Stránky

29. 11. 2014

Aha, padá hviezda! Alebo bloger v rúchu hvezdára...

Priatelia, zaujíma ma, čo si myslíte o hodnotení kníh pomocou hodnotiacej škály. Napríklad hodnotenie od 1 do 5 alebo percentuálne hodnotenie.

Keď som blog zakladala, tak mi hviezdičkovanie prišlo ako vhodné a praktické kategorizovanie prečítanej literatúry. No po pár týždňoch takéhoto škatuľkovania zisťujem, že sa v pozícii "hvezdára" necítim pohodlne.

Chápem, že tento zvyk prišiel z Goodreads (alebo nie?) a je zaužívaným štandardom a softwarovým prostriedkom k zoradeniu kníh podľa ich obľúbenosti. No je potrebné hviezdičkovať aj na blogoch? Nemyslím...

Ale... 

Keď čítam recenzie iných blogerov, vždy sa pozriem, koľko hviezd či percent bloger udelil danému literárnemu dielu. Samozrejme, väčšiu váhu dávam tomu, či ide o môjho obľúbeného blogera s vkusom podobným tomu môjmu, alebo ide o náhodnú recenziu niekoho, ku komu ani nemám vzťah.

Tak či tak, zrak mi nakoniec vždy spočinie na hodnotiacom riadku a moja myseľ registruje tento verdikt až s pozoruhodnou dychtivosťou. Ak vidím 5 hviezd, som ochotná knihu vyhľadať v registri našej knižnice a som prístupná myšlienke požičať si ju. Ak vidím 3 hviezdy (čo je ešte stále dobré hodnotenie!!), tak úplne úprimne poviem, že: "I dont give a sh*t!".

Je to smutné? Je to povrchné? Alebo je to len pohodlná selekcia v dnešnej dobe takej bohatej na knižné tituly od výmyslu sveta?

Tieto otázky ma v poslednej dobe prenasledujú ako taký vrah - amatér. Ani sa len nesnažia ukryť sa za roh. Veľmi ma zaujíma, čo si o tom myslíte vy...

Je vhodné knihy hodnotiť pomocou hviezdičiek? (Bodov, kvetiniek, zvončekov, cukríkov... whatever!)

Je žiaduce knihu  postaviť do radu a vypáliť na ňu náš neobjektívny punc kvality? Nestačí názor na dielo vyjadriť len prostredníctvom slovnej recenzie?

Majú 2 hviezdičky pre klasiku rovnakú váhu ako 2 hviezdičky pre ženský román?

Ak kniha, ktorej sme hneď po prečítaní udelili 3 hviezdy, v nás prekvapivo ostáva aj po mesiacoch a v myšlienkach sa k nej stále vraciame, nezaslúžila by si "zahviezdiť" viac?

Dokážeme správne ohviezdičkovať diela, ktorých žáner nie je určený pre nás? (Rozprávky, YA...)

Budem vďačná za vaše názory...
Petra
PS: Toto sobotňajšie zamyslenie hodnotím na 5 žiariacich hviezd z 5.
PS2: Toto hodnotenie je, samozrejme, 100% objektívne! :)

          

35 komentárov:

  1. A právě proto teď rozmýšlím, zda vůbec knihy hodnotit hvězdou či procenty, většinou hodnotím od 3 do 5 hvězd či od 50 do 100 procent, protože právě knihy s 3 hvězdami či 50 procenty už lidi odsoudí, i když nejsou vlastně špatné a dostatečně to nevyjadřuje, zda se mi líbily nebo ne, je to jen subjektivní číslo tak jako třeba váha, která je pro jednoho moc a pro druhého akorát. Nejspíš to přestanu používat, stačí když vysvětlím zda a co se mi líbilo atd.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No jo, ale já úpřimně, jako čténář tvých recenzí řeknu, že ty % by mi chyběli.. Takže buď větší objektivita, nebo větší radost čtenářova :D

      Odstrániť
  2. Ja recenzie hviezdičkujem, ale s tou poslednou otázkou máš pravdu. Inak napr. vidia fantasy dospelý a zase inak mládež. Inak pekný článok na zamyslenie :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Úplne s tebou súhlasím! Ak si pozriem nejakú recenziu , tak mi zrak spočinie aj na tých hviezdičkách, ale neriadim sa nimi, lebo je to len subjektívny názor a nemusí sa páčiť všetko každému :) Preto ani vo svojich recenziách nepoužívam hviezdičky či percentá :)
    A taktiež súhlasím s komentárom vyššie.. V každom veku môžeme mať na danú knihu rôzny názor :)

    http://foreveradreamer44.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No tak to ti závidím, ja sa hviezdičkami nechám ovplyvniť veľmi jednoducho a rýchlo. Bum bác a je to :(

      PS: A vitaj u mňa, som rada, že si zavítala a ďakujem za adresu na tvoj blog. Mám veľmi rada menšie blogy, ale dosť ťažko sa mi hľadajú, tak mám radosť z každého novo objaveného :)

      Odstrániť
    2. Ja to mám takto zase s obálkami! :D Proste , kniha môže byť trebárs aj o ukameňovaní Tutanchamóna, ale pokiaľ má peknú obálku, len veľmi ťažko odolávam :D
      Jééj, tak to vôbec nemáš za čo :) Ja som na tom úplne rovnako. Taktiež hľadám prevažne menšie blogy a tvoj blog sa mi veľmi páči :) A taktiež ďakujem za odber! Potešilo ma to :) ♥

      Odstrániť
  4. Ja som si takmer vždy všímala na recenzii hviezdičky. :D Nejako som si dala dokopy v mysli hviezdičkové hodnotenie a slovný názor recenzenta a z toho som potom usúdila, či mi kniha poputuje na poličku.
    Ale vlastne to nie je dôležité. Skôr mi to pripadá, ako keby to bol akýsi zvyk, ktorí si čitatelia všímajú. No najviac ma tak či tak zaujmú knihy so štvor alebo päť hviezdičkovým hodnotením u blogerov, ktorí majú podobný vkus ako ja... a tie knihy, čo majú menej ako štyri, tak tým už zväčša takú pozornosť nevenujem, aj keď je to asi dosť blbé, lebo mne by sa napríklad tá daná kniha mohla páčiť aj na päť hviezdičiek. Knihy sa súdia ťažko, lebo všetci v nich sledujeme niečo iné, a potom veľa robí aj naša nálada a podobne. Žiadne dielo sa nedá naozaj ohodnotiť správne, z recenzie a hviezdičkovania akurát tak dostaneme približný náhľad na príbeh a podľa toho by sme mohli zistiť, či sa nám ten príbeh páčiť bude, alebo nie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No ja sa priznám, že keď u obľúbeného blogera vidím 3 hviezdičky, tak ma to neprinúti sa o knihu zaujímať dalej. Ani len ma nenapadne sa zamyslieť, či by sa mne náhodou nepáčila, hlavne ak ide o autora, od ktorého som nikdy nič nečítala a nie je nejak extra známy. No čo už somnou.. odstreliť :D

      Odstrániť
  5. Hviezdičky sú na prd /asi už budem za hejtera, nie však naschvál/ - lebo každý čítame iné knihy a hodnotíme ich v rámci tých našich načítaných.
    Po čase (a nových prečítaných knihách) budeš svoje hviezdičkové hodnotenie vnímať nepravdivo... (ako ja, keď raz za uhorský rok rereadujem knihu a netuším v akom delíriu som musela byť, že som ju hodnotila tak dobre).
    Dá sa to vlastne zhodnotiť hviezdičkami? Väčšinou čítam klasiku a fantasy - a ak knihu na goodreads hodnotím, tak v porovnaní s inými knihami toho žánru. Čiže to nie je úplne top.

    Aj tak ich ľudia nedávajú úprimne.
    A veľa blogerov už ani nepíše úprimné recenzie - ako som si prednedávnom všimla a vyčistila svoj bloglovin.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Súhlasím, na blogu klasiku nehviezdičkujem, veď ak dielo prežilo 100 rokov, tak asi má čo povedať.

      To prehodnocovanie hviezdičiek mi tiež trocha vŕta v hlave, hlavne ak by som nepoznala Goodreads alebo nečítala iné blogy, ani by ma nenapadlo knihy takto škatuľkovať. Viac by sa mi páčilo na konci recenzie niečo ako: "Myslím, že toto dielo by sa mohlo páčiť tomu a tomu čitateľovi..." Skúsim tak dať pár recenzií a uvidíme, ako mi to sadne.

      Blogerské recenzie sú kapitola asi sama o sebe, na začiatku som recenzie na RC nečítala u nikoho, potom som si obľúbila pár blogerov, od ktorých si prečítam každú recenziu, pretože ju vedia dobre podať a mám ich rada ako ľudí a aj v osobnom živote by ma zaujímalo, čo si o knihe myslia. No a dúfam, že ich názor je aj v recenzii úprimný, aj keď mi je jasné, že je kritika na RC podaná s gráciou :)

      A od niekoho si už neprečítam nič.. prirodzená selekcia :D

      PS: Totál od témy, ale aj tak ...Len sa mi to zdá, alebo sa v poslednom čase roztrhlo vrece s článkami o tom, akí sú blogeri povrchní, hamižia sa za RC ako sa navzájom hejtujú a podobne? Aj ty to vnímaš, alebo to len moj blogfeed zblbol? :D

      Odstrániť
    2. Vieš čo, odkedy mám knižný blog, tak to hejtovanie je neustále. Práve, keď sa mi zdalo, že prišla nová kvalitná vlna (a niektorí sa spamätali, poučili, či prišli noví), tak sa to znova prepadlo a znova sa riešia recenzné výtlačky.
      Veľa kvalitných blogerov sa "zobsulo", lebo ich blogy sa stali po čase populárnejšie - a teraz buď píšu veľa a menej kvalitne alebo pridajú jeden článok za mesiac.

      Čo sa týka problému s RC, mne sa nepáči, že sú to stále tie isté knihy.

      Preto aj tvrdím, že môj (a Diin samozrejme tiež) blog, je blogom čitateľským a nie knižným - proste u nás absentuje ten pocit "zbierania" kníh ako u iných blogerov. Meme tipu "chvastačka - pozrite koľko kníh som dostala a koľko som si kúpila" nemusím". Myslím, že jedine u teba som sa stretla s tým, že máš niečo podobné, kde ukazuješ knihy, ktoré máš z knižnice - čo fakt oceňujem.

      Neviem, pre mňa je to o príbehoch a nie o materiálne.

      Blogfeed nepoužívam (ak myslíš ten bloggerský), lepší je bloglovin - a ten som premazala.
      Tie články tu budú stále, lebo blogov o knihách stále (prekvapivo) pribúda a 90% čitateľov týchto blogov sú iní knižní blogeri.

      Neodsudzujem spolupráce, ale myslím, že by nemali tvoriť väčšinu recenzií. Prekvapuje ma, že toľko blogerov nechodí do knižnice. Fakt. Alebo, koľko z nich odsudzujú čítačky.
      Ale možno to potvrdzuje ich knižný materializmus?

      //ale na druhej strane, CZ blogerom závidím tie čitateľské stretnutia. Škoda, že SK blogy nemajú takú živú komunitu...

      Odstrániť
    3. RC recenzie.. :) No áno, vlna Selekcie už snáď skončila :D

      Ja tento blogerský svet vnímam tak, že hľadám viac také "kliknutie", ako extra kvalitné články a recenzie. Ten človek mi musí sadnúť svojím postojom a potom mi nebude vadiť, keď hodí jeden článok za mesiac. Ak je busy s privátnym životom, tak to chápem. Mám napríklad rada, keď je nejaký kontakt aj na FB. Ja som ho dosť zaznávala, ale teraz si ho užívam, je to také osobnejšie, teda samozrejme, len s niektorými blogermi.

      Ono sa to časom ale všeto pretriedi. Mrkla som na ten Bloglovin a dobrý tip, frkla som si tam len mojich VIP, lebo sa mi už občas stalo, že som v záplave Blogfeedu ich články prehliadla.

      Čo sa spoluprác a meme/chvastačky týka, tak ja sa poteším vždy s tým blogerom, že má krásne kúsky a má radosť. Ale je pravda, že keď vidím v názve článku Meme, tak úspešnosť, že by som na to klikla, sa v poslednom čase radikálne znížila. No a knižný materializmus.. to je ťažké. Snažím sa to stále vnímať z tej lepšej strany. Ja si do poličky strčím drevehého koňa ako spomienku na detstvo, niekto si tam ale radšej strčí krásne knihy, takže OK. Tiež je to možno tak, že hlavne mladší blogeri vidia v spolupráci také utvrdenie, že sú dobrí, ide im o ten status "mám spoluprácu", som "odsúhlasený bloger". Možno, keby som mala o 15 rokov menej, tak to tiež tak vnímam :D

      Ale knižníca, tak tá mi tiež nejde do hlavy! Pri dnešnej záplave literatúry, kde naozaj človek netuší, či kúpiš brka, alebo nie, ma veľmi prekvapuje, že drvivá väčšina mladých, študujúcich blogerov, knihy kupuje. Ja som v ich veku kupovala skriptá. Ale zas, lepšie kúpiť knihu, ako pol deci v krčme :D

      Na článok o čítačkách sa teším! :)

      Knižné zrazy, tak tie sa v CR naozaj ujali. Myslíš, že je to tým, že tá komunita je taká vrúcnejšia a u nás si blogeri radšej hrabú na svojom piesočku?

      Odstrániť
    4. zatiaľ som žiadnu slovenskú komunitu knižných blogerov nezaznamenala :^D

      Odstrániť
  6. Ja si myslím, že je to jedno. Hviezdičky, nehviezdičky. Osobne som zhviezdičkovaná z ČSFD, nejakých 5 rokov si tam vediem profil, takže mám úplne jasne stanovené limity, čo dostane aké hviezdičky. Tiež si nemyslím, že moje recenzie sú písané vždy tak, že je plne jasné, ktorú úroveň u mňa knihy dosiahli, takže takéto hodnotenie je podčiarknutím a pre mňa tiež pripomenutím v budúcnosti.

    Čo sa týka hodnotení v recenziách iných, celkovo ich beriem s rezervou a určite sa riadim hlavne podľa toho, čo recenzent napíše, takže to hodnotenie v bodoch a percentách si síce pozriem, ale u mňa to nič nezaváži. Keď si občas pozriem napr. filmové recenzie na Kineme, tiež ma to bodovanie neovplyvní, lebo nemám šancu vedieť, či to u mňa skončí od 7 bodov o dva vyššie alebo nižšie. Skôr dám na anotáciu, pri filmoch si pozriem pár záberov z filmu, že aká je kamera a v recenzii si všímam nie dojmy, ale fakty o spracovaní témy, využití naratívnych prostriedkov a podľa toho je mi jasné, či je film pre mňa. A podobne je to pri knižných recenziách. Zaujímajú ma úryvky a fakty o spracovaní témy, ako je to písané a pod.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Super poukázanie na používanie úryvkov. Ja to mám na iných recenziách veľmi rada, nevadia mi ani trocha dlhšie úryvky, vítam to. Osobne však do recenzií dám tie kratšie, aby to nebolo dlhé, ale myslím, že to je na škodu. A hlavne.. ešte som si nezvykla mať pri čítaní po ruke "lepíky". Takže keď čítam a niečo ma zaujme, nevstanem a nejdem po ne, aby som si mohla označiť miesto peknej myšlienky.. čítam ďalej s tým, že "Jasné, strana 264, to si zapamätám..." Hahaha.
      Dobrý úryvok urobí naozaj veľa, musím si tie lepíky prilepiť na čelo :)

      Suma sumárum, hviezdičky nie sú na škodu, ak recenziu číta uvedomelý čitateľ, ktorý sa týmto číselným vyjadrením nedá ovplyvniť. Maslo je na mojej hlave.. budem si na to musieť dávať pozor :)

      Odstrániť
    2. Veru, s tými úryvkami je to zložité. Tiež sa kvôli dĺžke samotného textu recenzie snažím krotiť, ale niekedy to nejde. :) Okrem poukázania na zaujímavé myšlienky, rada uverejňujem úryvky, na základe ktorých jasne vidieť akým štýlom je kniha písaná a čitateľ recenzie potom snáď lepšie odhadne, či by mu daný štýl vyhovoval. Opis štýlu je jedna vec, deklarovanie pár vetami či odsekom, druhá.

      Odstrániť
    3. Momentálne mám ešte iný malinký problémik s úryvkami. Píšem recenziu na Templárov a každý úryvok, ktorý mám zalepíkovaný a je úplne fantastický, obsahuje spoiler, alebo naznačuje, ako asi sa bude kniha vyvíjať.. ach jaj, to sú tie sladké problémy blogerov :D

      Odstrániť
  7. Ja osobne tiež píšem dole napr. že "dávam hodnotenie 5 z 5..." a nedávam tam žiadne hviezdy ani nič.. neviem, odkedy sa mi stala nehoda "vymazania všetkých fotiek na blogu" (anet je šikovná, ja viem) tak som si tam to hodnotenie pomocou obrázkov nedávala.. ale na silvestra si chcem zmeniť vzhľad blogu a chcem si tam dať aj hodnotenie :) takže tak

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som začala tiež len písať 5/5 a nedávam obrázky. Čistá lenivosť je to u mňa, obrázky stále mám :D Na silvestra si daj dobrý pohár šampusu! :D

      Odstrániť
  8. Já hodnotím procenty, protože mi přijde, že hvězdiček bych musela mít minimálně 10 :)

    Moc pěkné a zajímavé zamyšlení :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Děkuji :) No jo, procenta mají výhodu, ta škála je tam větší. Ale když nevidím aspoň 70%, tak nad knihou taky jen mávnu rukou :D Já jsem prostě hrozný čténář! :)

      Odstrániť
  9. Ja si hviezdicky vsimam na martinuse, na blogoch absolutne nie. A navyse mi vadi ako malo blogerov si vie tie hviezdicky obhajit, priklad recenzia je napisana v style dej super, postavy super, vsetko super a na konci je styri hviezdicky z piatich. tak asi napisem aj to co mi vadilo nie? :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No to je fakt, že aj mne sa stalo, že občas čítam, aké je všetko eňo-ňuňo a potom bum, 70% :) No, asi som dohviezdičkovala :D

      Odstrániť
  10. Nikdy som sa nad hviezdičkami alebo bodovaním v recenziách nezamyslela, takže super nápad na článok a uvedomila som si, že to beriem ako takú samozrejmosť. Možno to robím aj preto, že keď čítam niektoré recenzie a veľmi ma nezaujmú, tak zrolujem na bodovanie a podľa toho sa rozhodnem. Ale rovnako ako ty, u mňa tiež zaváži či to boduje bloger ku ktorému chodím po každom novom článku alebo nejaký nováčik či neznámy, ktorý mi nič nehovorí. Úprimne sa mi ale bodovanie zdá lepšie ako percentá. Teda, ja skôr používam bodovanie ako percentná, pretože to rozpätie je menšie a nemám takú dilemu a už v tom mám istý systém, ale je pravda, že niekedy je ťažké porovnávať dve knihy s rovnakým hodnotením a pritom jedna môže byť oveľa horšia, ale na dva body ešte nie... dilema :D
    Ja som začala dávať aj do recenzie to, že komu by sa to mohlo páčiť, nie vždy sa mi to podarí, pretože kreativita je sviňa, ale po tomto článku budem rozmýšľať, či bodovanie nezruším, aj keď by mi moje sovičky chýbali. Veď aj tak sa všetci sledujeme na GR a tam tie hviezdičky sú, tak načo aj v recenzii? Možno pre tých čo nie sú blogeri ale čítajú recenziu a naozaj sa im nechce čítať celá, chcú len vedieť, či sa oplatí, tak pozrú na hodnotenie. Tak to robím aj na GR keď zvažujem či si knihu pridať to TBR listu, ak má viac ako 3,7 tak sa to ešte dá, ale ak má menej, nečítam, takže nie si jediná koho by tri hviezdičky odradili :D Lenže zase problém s blogmi je taký že dávajú menej originálnych kníh, všetko recenzáky a ja by som viac uvítala recenzie na zahraničné knihy, ktoré by mi aj pomohli pri objavovaní nových diel alebo pri rozhodovaní, či sa do neho naozaj mám pustiť :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za vyčerpávajúce zamyslenie, skvelé čítanie :) Úprimne ale poviem, že bymi tie sovičky u teba a ružičky u Lyn chýbali. A je to naozaj z toho dôvodu, že sa na záver mrknem, ako naozaj si to dielo ceníte. No a ak tomu dáte 3 a menej, tak si hovorím, že prečo by som mala venovať čas beletrii (ak sa nejedná o klasiku), ktorú mi už niekto predhrýzol a nešalel z nej blahom. Takže ja som pohodlný čitateľ, ja sa nechám rada rozmaznávať sovičkami :D

      Byť ale citateľ uvedomelý, tak poviem, že mi na hviezdičkách nezáleží.
      Ale to doporučenie v recenziách je dobré, ja som to do svojej poslednej tiež teraz strčila a asi v tom budem pokračovať

      Vidiš, to mi pripomína, že sa musím nasáčkovať do vašej FB skupiny zahraničnej literatúry. Chce to mesačne aspon jednu knihu v angličtine a jednu klasiku. Ale nie klasiku v angličtine, to by som nepredýchala :D

      Odstrániť
    2. Akurát som ťa tam pridala, takže vitaj v skupine :D Nečakaj ale veľké konverzácie, pretože ľudia síce tie knižky čítajú (asi tak 10 zo všetkých čo sú tam) ale nikto nepridá status len ja alebo jedna kamoška, takže pokojne ak sa budeš nudiť, môžeš vypisovať, určite ti niekto aj odpíše, keď niekto začne, tak sa pridajú :D
      A klasika v angline nie je až taká hrozná a možno sa to zdá len mne, keďže v škole to mám na týždennom poriadku :D ale také tam nie sú, keďže viem, že nikto okrem mňa by ich nečítal, no možno nájdu sa tam aj ťažšie fantasy kúsky pre tých čo chcú menšiu challenge :D

      Odstrániť
  11. Myslím, že hviezdičky treba brať s nadhľadom, a značným. Ľudia si ich totiž ľahko naklikajú, vyjde ich to na minimum námahy. Väčšinou si tým prilepšujú, no nie je zriedkavá ani situácia, kedy má niečo len samé pochvalné recenzie, no hviezdičky sú podozrivo nízke. Závisť, konkurencia? Ktohovie. Každopádne, ak sa niekomu niečo páči či nepáči, mal by sa aspoň pokúsiť zdôvodniť, prečo. Inak jeho názor do úvahy prakticky neberiem.

    K otázke, či majú hviezdy rozličnú váhu pri rozličných žánroch a podobne... ja mám dve veľké hodnotiace kategórie, a to nevydané diela a vydané. Nevydané príspevky na blogoch a literárnych serveroch majú automaticky + jednu hviezdičku k tomu, ako by som hodnotila ten istý text nájdený vo vydanej knihe. Prečo? Pre motiváciu autorov, pretože hoci vydané knihy častokrát nie sú žiadny výkvet umenia, drvivá väčšina tých nevydaných je... to si radšej nechám pre seba. :-) Ale na druhej strane, treba brať do úvahy aj to, že nevydané nemajú žiadnu redakčnú úpravu, ktorá vie tiež dosť prilepšiť. Preto tá hviezdna konštanta.

    Nuž a keď sa k nám neveľmi pozitívne hodnotený text v myšlienkach vracia ešte dlho po prečítaní, treba si z toho vziať poučenie, že hodnotiť sa má až po čase, nie z prvého dojmu. :-) Ja som raz po dočítaní diela ohodnotila ten text pomerne zle, pretože bol drasticky emotívny, negatívne emotívny. Potom som si ale uvedomila, že som nehodnotila úspešnosť autora v odovzdávaní jeho myšlienok, ale to, že som s jeho postavou až príliš trpela... lenže práve to si zaslúži 100 %. Odvtedy si radšej v hodnotení nechávam odstup.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Skvelé zamyslenie, aspekt vydané/nevydané dielo som naozaj nikdy nebrala do úvahy, keďže sa k self-published knihám moc často nedostanem a priznám sa, že zverejnené poviedky na blogoch moc nečítam a dosť obdivujem ľudí, ktorí tomu venujú čas a nie sú za to platení.
      Ak by boli ale všetci ako ja, tak nový autor by bal mizernú šancu preraziť. Ale ja sa priznám, že som konzument a pri výbere kníh sa nechám inšpirovať Goodreads a vyberám si diela s dobrým hodnotením a menšou pravdepodobnosťou, že kniha bude mrhať mojím časom.

      Úplne súhlasím s faktom, že si treba nechať trošku odstup a recenziu písať až keď odoznie ten prvý nával pocitov po tom, ako sme prečítali poslednú stranu. Je prekvapivé, že niektoré knihy v človeku ostanú aj dlho po skončení čítania a pritom nešlo o klasické diela či nejaký literárny skovst. A platí to aj naopak. No a ešte platí, aspoň u mňa, že každý žáner má svoj čas. Momentálne som sa snažila prečítať si Pýchu a predsudok a s nechuťou som knihu odložila po 50tich stranách. Uvedomujem si ale, že možno, ak by sa mi kniha dostala do rúk za rok a konštelácia hviezd by bola iná, tak toto klasické dielo zhltnem na jedno posedenie...
      Ďakujem za čas a skvelý príspevok do diskusie :)

      Odstrániť
    2. Za málo. Keďže donedávna som tiež „publikovala“ len po internete, bolo by odo mňa arogantné nečítať a nehodnotiť príspevky rovnako publikujúcich ľudí. V drvivej väčšine prípadov to naozaj nie je nič moc, napriek tomu sa však medzi nimi našli aj najlepší slovenskí autori, akých som kedy čítala (tj. lepší než všetci slovenskí autori vydaných kníh, ktorí sa mi kedy dostali do rúk). Je to síce ako hľadať ihlu v kope sena, ale sú tam.

      A Pýchu a predsudok som po zhruba rovnakom počte strán odložila aj ja. :-)

      Odstrániť
    3. Až teraz som si dala do súvislosti tvoj nick Adhara s knihou Nula kelvinov, ktorú recenzovala Catt (http://books-parts-of-my-life.blogspot.sk) na blogu. Takže ty si autorka sci-fi a literárne začiatky máš podobné ako Hugh Howey či Andy Weir?
      No o dôvod viac sa pri najbližšej návšteve knižnice trocha dlhšie pomotať pri poličkách so sci-fi tématikou :) A aspoň už nebudem mať tak čierne svedomie, že nečítam tých "našich" :)

      Odstrániť
    4. Áno, som autorka sci-fi a preto som dala do nicku aj url mojej stránky :-) (vlastným menom sa podpisujem nerada). Priznám sa, že neviem, aké začiatky majú spomínaní autori. Nedá sa však povedať, že by som bola prerazila publikovaním na internete. To bolo len takou pomôckou na zlepšovanie sa v písaní, získavanie kontaktov, sčasti aj čitateľskej základne.

      Odstrániť
  12. nuž, toto je dobrá otázka, avšak nikdy som sa ňou nezaoberala pri zakladaní môjho blogu. Na goodreads to robím (áno) lenže dá mi to veľa roboty. Presne o to ide, že každý to hviezdičkuje subjektívne - ja môžem dať jednu hviezdu dole preto, lebo sa príbeh dlho rozuzľoval, no niekto dá za to dole dve hviezdičky. Nie som si teda istá, či takéto označovanie môže mať akúsi objektívnu hodnotu (i keď malo by) lenže sto ľudí sto chutí. Preto som sa rozhodla nehodnotiť pri svojich recenziách knihu prostredníctvom ničoho, než slov. Nevedela by som sa totiž rozhodnúť a neprišlo by mi to fér. Avšak, je na každom, nech usúdi sám. Možno robím chybu tým, že to nerobím, ale mám z toho takto lepší pocit :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jáj, to ty si riadne do histórie tohto blogu načrela, keď si tento príspevok vyhrabala :D Ja som po uverejnení tohto postu tiež prestala pri recenziách udávať hviezdičky. Na GR je tu nutnosť, ale tiež mám občas zlý pocit, keď tam fiknem dve hviezdy, no ale to je ešte stále "It was OK". Ale ak by som u niekoho pod recenziou videla dve hviezdičky, tak si nedám ani tú námahu tú knihu na GR vyhľadať.. takže sme na tom rovnako :)
      PS: Prečo mám pocit, že moje piatkové komentáre nemajú nikdy ani hlavu ani pätu. som úplne vyflusnutá z celého týždňa :)

      Odstrániť
  13. Hodnotením iných, a teda aj tými hviezdičkami, sa nechávam ovplyvniť až príliš jednoducho. Je mnoho kníh, o ktoré nemám záujem aj keď sú populárne a vysoko hodnotené, ale taktiež sa ľahko nechám odradiť od niektorých kníh, keď na ne vidím zlé recenzie. Aj keď je ich pomenej. Niekedy je lepšie, keď človek nejde do knihy so žiadnymi očakávaniami. Ale je kopu kníh, ktoré by som sama neobjavila alebo by som im nevenovala pozornosť, keby nevidím vysoké hodnotenie.

    Takže sama neviem, na koľko sa mi hviezdičky alebo percentá páčia, ale používam ich aspoň pre porovnanie medzi knihami, ktoré som prečítala.

    OdpovedaťOdstrániť