Stránky

17. 9. 2019

Modlitba za Černobyl // TOP audiokniha roku 2019!

Audiokniha Modlitba za Černobyl  - autor Světlana Alexijevičová   - interpret skupina hercov
Po zhliadnutí seriálu Černobyľ a vypočutí si knihy Modlitba za Černobyl (Audioteka 2019), mi bude spomienka na túto tragédiu vždy  asociovať zvuk dozimetra. Ten nepríjemný praskavý zvuk merača rádioaktivity sa mi dostal hlboko pod kožu. Rovnako ako aj táto audiokniha.


RECENZIA V SKRATKE
----------------------------------
Ak ste nevideli seriál – pozrite si ho, ak máte možnosť. A potom si vypočujte knihu.

Ak seriál vidieť nechcete, nevadí - vypočujte si audioknihu.

Ak ste nečítali knihu – vypočujte si jej audiopodobu.

Ak ste knihu čítali – prečítajte si ju ešte raz, tentokrát ušami.

Modlitba za Černobyl je totiž naozaj mimoriadna audiokniha. 
---------------------------

A teraz tá dlhšia verzia: 

Krajiny, ktoré sa v spojitosti s katastrofou skloňujú najviac, sú Ukrajina a Rusko. No bolo to Bielorusko, ktoré bolo katastrofou postihnuté najviac. Viac ako 70% rádioaktívneho odpadu spadlo na ich územie. Pre krajinu, ktorej najväčším bohatstvom je práve úrodná pôda, to malo katastrofálne následky. 

Súvisiaci obrázokSvetlana Alexijevičová pri zostavovaní kompilácie svedectiev černobyľskej tragédie oslovila viac ako 500 ľudí. Kniha obsahuje srdcervúce výpovede občanov Pripiate, likvidátorov škôd či zdravotníckeho personálu. Pre mňa boli rozhodne najsilnešie výpovede likvidátorov, ako aj výpoveď manželky jedného z hasičov, ktorý bol povolaný do služby hneď po výbuchu elektrárne. Aj teraz ma pri spomienke na ich slová mrazí.


Rozsah devastácie spôsobenej výbuchom jadrového reaktora je akoby ľudskou mysľou neuchopiteľný. Nielenže sa s katastrofou takýchto rozmerov postihnnutí ľudia nedokážu zmieriť, oni ju nedokážu ani pochopiť. Vo svojich srdcervúcich monológoch si kladú otázky - Ako je možné, že k niečomu takémuto došlo? A čo to vlastne tá radiácia znamená? Ako sa máme proti nej brániť?

Kniha vyznieva ako mohutná katarzia tohto nepochopenia. Lucie Kožinová a Zdeněk Mahdal sú hlasmi tejto katarzie. Rezignácia, zúfalstvo, bolesť či sarkazmus v ich podaní naberá priam desivo reálne kontúry. Ako poslucháč väčšinou preferujem, keď mi narátor dovolí prostredníctvom svojho hlasu naplno vnímať príbeh, nie spôsob jeho podania. No v tomto prípade sú hlasové výkony natoľko výrazné, že sa nedajú prehliadnuť. A hneď aj dodám, že sú famózne! Celú knihu posúvajú na iný level. A do toho ešte ten zvuk dozimetra. Neskutočne autentický zážitok. Kvalitou ho pokojne prirovnám k slávnemu seriálovému spracovaniu. Túto audioperlu si rozhodne nenechajte ujsť.

Modlitba za Černobyl je presiaknutá silnými pocitmi a akousi živočíšnou potrebou pochopiť nepochopiteľné. Ľudská duša je obnažená, čitateľovo srdce bude krvácať. Černobyľ a Bielorusko potrebovalo knihu, ako je táto. A my ju potrebujeme čítať. Všetci. Povinne.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára