Stránky

30. 11. 2014

Chloe Palov: Templářské tajemství // Dan Brown v sukni!

Autor: Chloe Palov
Názov: Templářské tajemství
Pôvodný názov: The Templar`s Secret
Počet strán: 407
České vydanie: Metafora
Séria: Caedmon Ausquith

Čítali ste Da Vinciho kód? Videli ste film Indiána Jones? A chcete triezvo namixovaný koktejl týchto dvoch žánrov? Potom sa poďte somnou zviesť na vlne kresťanskej konšpirácie...

Už pri čítaní knihy mi bolo jasné, že písanie recenzie bude taká malá prechádzka mojím osobným horúcim peklom. Prečo? Pretože v knihe ide o odkrývanie starého katolíckeho tajomstva a ja umieram túžbou vám ho naspoilerovať ! Ale nebojte sa, budem sa snažiť udržať vzpurného tátoša mojich túžob na uzde.. Mihahhááá :)

Prezradím teda len to, čo už dávno vyjavila anotácia. Anglickému historikovi Caedmonovi uniesli dcéru. Únosca žiada ako výkupné nájdenie starého Gašparovho evanjelia. Caedmon má presne 7 dní na to, aby našiel niečo, čo je svetu ukryté už celé stáročia. O 7 dní sa totiž za zavretými bránami Vatikánu volí nový pápež.

Chloe Palov si svojími knihami vyslúžila prezývku "Dan Brown v sukni". Myslím si, že je to dosť výstižné. Ja by som ešte dodala, že je to Brown, ktorý sa drží viac pri zemi. Autorka síce hlavného hrdinu postavila do role inteligentného dobrodruha, ale nerobila z neho supermana. Keď nášho milého Caedmona niekto tresol do brucha, tak ten sa sklátil k zemi a peknú dobu zavíjal bolesťou a nie že sa hneď postavil a strieľal na všetko živé ako Rambo III.

A tá sympatická "uzemnenosť" sa prejavila aj v samotnom jadre príbehu. Ukryla sa priamo v tajomstve, ktoré nesie Gašparovo evanjelium. Tu sa len obdivne skláňam nad tým, s akou uveriteľnou konšpiráciou Chloe prišla. Nastienila nám históriu kresťanstva tak, že by som ju v tomto podaní zožrala aj ja, starý neveriaci Tomáš. Dala kresťanstvu šokujúco reálny základ a ja si v kútiku duše želám, aby jej teória bola pravdivá.

Kniha je taký malý 400 stránkový tučko, rozdelený do krátkych dynamických kapitol. Čítanie šlo úplne samo, ľahučko kĺzalo ako dobre naostrené korčule na rovnom ľade.Chloe strieda uhly pohľadov. Viac dobrodružnejší je pohľad Caedmona, ktorý nás občas pobaví hláškou britského intelektuála. Hĺbavejšími sú kapitoly, kde dáva autorka slovo predstaviteľom cirkvi, ktorí sú zapletení do celého komplotu. Bolo naozaj zaujímavé si v pár krátkych statiach prečítať pohnútky a náhody, ktoré ľudí privádzajú až na vysoké cirkevné miesta. Kniha je ale postavená na deji a o hlavných postavách sa dozvedáme veľmi málo. V takto ladenej knihe mi to vôbec nevadí, práve naopak. Veď ide o Gašparovo evanjelium a nie o diagnózu starých kňazov :)

"Řekli jste mi, že když vám předám Kašparovo evangelium a zabiju tu dívku, že jako ochránce víry dostanu odpustek, který mě zprostí jakéhokoliv spáchaného smrtelného hříchu."
Kardinál, aniž se pokusil skrýt své pohrdání, prohlásil: "Lhal jsem."

Upozorňujem, že celý román je nasiaknutý pachom prehnitosti zkostnateného cirkevného usporiadania a tento jednostranný pohľad nemusí každém sadnúť.

Keďže je Chloe vyštudovaná historička, obávala som sa, či jej kniha nebude také malé deja vu dejepisných učebníc, ale žiadny strach. Historické fakty o templároch podala veľmi príjemnou formou. Vzbudila zvedavosť a túžbu dozvedieť sa viac.

Zhodnotenie:

Komu by som knihu doporučila? Veľmi širokej vekovej kategórii, milovníkom Browna. Je mi jasné, že moja mamka ju zhltne za 2 dni. Posunula by som ju kľudne aj mužskej časti osadenstva rodiny. Silných kresťanov by som ale vynechala, téma ja predsa len trocha ošemetné.

Siahnem po inom diele autorky? Áno, rada by som si prečítala prvý diel série. Aj keď sú to stand alone knihy, tak by som chcela vedieť, ako to celé začalo..

Odkaz autorke: Milá Chloe, malá chybička se vloudila. Pravý únosca a vrah by nikdy nenechal svojej obeti ipad. Za to strhávam jednu hviezdičku a na Goodreads hodnotím 4/5. A káva bude na mňa :)

Petra









14 komentárov:

  1. Škoda, že nie som milovník Browna :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :) Nič si z toho nerob, hnedá je na teba asi málo farebná :D Ja by som po Brownovi pred pár rokmi tiež nesiahla, radšej som to mala ako filmy. No teraz si na tom pošmákla, zmena štýlu mi urobí vždy dobre :)

      Odstrániť
    2. ten citát je cool :D

      vie čo, snažila som sa Hnedého čítať, dokonca som videla aj dva filmy... ale nie, sú tam aj nepresnosti a hlavná postava mi bola vždy nesympatická :/ a tieto konšpirácie s kresťanstvom, hmpf...

      Indiana Jones je cool ˇ_ˇ

      Odstrániť
    3. Počuj, som si normálne musela vygúgliť "hmpf", už tak stará som :D Ja som od Hnedého čítala Digitálnu pevnosť a to ma bavilo, ale pamätám si na slabý finish a tiež ma tam nejaké fakty iritovali, myslím, že hlavná hrdinka bola až príliš perfektná. Ja mám rada radšej takého nešikovného Indana Jonesa :)

      Ale dolu mi Basterka doporučuje dvoch autorov, obidvaja sídlia u nás v knižnici, tak určite po jednom z nich siahnem. Som si uvedomila, že vôbec nečítam dobrodružnú literatúru!

      Ozaj, ešte k tomu listu, čo mám teraz do knižnice (sme sa o tom bavili i teba na blogu) som úplne zabudla spomenúť, že Numero Uno bude Dickens a jeho Vianočná koleda. To si pamätám ako jeden z prvých článkov, čo ma u vás na blogu zaujalo a normálne som bola zahanbená, že som to ešte nečítala. Viem, že by som to mala dať v originále, ale ak to tam budú mať, tak vezmem a budem čítať 24-25.12. Sa teším! Máš dačo vianočné pripravené tiež?

      Odstrániť
    4. Nemyslím si, že by si odo mňa bola o toľko staršia :P

      Hah, aj ja som to čítala s omeškaním niekoľko rokov! :D Určite siahni po novšom preklade - tej sérii Svetová knižnica SME. Neviem, či všetky preklady sú nové (minimálne teraz čo čítam Draculu, tak ten je z tej edície a preklad je roku 2006, čiže sa to číta fajn) - ale Vianočná koleda sa fajn čítala. Vidíš, tú recenziu môžem update-tnúť o vlastné fotky, keďže knihu vlastním :D

      Bude sa ti páčiť - ono čaro klasiky je, že postráda všetky tie klišé aktuálne vydávaných kníh :D a ak si prečítaš nový preklad, tak je to ešte lepšie ako si prečítať knihu, ktorá vyšla hoc aj včera, lebo ten dej je proste iný. :) Zvládneš to za jeden deň, nie je to dlhé... Sama som rozmýšľala, že by som tento rok dala re-reading. Buď to, alebo ešte Alice in Wonderland v pôvodnom znení.

      Odstrániť
    5. Zajtra fičím do knožnice po Dickensa, yeah! :D Klišé mi určite chýbať nebude, plánujem ho totiž nadopovať Levithanom - Dash a Lily, budem ulepená až na vlasoch :D

      PS: Poznámku o veku prejdem s gráciou starnúcej ženy hahaha :D

      Odstrániť
  2. Četla jsem první díl série a líbil se mi, ale obecně mám v tomhle duchu ráda Raymonda Khouryho a Steva Berryho :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. O obou jsem jen tak námatkově slyšela, škoda, žes to četla ještě asi v době před blogem, nenašla jsem u tebe ani na jednoho recenzi. Celkem ráda bych se do tohodle žánru ješte ponořit, tak děkuji za tip!

      Odstrániť
    2. Mám tam recenzi na noější knihu Raymonda Khouryho, týkající se Rasputina, ale nemám aktualizovaný seznam, po Novém roce bude nový "ReStart"! :)
      http://bastera.blogspot.cz/2014/06/co-ukryva-rasputinuv-stin.html

      Odstrániť
    3. Ahaaa, supr, děkuji! Rasputin vypadá dobře, já mám prostředí Ruska ráda, ale asi vyzkouším toho Temláře, maj ho volnýho v knihovni :)

      Odstrániť
  3. Miluji Dana Browna, ale jeho poslední počin Inferno mi už přišlo moc přitažené za vlasy. O nikom dalším, kdo by psal podobným stylem jsem neslyšela, takže moc díky za tip, asi se po nějaké knížce Chloe Palov poohlédnu, téma mi zní velmi zajímavě :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No docela by mně zajímalo, co by na tohle řekl pravý milovník Browna! Takže doporučuji z bezpečnostních důvodú nejdřív první díl půjčit z knihovny :D Dle tvého příspěvku na blogu ses do knihovny úspěšně vrátila, supr! :D Já se určitě nechám inspirovat Basterčiným doporučením a zkusím Khouryho a Berryho :)

      Odstrániť
    2. Tenhle článek čtu už po několikáté a musím říct, že M I L U J I, jak máš příspěvek krásně upravený, ta stylistika <3 ! Srdce každého milovníka řádu a symetrie (což jsem já :D) musí plesat. Nádherná úprava a krásný článek!

      Odstrániť
    3. Oj, ej, uhm, uf... no nevím, co mám říct na tak krásnou pochvalu, tak snad jen velké DĚKUJI :)) Jinak, české knihcentrum dělá o knížku soutěž, tak pokud je to tvůj žánr, tak by tě to mohlo zaujmout a já bych ti držela palečky, ať vyhraješ! :))

      Odstrániť