Stránky

10. 10. 2014

Paulo Coelho: Cudzoložstvo // Kniha pre znudené pipky!

Vo chvíľach, ako je táto, som nesmierne rada, že kniha, na ktorú píšem recenziu, mi nebola poskytnutá nejakým vydavateľstvom ako recenzák a ja môžem opäť beztrestne frfľať!

Čo povedať o poslednej knihe uznávaného pána Coelha? (Do kelu, ako sa to správne skloňuje?)
Začnime dejom. Na scénu prichádza 31 ročná novinárka, matka a manželka bohatého muža. Svoje deti má rada a manžela, ako sama vraví ,miluje. Jedného dňa ide robiť pracovný rozhovor so svojím dávnym známym, ktorý to dotiahol až na politika. Prichádza na stretnutie, ktoré sa koná v kancelárii za zavretými dverami, pozdravia sa, päť minút sa rozprávajú, potom jej prebehne niečo cez nos, kľakne si, rozopne mu nohavice a vyfajčí mu. Postaví sa, upraví si vlasy a ide domov. Cestou premýšľa, aká je šialene znudená a čo by ju z tej letargie mohlo prebrať...

Vážení... všimli ste si tú nevinnú poznámku o tom, že mu z nudy vyfajčila v kanci, akoby sa nechumelilo? Akoby sa práve rozdávali vianočné odmeny a jednou z odmien pre náhodných okolo-idúcich bol orál na pracovisku?

No dobre, názov knihy je Cudzoložstvo, tak sa môžete pýtať, prečo sa tak rozčuľujem... mňa nerozhodil samotný fakt o orálnom sexe, nech si to mladá kočka rozdáva, s kým chce.. ale čakala by som od Coelho nejakú pointu, zmysel, dôvod... nič, nedostala som vôbec nič, len nezmyselný blábol hlavnej hrdinky o tom, ako je celá znudená a ako jej všetci na škole závideli pekné šaty a dokonalú postavu.. Absolútne sa nezamýšľa nad dôsledkom svojho správania, deti akoby pre ňu prestali existovať a manžel sa zmenil na neviditeľnú postavičku, ktorú môže len tak ignorovať...WTF??

No dobre, dobre, kľudním hormón a snažím sa nachádzať pozitíva tejto knihy.. dajte mi minútu... ešte pár sekúnd.. tma.. nič.
Áno, občas sa na stránke mihne nejaká krajšia metafora, či zamyslenie, ale ich úroveň dosahuje kvalitu dnešných Evitoviek. Celkovo som mala dojem, akoby knihu písal starý frustrovaný chlap, čo si túži vrznúť, zažiť románik, pretože vie, že je v menopauze (aj chlapi ju majú) a nezostáva mu už veľa času!

Čítala som veľa recenzií na Goodreads na túto knihu, snažila som sa vyzobať tie s piatimi hviezdičkami, dúfala som, že mi otvoria oči....  hmmm.... dozvedela som sa, že knihu môžu plne pochopiť len ženy, ktorým je určená.. ženy, ktorých už nebaví sex s vlastným manželom. Aha, evidentne som nikdy nemala šancu túto knihu pochopiť :)

Moje hodnotenie: 1/5 (Jedna hviezda z ľútosti)

Info:
Pôvodný názov: Adultério
Počet strán: 224
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2014

4 komentáre:

  1. Perfektná recenzia :D Mňa akosi jeho knihy nikdy nelákali. Neviem, vždy som myslela, že to sú také tie intelektuálne knihy, kde sa spája romantika s osvetou a po prečítaní by som bola iným človekom a o to som nestála. Ale ako vidím, mýlila som sa a o nič neprichádzam :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :) Ďakujem Moonlight, naozaj o nič neprichádzaš. Ja som od neho čítala Alchymistu, pretože motivačné literatúry mám rada a pomáhajú mi v práci, taktiež ma to neuchvátilo, je to moc duchovné na môj vkus no malo to aspoň pointu či skrytý odkaz. Toto bolo plytké ako vysychajúci potok v Auguste .

      Odstrániť
  2. :-D :-D Super recenzia. Pripajam sa ku kolegyni nadomnou - nie som fanusik Coelha a pseudointelektualnej literatury. Citala som Alchymistu a po docitani som si povedala ze to je pekna p*covina a s Coelhom som skoncila

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hahaa, no keď som písala recenziu, tak som si vravela, že možno schytám nejakú prednášku od náhodného čitateľa o tom, že som Coelha vôbec nepochopila etc. etc.. ale mala som nádej, že ma aspoň ty ako pravá King-oholička pochopíš. Som rada, že moja nádej bola vypočutá :))

      Odstrániť