Stránky

18. 11. 2014

Kate Manning: Môj smutne slávny život // Potrat ako záchrana


"Tá chuderka za mnou prišla s bolesťami a opuchom. Myslela si, že to má z ústric. O deťoch vedela len to, že ich nosí bocian. Do svadobnej noci nevedela nič viac. Predstavte si jej zdesenie, keď jej manžel ukázal pravdu. A tak som jej vysvetlila, že čaká dieťa, aj to, ako príde na svet. Tá žena o tom v živote nepočula."

Tak aj s takýmito problémami sa musí vysporiadať mladá pôrodná asistentka Axie v polovici 19-teho storočia v meste New York. Príbeh je autobiografiou a musím hneď v úvode povedať, že veľmi pútavo napísanou. Autorka presnorila staré vydania novín a pozbierala články o Madam X, ktorá na seba nešťastne upútala pozornosť tým, že pomáhala ženám prežiť nielen pôrody, ale aj potraty.


Príbeh sleduje Axie od útleho detstva. Axie vyrastala v chudobe a bola svedkom, ako jej matka zomrela na následky zlej popôrodnej starostlivosti. Táto skúsenosť ju poznamená na celý život a keď jej stará ženská lekárka ponúka miesto pomocnice, Axie prijíma. Z chudobného dievčaťa sa stáva úspešná pôrodná babica, ktorá pomáha ženám s ich najintímnejšími problémami.

Balancuje však na hranici zákona tým, že v určitých prípadoch je ochotná pomôcť aj s potratom. Na tom by nebolo nič zlé, rsp. nikto by tomu nevenoval pozornosť.. keby sa z Axie, vďaka svojej práci, nestala aj značne bohatá žena. To už nedalo spávať mužom - lekárom, ktorí nepreniesli cez srdce, že im žena bež oficiálneho vzdelania preberala fajnovú klientelu.
A tak sa začína hon na čarodejnicu, hon na Madam X.

Najväčšou výhodou tejto pomerne hrubej, 400 stránkovej knihy je aurorkin literárny štýl. Píše s ľahkosťou a bravúrne strieda dialógy s dynamickými opismi dobových scén. Jej postavy sú reálne a veľmi dobre vykreslené bez zbytočných psychoanalýz. Knihu začína akciou a vy ste hneď uprostred diania, nemusíte sa do príbehu "začítavať".

Je to až pozoruhodne rýchle čítanie na to, akú ťažkú tému na stránkach rozoberá. Najviac oceňujem atmosféru, ktorú autorka dokázala navodiť. Pri čítaní som mala pocit, že sa sama prechádzam zatuchnutými uličkami chudobnej časti NY a s spolu s Axie sa hrabem z dna na výslnie americkej smotánky.

Kniha opisuje kus histórie, ale takým tým, povedala by som, Olivero-Twistovským spôsobom. Dozvieme sa o reálnych problémoch žien, ktoré bez najmenšieho vzdelania musia čeliť ženským problémom v nie ľahkej dobe. Dozvedáme sa aj čo všetko boli ženy  ochotné podstúpiť v zúfalej snahe potratiť. A že mali fantáziu! Na konci poslednej strany som ocenila fakt, že žijeme v dobe antikoncepcií tých najrôznejších druhov, farieb, zložení, chutí aj zápachov :)

Hodnotenie: 5/5

Info:
Pôvodný názov: My notorious life by Madamme X
Počet strán: 464
Vydavateľstvo: Ikar
Rok. 2014
Pozn.: V Českej republike vychádza v na jar 2015

8 komentárov:

  1. O knize jsem nikdy neslyšela, ale zní to celkem zajímavě, takové neotřelé téma :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nie som u Ikaru zvyknutá na takéto témy a ešte také výborné hodnotenie prečítanej knihy k tomu? Možno si raz prečítam...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite doporučujem, hlavne tá atmosféra bola, podľa mojho názoru, skvele opísaná hlavne v úvode. Mne sa to čítalo výborne, tak snáď sa bude páčiť :)

      Odstrániť
  3. Knížka mě na základě Tvojí recenze zaujala, Peti, děkuju! Podívám se po ni :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Juhuuu, super! :) Myslím Lucko, že ti opravdu sedne, teda, aspoň doufám :)

      Odstrániť
  4. Tak toto ma zaujalo, ďakujem za tip.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to som veľmi rada, že kniha zaujala, dúfam, že nesklame.

      Odstrániť