Stránky

4. 10. 2016

W.Churchill: Mé životní začátky // Mladícka nerozvážnosť pána s cigarou

"Když nás postihne neštěstí, nesmíme nikdy zapomínat, že nás možná zachraňuje před něčím mnohem horším nebo že když se dopustíme nějakého velkého omylu, může nám možná posloužit lépe než to nejprozíravější rozhodnutí."

Churchilla asi netreba nijako zvlášť predstavovať. Tento britský politik prežil dve svetové vojny a formoval dejiny. V knihe Mé životní začátky nám Churchill ponúka svoje príbehy z detstva a rannej dospelosti. Priznávam, že som si nikdy nemyslela, že tento "pán s cigarou" toho toľko prežil!

Churchill začína rozprávanie príhodami zo školských lavíc. Prekvapivo patril medzi tých pomalšie chápajúcich žiakov a niektoré predmety ho poriadne potrápili. Aj skúškami na vojenskej akadémii preliezal s odretými ušami, a to len vďaka tomu, že mu bola pani Šťastná Náhoda neustále nablízku.

"Celý léta jsem měl za to, že otec, který měl rozsáhlé zkušenosi a čich, ve mně rozpoznal projevy vojenského génia. Ale později jsem se dověděl, že pouze dospěl k závěru, že nejsem dost chytrý, abych se stal váženým právníkem."

Z ďalšieho rozprávania sa dozvedáme o Churchillových armádnych a politických začiatkoch. Nebojte sa, nudné mentorovanie či príliš veľké politikárčenie sa našťastie nekoná. Churchill zo svojich zážitkov vyzobáva tie, ktoré by čitateľa mohli zaujať najviac. Dokonca sa k čitateľovi aj prihovára, čím sa jeho memoáre stávajú ľahko stráviteľnými. Mne sa veľmi páčili pasáže, v ktorých spomína na svoj dosť bolestivý jazdecký výcvik alebo na to, ako ho rozčuľovali pokojné a mierumilovné časy, v ktorých nemal mladý muž plný elánu vôbec žiadnu príležitosť k poriadnemu boju. Jeho romantická predstava o rovnom boji muža s mužom sa roztrieštila s príchodom prvej svetovej vojny.
Keďže memoáre Churchill píše už ako skúsený muž, tento svoj nerozvážny mladícky pohľad na vojnu dopĺňa zaujímavými myšlienkami:

"Válka, jež dřív bývala krutá a velkolepá, se teď změnila v krutou a nechutnou záležitost. Vlastně se úplně zkazila. Stalo se to vinou demokracie a vědy. Místo malého počtu dobře vycvičených profesionálu, bojujících za věc ve své vlasti starými zbraněmi a pomocí nádherně propracovaných odvěkých manévrů, jež nepretržitě podporoval potlesk vlastního národa, jsme dnes svědky toho, jak je obyvatelstvo jedněch zemí včetně žen a dětí nasazeno proti druhému do brutálního vzájemného vyhlazování a jen pár lhostejně přihlížejících úředníčků smí zůstat stranou a vést účet těchto jatek."

Churchill svoje prvé vojenské skúsenosti nazbieral v Indii a hneď na to v Afrike. A práve Anglo-búrsky konflikt spravil knihu takou slávnou. Churchill totiž padol v Afrike do búrskeho zajatia, z ktorého sa mu podarilo utiecť. Túto pasáž popisuje v memoároch naozaj verne a prikladá aj skvelé mapy. Jeho útek z väzenia miestami naozaj pripomínal romány Jamesa Rollinsa :)

Churchillove spomienky na mladícky život sú poprepletané hodnotnými myšlienkami človeka, ktorý už ako vyzretý muž hľadí na život z úplne iného uhla. Spoznávame teda Churchilla ako horkokrvného mladíka, no spomienky nám rozpráva skúsený a životom ostrieľaný politik.

"Zajímalo mne, proč naší státnici nedojednali mezinárodní dohodu, podle níž by každá země byla v případě války reprezentována stejným družstvem jako na olympijských hrách. "

Churchill sa so svojím čitateľom podelil aj o pár naozaj zaujímavých kuriozít, ale tie vám neprezradím. Aj keď ide o literatúru faktu (a tam snáď žiadne spoilery ani neexistujú), nechcem obrať prípadných čitateľov o radosť z ich objavovania. Naznačím len, že vás čakajú zamenené literárne identity, faux pas na kráľovskom dvore či vlakový prepad.  Osobne sa  mi kniha čítala výborne, napriek pár trošku ťažkopádnejším stránkam som ju mala zhltnutú na dve posedenia. Veľa som sa naučila a veľa pobavila. Rozhodne to nie je moja posledná kniha o pánovi s cigarou.


Petra


2 komentáre:

  1. Osobne takéto knihy nevyhľadávam a pravdepodobne by som ju i prehliadla, no ty si to tak krásne napísala, že si ma na ňu i nalákala ^.^ Znie to ako zaujímavé, hodnotné a dokonca i vtipné čítanie...také ja veru môžem :D Naozaj, skvelá recenzia♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :)) Ďakujem :) No Mony, myslím, že byť v tvojom veku, tak by som si užívala radšej všetky tie YA, ktoré ťa potom už prestanú baviť :) Starý pán Churchill si na teba počká, ten už nikam neutečie :))

      Odstrániť