Stránky

18. 10. 2014

Charlotte Rogan: Záchranný čln // Muž cez palubu!!

Na obálke tejto knihy je uvedené, že ide o majstrovky napísaný román, ktorý nejedného čitateľa prinúti obracať stránky do neskorej noci. Hm, ja som v kľude román odložila ešte pred zotmením a neprivodila som si tým abstinenčnú triašku.

Už z anotácie sa dozvedáme, že aj keď ide o stroskotanie parníka, hlavná hrdinka Grace prežije, pretože dej sa začína na súde. Grace je obvinená z vraždy. Áno, začína to naozaj zaujímavo. Autorka rozohrá celkom pútavý príbeh a snaží sa pokryť viacero tém. Začína zúfalou snahou ľudí prežiť v záchrannom člne po tom, ako sa parník ponorí na dno mora, a končí analýzou podstaty ľudského rozhodovania v extrémnych situáciách. Časové línie sa síce prepletajú, ale logicky naväzujú, takže čitateľ nemá problém s ich sledovaním.

No, ja ako neskromný čitateľ a kritik-amatér môžem povedať len toľko, že majstrovsky napísaný román si predstavujem trocha inak. Áno, štýl písania je pútavý a témy určite zaujímavé, kniha sa číta veľmi ľahko. No jej prvá časť až príliš pripomína Titanic (ocitáme sa v období dva roky po jeho potopení) a záverečná časť knihy postráda napätie. Osobne mi autorka nedokázala postavy vykresliť natoľko, aby som s nimi súcitila alebo aby som sa zaujímala o ich ďalší osud. Takže súdna dohra na posledných 60tich stranách mi bola úplne ukradnutá. Myslím, že by autorka urobila lepšie, keby sa zamerala buď na dni strávené v člne, alebo na súdny spor, ktorý prebiehal potom, ako stroskotancov zachránili. Na 260tich stranách sa tieto dve témy jednoducho nedajú obsiahnuť tak, aby nás naozaj pohltili.
Takže pre mňa je táto kniha v kategórii "Prečítaš-zabudneš" a nebudem ju nasilu nútiť svojim kamošom, no taktiež neľutujem tie dva dni, ktoré som strávila jej čítaním :)

"Prakvapila ma nástojčivosť, s akou sa vyzvedala na hranice medzi správaním, ktoré je ešte hriešne, a tým, ktoré už hriechom nie je. Akoby existovala nejaká nepriepustná membrána, cez ktorú človek prejde a jeho hriešnosť zostane na druhej strane."

Hodnotenie: 2,5 / 5


Info:
Originálny názov: The Lifeboat
Počet strán: 269
Vydavateľsvo: Fortuna
Rok vydania: 2012


7 komentárov:

  1. To je škoda, zrovna od téhle knihy jsem měla docela očekávání. Pěkná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Děkuji :) Ale to víš no, nevím, jestli je zrovna můj názor ten správny.. nelíbila se mi ani slavná Cizinka a nad filmem Gone Girl taky nějak nevzdychám blahem :))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Je opravdu škoda, že tě kniha zklamala, ale nejsi jediná.. hodně lidí bylo na knihu zvědavých a hodně jich bylo zklamaných, stejně jako ty.. Tak příště určitě šáhneš po něčem lepším :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No já hlavně nechápu, kdo píše ty upoutávky na přebal. Mistrovsky napsanou knihu si opravdu představuji jinak... jako například Vypravěčku od J.Picoult :)

      Odstrániť
  4. túto knihu som si tak chcela prečítať, ale odradili ma negatívne ohlasy, vidím že som dobre spravila :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No myslím, že sú tisícky lepších kníh, takže si dobre urobila :)

      Odstrániť
  5. Nepovažujem túto knihu za zlú, je napísaná zaujímavo a ide skôr o psychologický román. Ja sa nikdy nesnažím stotožniť s nejakou postavou v knihe, áno, niektoré sú sympatickejšie iné menej, ale kniha ako taká je pre mňa jeden celok, ktorý buď niečo vo mne zanechá, alebo nie.

    OdpovedaťOdstrániť