Stránky

16. 10. 2014

Mary Shelley: Frankenstein // Epic!

Prečo sme nemali na strednej škole v povinnom čítaní "Frankieho"? Už viem, povinné čítanie totiž musí byť nudné a žiadny zaujímavejší titul nemôže byť na jeho zozname.

Toto úžasné dielo je písané pred 200 rokmi, v dobe gotických románov a dáva základ sci-fi a hororu, poďme sa naň teda pozrieť..

Moja spomienka na Frankensteina bola až do včera matná, vybavil sa mi len šialený profesor, ktorý oživil monštrum a navzájom sa chceli pozabíjať. No, základ je správny, ale je to len základ.

Mary Shelley na 155-tich stránkach vytvorila kolosálny epický príbeh, stihla vytvoriť nový život, vyvraždiť celú rodinu, nespravodlivo odsúdiť nevinného, precestovať pol zemegule, okoreniť to romancou a vygradovať zúfalou samovraždou. Epic!!

Mary Shelley, ak ešte nemáš pomník, idem ti ho postaviť!

Áno, Frankenstein sa mi naozaj páčil. Zhltla som ho za 4 hodinky vo vlaku. Dej je vlastne rozprávaním príbehu z pohľadu Frankensteina a z pohľadu jeho netvora. Má málo dialógov, no vnútorné monológy a myšlienkové pochody postáv sú podané naozaj pútavo. Časť knihy, kedy ešte netvor nie je na svete, môže byť pre niekoho trošku nudná, ale ja som si to užila. Zo štýlu písania je cítíť ten starý štýl, klasiku, ktorú dnes už nedosiahne žiadny autor.
Po zrode netvora dej už to fičí jedna radosť!

Mary Shelley používa trefné metafory vo vťahu príroda vs charakter človeka a spomína aj pár biblických prvkov, je fajn si ich všimnúť, ale nic sa nestane, ak ich odignorujete. Z písania vám bude jasné, kto je ten Dobrý a Zlý. Frankensteina by ste mali chuť tresnúť kladivom po hlave a jeho netvora pozvať na čaj a špeciálne pre neho by ste upiekli aj bábovku. Jediné, čo mi chýbalo bol fakt, že netvor nemá meno. Jeho osobnosť si to určite zaslúži!

Takže, ak chcete niekto siahnuť po klasike, vrelo doporučujem!

Z citátov vyberám ten, v ktorom Mary Shelley predviedla, že je jasnovidka a dokonale opísala spúšť, ktorú môže narobiť pracovný stres:

"Ak práca, ktorej sa venujete, oslabuje vaše záľuby alebo vám odoberá zmysel pre vaše prosté radosti, je táto práca určite nezákonná, to znamená, že poškodzuje ľudskú dušu."

Ponaučenie: Pracujte len do výšky svojho platu, inak dopadnete ako šialený Frankenstein!

PS: Klasiku hviezdičkami nehodnotím, ale tu by som dala desať z piatich :)

Info:
Originálny názov: Frankenstein
Počet strán:155
Vydavateľstvo: Tatran
Rok vydania: 1991



12 komentárov:

  1. Ja Frankensteina poznam iba z Penny Dreadful :-D Cely cas som fandila Frankensteinovi ale zrovna vcera som videla poslednu cast a strasne luto mi bolo toho jeho netvora, chudacik :-( Ale ci ma ten dej nieco spolocne s original knihou neviem asi nie :-) Inak skvela recenzia ako vzdy :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem!! :) Vidíš to, Penny som nikdy nepozerala, musím to napraviť. Peti, mám návrh, mali by sme začať aj rubriku film/seriál. Čo ty na to? Veď to ku knihám neodmysliteľne patrí, haha :)) Ja toho moc nepozerám, ale mám rada, keď tieto rubriky občas vidím na knižných blogoch.

      Odstrániť
    2. Super napad! Ja som za - ked necitam knihy tak pozeram serialy a hackujem :-D

      Odstrániť
  2. My ju máme v pláne čítať na americkej literatúre a dosť som sa tešila a tvoja recenzia ma ešte viac navnadila :D Tiež budeme čítať Poea a Legend of Sleepy Hollow a veci, ktoré by sa mohli dostať aj na stredné školy, pretože je to zaujímavejšie ako Jozef Mak a zároveň by som povedala, že aj potrebné pre všeobecný rozhľad :D Teda nieže by Jožo Mak nebol, ale voči tej knihe mám silnú averziu :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No ja som si minule pre zaujímavosť stiahla z ministerstva školstva (štátny vzdelávací program) súbor s povinnou a doporučenou lit. pre stredné školy. Normálne ma oblial ten pocit averzie voči povinnému čítaniu, keď som tam videla niektoré tituly. Samozrejme, vačšinou slovenské, nič proti tomu, ale aj ten chudobný výber zo svetovej literatúry bol úplne o ničom. Od Shakespeara povinne Hamlet, Sofokles Antigona a taký Dickens sa prepracoval len do doporučenej, nie povinnej literatúry so svojimi Veľkými nádejami. To nech sa mi nik nečuduje, že keď na obálke vidím slovenské meno, tak po tej knihe nikdy nesiahnem. Legend of sleepy hollow ako povinné čítanie, tak to už by bola iná káva! Som zvedavá, čo budeš hovoriť na Frankensteina :)

      Odstrániť
  3. Odpovede
    1. Ďakujem :) No ak máš chuť na trocha klasiky, tak 150 strán je, podľa mňa, taký dobrý začiatok :)

      Odstrániť
  4. No teším sa naň, už dlhšie si chcem prečítať Frankensteina a Draculu - myslím, že teraz je na to aj príhodná halloweenska atmosféra :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne tak, ja veľmi rada čítam tie správne knihy v tom správnom ročnom období :) Našla som v pivnici starého pana Draculu, ktorého som potajomky čítala ešte ako dieťa, myslím, že je vhodný čas na re-reading :) Tak dúfam, že sa Frankie bude páčiť a budem sa tešiť na recenziu :)

      Odstrániť
    2. Tak, myslím si, že v tomto dušičkovom období sú aj tak najviac top Poe a Lovecraft :D

      Odstrániť
  5. Oj! Vážne si stojíš za vetou: "Z písania vám bude jasné, kto je ten Dobrý a Zlý."? Mám skôr pocit, že výnimočnosť textu je postavená aj na tom, že vystupujúce postavy nie sú biele a čierne. Predsa len to s oboma protagonistami skončilo tak, ako to skočilo. A čo sa týka biblických motívov, tak na nich stojí celá myšlienka knihy. Samozrejme, dá sa prísť aj s vlastnou interpretáciou, ale nie spôsobom, že vylúčime základy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No ja osobne som jednoznačne vnímala, kto je v diele dobrý a kto zlý a napriek záveru som nemala pocit, že by predomnou Frankenstein stál ako komplexná postava. Pre mňa tam bol jasný rozdiel medzi Kainom a Abelom, ale je možné, že ak by som čítala knihu viackrát, alebo si k nej prečítala rôzne rozbory, všimla by som si veci, ktoré mi pri prvom čítaní unikli. No a odignorovanie biblických motívov sa, podľa môjho názoru dá a napriek tomu bude kniha veľmi pútavé čítanie. Hlavne keď uvážime, že dnešný čitateľ sa od toho, ktorému kniha bola určená, veľmi líši. Shelley písala v dobe, kedy mali ľudia Bibliu v malíčku a dokázali rozpoznať všetky jemné súvislosti. Dnešný priemerný čitateľ o Biblii moc nevie a predpokladám, že dielo bude vnímať viac ako prvotný stavebný kameň sci-fi, no napriek tomu si čítanie tejto klasiky môže skvele vychutnať.

      Odstrániť