Stránky

17. 11. 2019

Alex Michaelides: Tichá pacientka // ...lišiacky thriller!


Ale prečo nič nehovorí?
Euripides,
Alcestis

Hľadáte originálnu drámu, ktorá nešokuje svojou zvrátenou brutalitou, ale prekvapí premyslenou zápletkou? Máte radi skvelé twisty, ktoré prichádzajú ako blesk z jasného neba? Dokážete oceniť šalamúnske zakomponovanie prvkov gréckej tragédie do moderného diela?
Tak si určite prečítajte Tichú pacientku!

Dej otvárame okamžite a bez čakania - hneď na prvej strane nás čaká pôsobivý úvod. Pozeráme do očí mladej ženy, ktorá práve zabila svojho manžela. Strelila ho do tváre. Päťkrát. A onemela. Zvyšok deja sa pohybujeme v psychiatrickej liečbni a spolu s mladým lekárom Theom sa všemožne snažíme tajomnú vrahyňu rozrozprávať. Všetci potrebujeme pochopiť, prečo to spravila. Prečo?!

Alex Michaelides svojím debutom ohromil širokú čitateľskú verejnosť. A niet sa čomu čudovať. Jeho Tichá pacientka ponúka nevšedný zážitok. A okrem skvelého deja na nás čaká aj malý bonus. Ak dokážete čítať medzi riadkami, všimnete si drobné prvky gréckej tragédie akoby ledabolo pohodené všade naokolo. Nielenže samotný dej otvárame citátom z Alcestis, no autor dielo vystaval na komornej scéne a vedľajšie postavy používa len ako nenápadný komparz. Dôležitým nástrojom Michaelidesovho vyjadrovania je výtvarné umenie a celá štruktúra knihy s grandióznym finále pripomína starú dobrú grécku tragédiu. Veľmi lišiacke!

Tichá pacientka nie je triler, v ktorom bezhlavo naháňame sériového psychopata. Neštveme sa za indíciami ani nevypočúvame desiatky hlavných podozrivých. Nie, tohto tu už predsa bolo dosť. Autor nekopíruje už 100x napísané. Prichádza s niečím novým. Ponúka znepokojujúcu analýzu tých najhlbších ľudských pocitov - lásky a nenávisti. A robí to podmanivým štýlom. Veď uznajte - strelila ho do tváre. Päťkrát. A potom onemela. PREČO?!

----------------------------------------
Vydavateľstvo: Albatrosmedia.sk (Lindeni)
Počet strán: 352
Rok vydania: 2018
Preklad: Ina Martinová
---------------------------------------
Petra

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára