Stránky

3. 4. 2017

Švihálek, Kačor, Hýža: Zapomenuté výpravy // Balíme - vyrážame!


Hovorí sa: čo Čech, to muzikant. O pravdivosti tohto tvrdenia by som dokázala veľmi úspešne polemizovať. Spomienka na spevácke výkony niektorých mojich spolužiakov na vysokej škole v Prahe ma utvrdzuje v tom, že nie všetky tradované výroky sa zakladajú na pravde.

No ak by som niečo českému srdcu neuprela, to je jeho vášeň pre cestovanie. Naozaj, kamkoľvek sa pozriete, kamkoľvek vyrazíte – tam naďabíte na Čecha. No a o mnohých takýchto vášnivých dobrodruhoch sa môžete dozvedieť aj v knihe Zapomenuté výpravy.

Traja autori nás prostredníctvom zážitkov  množstva českých cestovateľov prevedú krížom-krážom celým svetom. A dokonca nám umožnia aj krátku výpravu do histórie. Príbehy, ktoré v knihe prerozprávali, sa totiž nesústreďujú len na cestovateľov súčasných. Práve naopak, najdôležitejšou časťou ich diela sú práve výpravy spred desiatok rokov. A musím povedať, že čím staršieho dáta výprava bola – tým zaujímavejší príbeh mne ako čitateľovi priniesla.

Jeden z príbehov, ktorý sa mi vryl do pamäti asi najviac, je ten o Jánovi Antonínovi Baťovi, datovaný do roku 1937. Sebavedomý Baťa si zaumienil, že dobré meno je potrebné robiť nielen doma za pecou, ale aj za hranicami vlasti. A keďže nikdy netrochárčil, rozhodol sa Baťove topánky prezentovať po celom svete. A to doslova. Jeho cesta okolo sveta „od Zlína do Zlína“ bola ukážkou nielen obrovského podnikateľského ega, no poukázala aj na to, že aj človek z maličkej zeme dokáže veľké veci.

Jednou z výhod tejto knihy (ktorá je mimochodom naozaj krásne graficky spracovaná a je určite vhodná aj ako darček), je množstvo zaujímavých pikošiek. Napríklad tie o tom, ako chutí tulenie mäso, prečo izraelské bojové lode skoro zastrelili skupinu českých námorníkov, koľko kilometrov dokáže prejsť žena za 224 dní (malý spoiler – 7775 kilometrov!) či ako bojovať s vysokohorskou horúčkou. 

Ukážka toho, ako sa námorná výprava vďaka drobnej navigačnej chybe môže razom zmeniť na boj o život:

„V několika minutách se přihnala rychlá vojenská loď s rychlopalnými kanóny, kulomety a spoustou po zuby ozbrojených vojáků. Začala kroužit kolem Lassie. Vojáci čekali jen na povel, aby začali střílet. Kapitán vojenské lodi nařídil, aby Lassie zůstala stát. Ale zastavte ve vlnách a větru rozjetou plachetnici!“

Samozrejme, život má aj tienisté stránky a nie všetky výpravy majú šťastný koniec. Hľadieť na fotky mladých ľudí, ktorým sa ich vášeň stala osudnou, dodala knihe síce trpkosť reality, no prispelo to k celistvosti a pravdivosti celého diela.

Zapomenuté výpravy nie je len zbierkou zážitkov ľudí s túlavými topánkami. Je to aj veľmi hodnotná prechádzka históriou Československa. Výpravy uskutočnené tesne pred spadnutím železnej opony, či v dobách tvrdého socializmu, kedy mašinéria vybavovania rôznych víz a cestovných doložiek nemala konca kraja, v čitateľovi navodia stiesnené pocity života v totalitnom režime. 


Naozaj je pozoruhodné a snáď aj úsmevné čítať o ľuďoch, ktorých vášeň pre cestovanie prekonala úplne všetky prekážky a ktorých asi najväčším (no o to zákernejším) problémom bolo získanie povolenia na vycestovanie. Kvalita gore-tex, objem pamäťovej karty či vodný stĺpec nepremokavej bundy – nič z toho pre týchto cestovateľov neexistovalo. Zdá sa, akoby ich najväčšou túžbou okrem zdolávania diaľok bola čo najlepšia reprezentácia svojej vlasti. Robiť dobré meno krajine považovali za svoju česť a povinnosť. Snáď v tomto duchu pokračujú aj tí dnešní dobrodruhovia. 

Petra

Ďakujem internetovému kníhkupectvu knihcentrum.sk, že mi knihu venovalo. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára