo "ušiel" je nadnesené, kedže chlapec je skoro ešte batoľa.. takže lepšie povedané, chlapča sa na cintorín doplazilo. Tam si ho hneď všimnú duchovia a rozhodnú sa prisvojiť si ho. Dávajú mu meno Prelud. No a potom sa už celý dej nesie v duchu "ochráňme Preluda pred hrôzostrašným Jackom".

Mojou najobľúbenejšou časťou tejto knihy sú jemné náznaky humoru, kedy duchovia vedú medzi sebou rozhovory. Medzi duchmi sa nachádzajú rôzne historické postavy, či kreatúry pohybujúce sa na hranici neba a pekla. Všetci obyvatelia cintorína sa snažia Preluda vychovávať a vzdelávať.

Celým príbehom sa nesie taký ten typicky "Gaimanovský" ponurý tieň a smutná až melancholická nálada. Dosť silne vyznieva ponaučenie: "Nedôveruj cudzím ľuďom". Napriek tej ponurosti si myslím, že príbeh sa deťom naozaj môže páčiť. Obsahuje všetko, čo majú deti radi: upírov, záhrobie, akciu, priateľstvo aj lotrov. Gaiman taktiež veľmi šikovne a nenápadne zapracoval problematiku detskej túžby poznávať svet a rodičovskej potreby svoje deti chrániť.

"Sviečka ti na cestu k postieľke zasvieti... sekerka zatne a hlavička odletí."

Veľkým plusom publikácie sú krásne čierno-biele ilustrácie, ktoré atmosféru výborne dokreslia. Čím viac nad touto knihou uvažujem, tým viac sa mi páči. Od Gaimana som sa pokúšala prelúskať Oceán na konci ulice, ale nešlo mi to. Rozdiel medzi tymito dvoma knihami je evidentný. Sú to postavy, ktoré v Záhrobnej knihe majú v sebe obrobskú dávku láskavosti a ľudskosti.

Hodnotenie: 3/5
Info:
Originálny názov: The Graveyard Book
Vydavateľstvo: Ikar
Rok. 2009
Počet strán: 269

6 komentárov:

  1. po tejto pokukujem už nejaký čas a som na ňu zvedavý , ja som si Gaimana veľmi obľúbil, síce som čítal len Oceán ale pre mňa to bolo niečo úžasné , je to zvláštne to hej , asi vďaka tomu to vo mne zenachalo taký dojem :) zbožňujem také príbehy

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hmmm... tak teraz premýšľam, či sa mi ten Oceán nepáčil práve preto, že som ho čítala v angličtine... ale keď si spomeniem na tie scény vo vani, tak mám pocit, že to bolo na mňa už trocha moc. Som zvedavá, čo by si povedal na túto jeho rozprávku, či to nebude zas pre teba až moc jednoduché :)

      Odstrániť
  2. Ja Gaimana milujem ako autora odvtedy, čo som si prečítala jeho a Pretchettovu knihu Dobrá znamení a ako človeka, pretože ten chlap je plný múdrostí a niekedy mám chuť si vytlačiť každé jedno jeho slovo :D Akurát som ju dnes videla v knižnici, ale povedala som si, že ju nezoberiem, lebo ju mám v čítačke v angličtine a som zvedavá na originál... minulé vianoce som dostala jeho knihu Americkí bohovia a bola geniálna len trošku dlhá a nemala som poňatie o čo tam vlastne ide, ale bolo to pútavo napísané, až mám chuť si ju dať ešte raz :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jeho myšlienky sú v knihe určite pútavé a pekne skladá slodá do viet.Ja som dávala Oceán v angličtine a to asi nebol moc dobrý začiatok. Máš v čítačke aj tie ilustrácie? Tie sú nádherné. Doporučujem si požičať knihu z knižnice a čítať v angličtine na čítačke, no listovať v knihe, tie dvojstránkové obrázky sú proste krásne. Budeš čítať aj Oceán? Bola by som zvedavá, či budem jediná, ktorej to moc nesadlo. Nad Bohmi som uvažovala, ale práve veľa ľudí vraví, že vlastne ani nevie, o čom to bolo, ale že to bolo dobré :)

      Odstrániť
    2. Určite chcem aj Oceán prečítať, len počkám do Vianoc, či mi ich nedonesie Ježiško :D
      K Americkým bohom, akože nejakú predstavu mám, ale strašne ťažko sa to vysvetľuje, no je to určite kniha, ktorú by človek mal prečítať, pretože tak krásne švihnutá a plná postrehov a jednoducho Gaimanovská :D

      Odstrániť
  3. moja prvá od Gaimana - and sadly jedina od nehov v najblizsej kniznici

    OdpovedaťOdstrániť