Stránky

6. 11. 2014

Jodi Picoult: Storyteller // Rany nielen na tele...

Priatelia, dobre si rozmyslite, či túto knihu začnete čítať. Ak tak urobíte, pripravte sa na bolesť, pretože sa vám príbeh zahryzne do tela ako zúrivý besný pes, ktorý bude trhať a trhať, až z vás nakoniec ostanú len ohlodané kosti a zlomené srdce.

"Človek s jazvou je človek s príbehom..."

Príbeh o II.svetovej vojne má vždy našliapnuté k úspechu. Nielenže nesie kus našej histórie, ale rozpráva aj o zverstvách, bolesti a utrpení a to z nejakého zvráteného dôvodu ľudí vždy priťahuje. Jodi Picoult v tomto príbehu neponúkla nič nové. Nič, čo by ste si už Xkrát neprečítali v Schindlerovom zozname či Zlodejke kníh. Napriek tomu ma, ako čitateľa, vedela upútať už na prvej strane. Najskôr sa somnou zahrávala ako tučná mačka s naivnou myškou, keď vo mne vyvolala ilúziu, že kniha bude skvelé, ale ľahké čítanie. No a potom prevrátila list a ja som už len počítala rany, ktoré mi uštedrila...

"Nezáleží na tom, kto ti odpustí. Ak ty si ten, kto nedokáže zabudnúť."


Kniha má dve dejové línie: prítomnosť a vojnové obdobie. Hlavnou postavou je, dnes už, babička Minka, jej vnučka Sage a starý nacista Joseph. Každá postava sa nám prihovára vo svojej vlastnej časti, toto Jodi zvládla bravúrne. Joseph požiada Sage, aby mu pomohla s asistovanou samovraždou. Sage, zmietaná vnútorným bojom prehovorí babičku, aby jej rozprávala o vojne, aj keď tá by na túto časť svojho života chcela zabudnúť.

Ak si myslíte, že kniha sa volá "Storyteller", pretože nám Minka rozpráva svoje spomienky na vojnu, tak vás hneď vyvediem z omylu. Pravý dôvod názvu vám, samozrejme, neprezradím.

Povedať čokoľvek viac o deji by bolo trestuhodné. Osobne som sa bála, že Jodi Picoult nám naservíruje americký pátos, moralizovanie a trápne sladký koniec. Už v polovici knihy mi ale bolo jasné, že nech sa Jodi rozhodne pre akýkoľvek koniec, nebude sa mi páčiť. Šťastný koniec by som nenávidela a smutný.. ten by som dlho rozdýchavala. Jodi sa rozhodla pre tretiu možnosť. Vybrala koniec, na ktorý nezabudnete.

"Ak ste prežili hrôzu vojnu, tak viete, že neexistujú slová, ktoré by ju popísali. A ak ste ju neprežili... tak ju nikdy nepochopíte."

Hodnotenie: 5/5

PS: Jodi, ty mrcha, za ten koniec klobúk dolu!
PS2: Ak máte možnosť, doporučujem si príbeh vypočuť ako audioknihu v angličtine. Nájdete na audible.com.
PS3: Slovenské vydavateľstvá túto autorku ignorujú , všetky diela vyšli len v ČJ.

Info:
Pôvodný názov: The Storyteller
Počet strán: 512 (české vydanie)

10 komentárov:

  1. Vypravěčka je naprosto úchvatná kniha, kterou by si měl přečíst každý! I ten největší nepřítel 2, světové, protože tahle kniha je dokonalá! Je škoda že vám to nevyšlo v slovenštině, je to škoda no :/ Super recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak tak, mne ten konec naprosto odrovnal... jsem to musela normálně rozdýchat :)) A děkuji za milý komentář :)

      Odstrániť
  2. Moc se na ní těším !!! a dlouho tě vůbec nevidím je všechno u tebe v pořádku? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Viděla jsem jí u tebe na videu, že jí máš i s Obuvníkovou ženou (kterou děsně závidím:), tak se do týhle určitě pusť, je úžasná :) Jsem OK, děkuji moc za optání, jsi milá.. jen jsem teď měla rozečtené 3 těžší knížky, které jsem louskala nějak pomalu a pořád mi vrtaly v hlavě. Už jsem to vše dolouskala a teď si jdu dát v klídku čaj a jdu mrknout na všechny videa a přečíst všechny blogposty za 14 dnů, co mi unikli :))

      Odstrániť
  3. Petulko Tvoje recenze mě jen přesvědčila, že si jí mám napsat na vánoční seznam, třeba se Ježíšek trefí :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Basteríno, uděláme dohodu, pokud Ti jí nepřiveze ten český Ježíšek, tak ti jí poštovním holubem pošle můj slovenský blogerský Ježiško :) Tohle si prostě musíš přečíst a BASTA :)

      Odstrániť
  4. Odpovede
    1. Jojo, doporučuju z hloubky svého knihomolského srdíčka :D

      Odstrániť