Stránky

21. 11. 2020

Majú chobotnice dušu? Majú !

Inteligentné, hravé, šikovné aj poriadne ofrflané. Takéto vlastnosti by ste asi chobotniciam nedali. 

To, že ich naozaj majú, vám dokáže kniha Mají chobotnice duši?

Sy Montgomeryová je známa americká prírodovedkyňa, ktorej práca sa vďaka českému prekladu stáva prístupná aj slovenskému čitateľovi. 

V 250 stranovej knihe nám autorka veľmi prístupnou, až príbehovou formou približuje svet mäkkýšov. Jej fascinácia podmorským svetom a láska k tvorom, ktoré boli ľuďmi dlhé stáročia nepochopené a démonizované, sála z každej vety. 

Cez jej rozprávanie o chobotnici Oktávii, Karme či Aténe sa dozvedáme o týchto pozoruhodných tvoroch veci, ktoré prekvapia aj nejedného, informačne dobre vybaveného prírodomila.

Vedeli ste napríklad, že jediná prísavka Chobotnice veľkej dokáže zdvihnúť 14 kilogramov a tento druh chobotnice má takýchto „zdvíhačov“ až 16 stoviek? To, že chobotnice svojím uhryznutím vpravujú do tela obete nervový jed a ich sliny leptajú tkanivo, asi viete, no to, že tieto nohaté potvorky patria medzi najrýchlejšie rastúcich živočíchov našej planéty, vám možno uniklo.

Autorkino rozprávanie o morských tvoroch, ale aj o iných zvieratách, s ktorými sa preťali jej životné cesty, je plné zaujímavých informácií, anekdot aj historických poznatkov. No nie je to len kniha o nemých tvoroch. Je to mozaika životných príbehov ľudí, ktorí vnímajú svet okolo seba s otvorenými očami. Ľudí, ktorí za slizkou pokožkou posiatou prísavkami vidia charaktery a zvieracie osobnosti.

Chobotnice sú síce farboslepé, no farbu svojho tela dokážu meniť lepšie ako chameleóny. Jedným ťahom svojej prísavky vám dokážu vylúpiť oko z jamky, no zároveň vás vedia pohladiť nežne ako pierko. Jedným krátkym dotykom chápadla rozpoznajú vaše momentálne emočné naladenie. To, či ste smutní alebo veselí, či ste muž alebo žena, usúdia expresne rýchlou chemickou analýzou vášho potu. Rovnako rýchlo si ale vedia aj premyslieť, či ste potenciálna chutná večera. 

Mají chobotnice duši je výborná kniha pre kohokoľvek, kto sa rád dozvedá nové veci nenáročnou formou. Vydavateľstvo Kazda opäť potvrdilo, že dokáže vybrať skvelý titul do bohatého portfólia svojich kníh zameraných na prírodu, ktoré svojou pútavosťou dokážu osloviť širokú čitateľskú verejnosť.

Petra

 Ďakujem kníhkupectvu  knihcentrum.sk za darovanie tejto skvelej knihy. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára