Stránky

16. 11. 2014

Catherynne Valante: Dievča, ktoré oboplávalo Čarokraj.. // Keď fantázia nemá hranice...

Vitajte v Čarokraji, v krajine, kde je povolené mnohoženstvo, sľuby bosoriek majú zuby, doprava tu ide doľava a lietanie je možné iba na licencovanom Stopovacom starčekovi obyčajnom. Vitajte vo fantázii s veľkým F!

Hlavnou hrdinkou tejto fantasy rozprávky je malé, trocha znudené dievčatko September. Jedného dňa ju navštívi Zelený vietor a na svojej leopardici ju odnesie do krajiny zvanej Čarokraj. Normálny smrteľník by si Čarokraj predstavil ako krásne miesto plné milých princezien a vtipných škriatkov.V tejto rozprávke nie je ale nič normálne. Čarokraj je jeden veľký chaos, ktorému vládne zlá Markíza. Markíza zvrhla z trónu milú kráľovnú Mallow, ktorá vládla veršovanými pesničkami a nedeľnými čerešňami. No a malá September si zaumieni, že dá veci do poriadku. 

Vydáva sa na cestu cez Čarokraj, ale cieľ nepozná. Prichádza na križovatku a tá jej ponúka štyri možnosti. Môže si vybrať Cestu k strate života, Cestu k strate rozumu, Cestu k strate cesty alebo Cestu k strate srdca.

September si vyberá jednu z možností (apropo, ktorú by ste si vybrali vy? ) a na svojom putovaní Čarokrajom spoznáva pozoruhodné postavičky s ešte pozoruhodnejšími menami. Neviem, či autorka na posilnenie svojej fantázie používa podporné psychotropné látky, ale ak áno, chcem kontakt na dílera! Chcem na tom fičať od rána do večera! No veď uznajte, vymyslí váš prácou unavený mozog šarkana, ktorého otcom je Knižnica a má meno A-po-L ? V detstve totiž malý šarkan čítal slovník len od písmena A po písmeno L, preto meno A-po-L! Ďalšie milé kreatúrky majú mená ako Šírka a Dĺžka. Zaujímavé sú aj dve bosorky Ahoj a Dovidenia s ich manželom Nastokrát Ďakujem. Áno, napísala som „ich“ manžel. Baby si požičiavajú chlapa, a to úplne verejne!

„Šarkany tu majú krídla ako z pergamenu a keď zavriete oči, môžete si na nich prečítať dejiny balónového lietania.“

V kontraste s naozaj bohatou fantáziou, ktorou sa v tejto knihe nešetrilo, ma občas prekvapila hlbšia myšlienka, krásna metafora, či použité cudzie slovo (napr. taxonomický, exaktne). Autorka sa taktiež dotkla citlivosti, s akou detská duša vníma správanie svojich rodičov, ktorí si naivne myslia, že ich ratolesť je ešte veľmi malá na to, aby niektoré veci registrovala. A práve tieto malé nenútené odbočky dodajú príbehu nový rozmer. Kniha je určená pre deti od 10-14 rokov, ale som si istá, že nebude nudiť ani starších čitateľov. Tí sa môžu zamyslieť napríklad nad týmito slovami:


„Keď sa narodíš, tvoja odvaha je nová a čistá. Máš dosť odvahy na čokoľvek: liezť po schodoch, povedať svoje prvé slová bez strachu, že si o tebe niekto pomyslí, že si hlúpa, dávať si zvláštne veci do úst. Ale ako starneš, tvoja odvaha priťahuje nečistoty, mrzuté veci, špinu, strach a poznanie, aké veci môžu byť a to, aké je cítiť bolesť. Kým spolovice vyrastieš, tvoja odvaha sa už ledva hýbe, taká je zašpinená životom. Takže raz za čas ju treba vydrhnúť a rozhýbať, inak už nikdy nebudeš odvážna.“

Hodnotenie: 5/5

Info:
Originálny názov: The Girl Who Circumnavigated Fairyland in a Ship of Her Own Making
Počet strán: 216
Vydavateľstvo: Albatros
Rok vydania: 2012

11 komentárov:

  1. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ááááá, túto knihu chcem!!!! Pekná recenzia!!!! :)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak dúfam, že sa k nej dostaneš, ja som ju mala, tradične, z knižnice :) Ale je tak krásne spravená a má veľmi kvalitný papier, že vlastniť ju by mi vôbec nevadilo :) A ďakujem!

      Odstrániť
  3. Draha ty aku rychlost citania si nahodila? 1kniha=1den? :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hehe, no to vieš, niekto upratuje a niekto si číta :D A to mám dve recky nahodené, ale ešte nepublikované, aby som nezaspamovala blogeedy :D :D Keď mám doma kľud, tak čítam pomerne rýchlo, ale akonáhle sa mi tu dakto motá, tak to je slimačie tempo :)

      Odstrániť
    2. Slimacie? Aha, ale ja citam docela rychlo tak bacha :-D

      Odstrániť
  4. Už druhá recenzia, ktorú na túto knihu čítam - tiež kladná. Len ma dajako ten fantazijný miš-maš neoslovil. :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No tieto fantasy rozprávky určite nie sú pre každého, ja som to brala ako oddych po práci a nad autorkinou fantáziou som naozaj žasla. Konkrétne túto má rád aj Patrick Rothfuss (Meno vetra), takže som ju čítala s veľkou zvedavosťou a nesklamala. Momentálne mám ročítané ešte dve ďalšie iné rozprávky a musím povedať, že ma dnešné moderné rozprávky ako dospeláka dosť bavia.

      Odstrániť
  5. Ja by som si vybrala Cestu k strate života. Asi preto, že na nej aj som, my všetci sme, nikto sa jej nevyhne. Takže by som mala pocit, že prídem o najmenej, ale ktovie. Obálka knihy je čarovná, názov tiež a ten obsah! Som definitívne rozprávkový typ. Posledné dva roky doháňam prestávku v čítaní rozprávok (nie, nikomu ich nečítam, pre nikoho tie knihy nemám, len pre seba :D), takže ďakujem za zaujímavý tip.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa dnešné rozprávkové príbehy veľmi páčia, aj keď s láskou spomínam na mojho najobľúbenejšieho Budkáčika a Dubkáčika od Hronského. Tým dvom prasiatkam sa nič nevyrovná :) Momentálne mám rozčítané Nepolepšiteľné deti zo sídla Ashton, zatiaľ nepreložené do SJ. Úplne iné, ako Čarokraj, ale taktiež výborné. Som rada, že aj niekto iný fičí na rozprávkovej vlne! :))

      Odstrániť
    2. A okrem rozprávkovej vlny som sa nalodila aj na povesti, čiže ďalšie skoro rozprávky. :)

      Odstrániť