Stránky

13. 2. 2017

Tania Del Rio: Warren Trinásty a Vševidiace oko //...rozprávka nielen pre deti

Hovorí sa, že obrázok povie viac ako tisíc slov a niekedy to platí aj o recenziách. Warren trinásty a Vševidiace oko je krásna kniha nielen obsahovo, no zaujme hlavne na pohľad a tak by bolo na škodu popísať ju len slovami. Pre tých, ktorí majú záujem, na konci článku je malé video.

Príbeh malého škaredého Warrena s krivými zubami je príbeh klasického boja dobra so zlom, obohatený o lúštenie záhad, hlavolamov a iných hádaniek. 




Warren je dedičom veľkého starého hotela opradeného tajomstvom. Bohužiaľ, chlapcovi rodičia už nežijú a Warren sa ocitá v starostlivosti krutej tety Anakondy a lenivého strýka Ruberta. Tí Warrena využívajú ako svojho lacného poslíčka, upratovačku a nosiča kufrov v jednej osobe. Warren si ale napriek tomuto necitlivému zaobchádzaniu ponecháva svoju láskavú povahu, zmysel pre humor a čo je najdôležitejšie, aj fiškusa.

Hlavnou zápletkou rozprávky je hľadanie magického Vševidiaceho oka, ktoré by malo byť niekde v hoteli ukryté. Vševidiace oko je, ako legenda hovorí, zdrojom veľkej moci. Rozprávok znalým čitateľom je hneď jasné, že teta Anakonda pôjde cez mŕtvoly, aby oko získala, no a Warren sa jej v tom bude snažiť zabrániť. 

Dej je popretkávaný mágiou, čarovnými bytosťami, hádankami, záhadami aj bojom o život. Samozrejme, hlavnou témou, ako to už v rozprávkach býva, je boj dobra so zlom. Veľký dôraz autorka kladie aj na hodnotu priateľstva a súdržnosti rodiny, no robí to veľmi nenápadne a nenútene. Mladý čitateľ je tak nerušene ponorený do skoro detektívneho príbehu bez toho, aby vnímal nanútené moralizovanie dospelákov.

Perokresby z dielne Willa Staehleho vynikajúco dotvárajú ponurú atmosféru. Každá kapitola začína dvojstránkovou ilustráciou. Autorka dala občas priestor aj samotnej neľudskej tete Anakonde a jej pasáže sú písané na čiernom podklade. Mladý čitateľ tak presne vie, kto k nemu prehovára a čierny podklad aj vizuálne umocňuje zlú povahu krutej postavy bez toho, aby autorka musela siahnuť po hrubších vyjadrovacích prostriedkoch na vytvorenie atmosféry.

Vedľajšie postavy milého kuchára Buniona, príšerky Skica či starého strážcu knižnice dodávajú príbehu na láskavosti a naznačujú, že aj keď dieťa stratí rodičov, pocit súdržnosti a domova si môže vytvoriť aj mimo okruhu  rodinných príslušníkov. 

Dielo je primárne zamerané na deti 9+ , no osobne ho vnímam ako vydarenú multigeneračnú knihu, ktorú si môže vychutnať ktorýkoľvek milovník rozprávok. Výhoda Warrena je, že vďaka nádherným ilustráciám sa budú deti často ku knihe vracať, pretože listovanie v nej je naozaj zážitkom.

Ďakujem internetovému kníhkupectvu knihcentrum.sk, že mi knihu venovalo. 

Petra




8 komentárov:

  1. To je tak hezká kniha! <3 Doufám, že bude i unás v ČR. Ty ilustrace jsou uchvatné! A tvůj hlas ani nemluvím ! <3
    All about Candys life

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za krásny kompliment :) Áno, kniha sa pripravuje aj pre českých čitateľov, ponúkne ju český albatros :)

      Odstrániť
  2. O.o...och, to je nádhera!!! Tá recenzia je prekrásna a to video úžasné♥^.^♥ Úplne sa nad tým všetkým rozplývam :D Rozprávky milujem, pretože tie skryté významy sú zakaždým tak krásne napísané a naozaj majú čo ponúknuť v každom veku ;) Teraz si mi pripomenula tie od Georga MacDonalda, ktoré som len prednedávnom prečítala a ktoré si ma nesmierne získali. A druhá časť, Princezná a Curdie, zanechala vo mne mnoho pocitov, pretože autor písal naozaj o téme, ktorá bude navždy aktuálna a nechápala som, ako dokáže niečo také predostrieť do detského príbehu, ktorý v sebe nesie istým spôsobom humor, dôvtip, no cítiť z toho i obrovský rešpekt. Tento spisovateľ jednoducho vedel narábať so slovami a preto sa mi veľmi páči jeden výrok: „George MacDonald je určite prastarým otcom nás všetkých – všetkých, ktorí sa zmierujeme s pravdou prostredníctvom predstavivosti.“ Madeleine L‘Engle
    Úžasné! Jednoducho obdivujem všetkých týchto autorov, ktorý píšu pre deti a dokážu im tak krásne predostrieť, čo je správne a čo naopak nie a aj dospelí sa z týchto príbehov môžu poučiť :D
    Knižka vyzerá naozaj nádherne a ako veľký fanúšik s nie len romantickou, ale i detskou dušou, určite raz po knihe siahnem ^.^ Rozprávky, tie nikdy neomrzia :D Vďaka za tip ;))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Oj oj, koľké to slová chvály :) Ďakujem! Pozerala som na toho MacDonalda a on to bol veľká inšpirácia pre Tolkiena a C.S.Lewisa, no tak to už naozaj musí byť kvalitka! Zmierovanie sa s pravdou prostredníctvom predstavivosti - tak to je naozaj pekne povedané!

      Odstrániť
  3. Pěkné :) Ač nemám ráda knižní video blogy, tak se mi tento příspěvek vybočující z toho, co tu zveřejňuješ, moc líbil. Ukazuješ jen knihu, pěkně tam mluvíš a zbytečně se nešpulíš a nenakrucuješ - je to prostě tak, jak to má být - v hlavní roli kniha :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Joj no ďakujem za pochvalu, narástla som o 2 centrimetre od samej pýchy :) Som rada, že sa video páčilo. Niektoré knihy sú jednoducho také krásne, že je škoda ich neukázať.

      Odstrániť
  4. Toto je to čo v čitateľsko-blogov-vlogovom svete chýba! (ja som raz rozmýšľala o niečom na štýl rádia) - niežeby som nemala rada knižné vlogy... ale príde mi divné pozorovať niekoho, kto len rozpráva a pred sebou máva knižkou - nechcem znieť tak, že mi vadí pozerať na ľudí, len... ak o knihách vo videu rozpráva len jeden človek príde mi to divné a zbytočné, aj tak to mám pustené skôr ako "podmaz".

    Kniha pôsobí po grafickej stránke famózne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Joj no ďakujem za pochvalu :) A hneď sa aj ospravedlňujem za oneskorenú reakciu na komentár - "pretože blogger opäť úradoval"! No, ja milujem podcasty, tiež som uvažovala niečo také začať robiť, ale na to je potreba dobrého partnera a je to tiež dosť veľký žrút času. Ale tak aspoň počúvam veľa tých zahraničných. No a tiež som sa vrátila k tým videám, teda aspoň na čas, aby som si nejak upokojila tú túžbu aj o knihách hovoriť, nielen o nich písať. Plne rozumiem, že videá len počúvaš, ja to mám v 90% rovnako, ja si ich púšťam väčšinou keď varím, to je super spoločnosť :)

      Odstrániť