Stránky

26. 1. 2017

Noah Trevor: Born a Crime // Sonda do africkej duše

Dokážete si predstaviť, že váš rodný list je zároveň aj dôkazovým materiálom spáchaného trestného činu vašej matky? Nie? Trevor Noah o tom vie svoje!

Trevor spomína na svoje detstvo v Afrike v čase apartheidu - tvrdej rasovej segregácie. V tejto dobe (1948-1990) bol pohlavný styk medzi bielou a čiernou rasou ilegálny a dieťa splodené v zmiešanom vzťahu sa posudzovalo ako kriminálny čin. Trevor je dôkazom takéhoto priestupku. Jeho matka, černoška, ho splodila s bielym Švajčiarom. Trevorova kniha Born a Crime je výnimočné dielo reflektujúce dobu plnú násilia a neslobody. Srdcervúcu knihu ale nečakajte. Born a Crime je plná vtipu, irónie, ľudskosti a hlbokej múdrosti.

Je naozaj pozoruhodné, že autor prezentuje krutú dobu a neľahké detstvo spôsobom, ktorý v čitateľovi vyvolá úsmev a nie pocit stiesnenosti. Hlavným dôvodom Trevorovho optimizmu a celkového pozitívneho prístupu k životu je jeho matka. Postava, pre ktorú samotnú sa túto knihu oplatí čítať. Je to bohabojná, zásadová a cieľavedomá žena, ktorá častokrát svojmu synovi preukazuje bezmedznú lásku tým najzarážajúcejším spôsobom - napríklad ho vyhodí z idúceho auta, zaprie ho pred ľuďmi, poriadne mu nareže na zadok alebo ho nechá trčať v tom najhoršom väzení bez pomoci. Nie, naozaj nejde o žiadnu semetriku. Trevorova matka všetky svoje deti bezhranične miluje, no uvedomuje si, že na prežitie v Afrike potrebujete dostať poriadne životné lekcie už v útlom veku. Rozmaznané detičky pestované vo vatičke by tu nemali "dlhé trvanie". Lekcie, aké sa Trevorovi od matky dostávajú sú jednými z najvtipnejších a zároveň aj najdojímavejších príbehov, aké som kedy čítala. Kniha však predstavuje omnoho viac, ako len Trevorove trampoty.

Dielo je dôležitým pripomenutím časti našej histórie, o ktorej sa nie tak často medzi bielymi hovorí. Zaujímavo poukazuje aj na to, aké malé sú šance chudobnej spoločenskej vrstvy vyšplhať sa nahor bez pomoci tých lepšie situovaných. Pozoruhodné sú taktiež myšlienky o dôležitosti učení sa cudzích jazykov, spoznávania kultúr a zvykov iných národností.

Kniha má akoby viac vrstiev a každý čitateľ si môže vybrať, či bude registrovať len tú vtipnú časť a nechá sa autorom výborne pobaviť, alebo sa nad niektorými myšlienkami pozastaví a popremýšľa.

Ak túžite po knihe z originálneho prostredia, po knihe o skutočných ľuďoch, skutočných zážitkoch a citoch, určite siahnite po Born a Crime. A rozhodne odporúčam audioverziu - tú totiž narozprával sám Noah Trevor a to, ako napodobňuje prízvuk svojej matky je k popukaniu :) Taktiež nezabudnem na jeho oduševnené výkriky: "Go Hitler! Go Hitler!" - k tomuto sa viaže jedna výborná príhoda. Aká - to už sa dozviete v knihe :)

Petra


8 komentárov:

  1. Opäť skvelá recenzia!♥ Vyberáš si naozaj zaujímavé tituly na čítanie, len škoda, že tá moja angličtina je na tom biedne. Túto knihu by som brala všetkými desiatimi. Vždy sa mi páčilo, ako ľudia dokážu dať do ťaživých chvíľ aj humor no zároveň i vážnosť a núti to človeka zamyslieť sa, a to poriadne. Muselo to byť vážne skvelé čítanie...fú, mala by som už konečne začať s tým cudzím jazykom niečo robiť, lebo prichádzam a kvalitné čítania...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Mony :) No, v tomto prípade naozaj nepochybujem, že by sa ti kniha páčila. Hlavne ten vzťah Trevora s jeho matkou je úžasne vykreslený. Jeho matka je silno veriaca žena a Trevor je klasický puberťák, ktorý by radšej robil čokoľvek iné, ako išiel v nedeľu do kostola :) No, určite na tej angličtine popracuj, ono sa to do budúcna naozaj hodí :)

      Odstrániť
  2. Ahoj alebo Dobrý deň  
    Píšem článok o najlepších slovenských knižných blogoch, a vybrala som aj tento...Písala som ti na FB, tak ak si správu nájdeš, prosím, ozvi sa mi.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak to vypadá hodně dobře, díky za tip. O apartheidu jsem zatím ještě nic nečetla, takže jsem knihu zařadila do svého nekonečného čtenářského seznamu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jojo, toto naozaj odporúčam všetkými desiatimi :) A teší ma, že môžem rozširovať nekonečné TBR, poznám tento problém veľmi dobre :)

      Odstrániť
  4. Dočetla jsem kapitolu, v níž se Trevor vykaká v přítomnosti slepé prababičky, která je přesvědčena o tom, že je to dílo ďábla :D Moc se mi to líbí. Jsem nadšena z toho, jak jsou vzpomínky na dětství prokládány fakty ze života černé většiny na konci apartheidu. Tuto knihu si určitě přečtu několikrát, stojí to za to a mělo by to být zařazeno ve škole do povinné četby! Jsem Ti velmi vděčná za to, že jsem díky tobě tuto knihu objevila!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Teeda, ja som taká rada, že sa ti kniha páči a siahla si po nej!! Ty jo, paráda :) Na tú "kakaciu" scénu sa pamätám veľmi dobre :))) Tak pevne verím, že sa ti kniha bude páčiť do poslednej strany a som veľmi zvedavá na recenziu, ďakujem za krásny komentár, takéto niečo blogera naozaj poteší :)

      Odstrániť