Stránky

4. 7. 2022

Kim Michele Richardson: Knihovnice z Troublesome Creeku

My čitatelia 21. storočia sa sťažujeme na najrôznejšie veci. Občas nám nesedí preklad či obálka, inokedy ofrfleme nekvalitnú väzbu. Na čo sa ale sťažovať nemôžeme je nedostatok kníh. No nie je to tak dávno, čo boli knihy vzácnym tovarom požičiavaným doslova na prídel. 

Píše sa rok 1936 a Apalačskými horami v americkom Kentucky, v ktorom vládne negramotnosť, chudoba a hlad, sa 19-ročná Cussy Mary Carterová chystá na pravidelnú cestu za svojimi čitateľmi. Cussy pracuje pre pojazdnú knižnicu – vládny projekt, ktorého úlohou je tvorba pracovných miest pre ženy a zvyšovanie gramotnosti jedného z najchudobnejších a najzaostalejších kútov Ameriky. Cussini čitatelia na ňu každý týždeň netrpezlivo čakajú. Jej návštevy sú pre ich domy v izolovaných častiach hôr vítaným kontaktom s civilizáciou. Napriek tomu, že sú jej pochôdzky očakávané, nie v každom dome je hosťom. Cussy je totiž modrá. Doslova modrá. Trpí veľmi vzácnou chorobou krvi, ktorá je vďaka nízkej hladine kyslíka zafarbená domodra. V čase tvrdej rasovej segregácie bol takýto človek úplne vylúčený zo spoločnosti. Cussy si toho ako žena s modrou pokožkou musí vytrpieť veľa.


Čím viac ju osud skúša, tým viac táto mladá dievčina nachádza útechu vo svojich knihách a v poslaní pomáhať. Verí, že sila písaného slova a jeho schopnosť pomôcť stojí nad predsudkami, rasizmom aj nad nekonečnou ľudskou zlobou. Knihovníčka z Troublesome Creeku je kniha o ľuďoch a knihách a obsahuje množstvo referencií na známe literárne diela. A dokonca aj samotná Cussy je akoby plodom známych knižných hrdiniek. Občas v nej zahliadneme nevinnú Annu zo Zeleného domu, inokedy odvážnu Catherine z Búrlivých výšin či pragmatickú a inteligentnú Janu Eyrovú. Autorka akoby tak ešte viac prepojila nadčasový odkaz literatúry s tvrdou realitou danej doby.


Na predsádkach aj v zadnej časti knihy na vás čakajú dobové fotografie pojazdných knižníc ako aj stručné informácie o vzácnej chorobe modrých ľudí – methemoglobinémii. No predpokladám, že viac ako fakty vás na knihe zaujmú jej rôznorodé postavy. Sú síce charakterovo čiernobiele, no všetky sú výrazné a zapamätateľné. Okrem Cussy si určite obľúbite Henryho, malého chorého chlapca, ktorý sa s vami podelí o svoje jedlo. Priebojná černoška Queenie vás zase rozveselí dobre mierenou sarkastickou poznámkou o sociálnej nerovnosti. A možno cestou do mesta stretnete aj sympatického obchodníka s drevom Jacksona. Ak bude vyzerať trošku „použito“, určite v tom bude mať prsty Junie – kopajúca, hryzúca a veľmi prefíkaná mulica. Junie sa stane vašou vernou, aj keď poriadne hlasnou spoločníčkou, ktorú si okamžite zamilujete. No dávajte si pozor na miestneho kazateľa. Ten si zrejme pred vami najskôr odpľuje a hneď nato vás bude chcieť riadne pokrstiť. Nárok na prežitie takéhoto krstu majú len bieli a zdraví. Knihovnice z Troublesome Creeku je sladkobôľnou prechádzkou do minulosti, kedy pravidelné jedlo bolo niečo také zriedkavé ako vzdelanosť či rovnoprávnosť. No napriek tomu to bola doba, kedy písané slovo malo silu liečiť zranené telá aj zlomené duše...


Za knihu ďakujem internetovému kníhkupectvu knihcentrum.sk 

Petra

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára